Takie są skutki jedzenia jajek. Różnicę zauwazysz już przy dwóch sztukach dziennie

Codzienne spożywanie jajek, zwłaszcza dwóch sztuk dziennie, może przynieść organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Współczesne badania obalają mit, że jajka szkodzą sercu. Przeciwnie – są bogactwem cennych składników odżywczych, które wspierają mózg, wzrok, serce, odporność i metabolizm. Poniżej kilka powodów, dla których warto włączyć jajka do codziennej diety.

Jedz dwa jajka dziennie, a skorzysta cały organizmJedz dwa jajka dziennie, a skorzysta cały organizm
Źródło zdjęć: © Getty Images

Lepsze funkcjonowanie mózgu i wzroku

Jajka są znakomitym źródłem choliny – związku, który odpowiada za tworzenie acetylocholiny, neuroprzekaźnika istotnego dla pamięci i koncentracji. Niedobór choliny może prowadzić do trudności z nauką, zapamiętywaniem i skupieniem.

Badanie opublikowane w czasopiśmie "Neurobiology of Learning and Memory" wykazało, że osoby, które przez cztery tygodnie jadły dwa jajka dziennie, uzyskiwały lepsze wyniki w testach pamięci i skupienia.

Żółtka jaj zawierają luteinę i zeaksantynę – przeciwutleniacze chroniące oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą. Badanie opublikowane w "Archives of Ophthalmology" wykazało, że regularne spożywanie jaj może zmniejszyć ryzyko degeneracji plamki żółtej o ponad 40 proc.

Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze

Te same antyoksydanty wspierają także zdrowie skóry, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym.

Obfitość witamin i minerałów

Jajka są jednym z nielicznych produktów spożywczych naturalnie zawierających witaminę D, niezbędną dla mocnych kości, dobrej odporności i zdrowia psychicznego. Zawierają też witaminy z grupy B (B2, B6, B12), witaminę E i kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają zdrowie układu krążenia.

Witamina E w połączeniu z witaminą D wspiera odpowiedź immunologiczną organizmu. Obecność selenu dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed infekcjami i stanami zapalnymi.

Składniki odżywcze zawarte w jajkach – kwas foliowy, cynk, selen, witaminy A, E i B12 – wspierają zdrowie układu rozrodczego zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Przeciwutleniacze poprawiają jakość komórek jajowych i nasienia.

Inne zalety jedzenia jajek

Dzięki wysokiej zawartości białka, jajka dają uczucie sytości i zmniejszają apetyt. Badanie z International "Journal of Obesity" wykazało, że osoby jedzące jajka na śniadanie spożywały w ciągu dnia mniej kalorii i szybciej traciły na wadze w porównaniu do osób jedzących bułki.

Jajka nie powodują gwałtownych skoków glukozy, dzięki czemu stabilizują poziom cukru we krwi i zmniejszają ryzyko insulinooporności. To szczególnie ważne dla osób z cukrzycą typu 2 oraz osób z grupy ryzyka.

Jajka to wyjątkowy produkt – dostępny, tani i niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Spożywanie dwóch jaj dziennie przez zdrowe osoby może przynieść szereg korzyści: od lepszej pamięci, przez wsparcie wzroku i odporności, aż po ochronę serca.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Neurobiology of Learning and Memory
  2. Journal of Obesity
  3. Archives of Ophthalmology

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć