Takie są skutki jedzenia jajek. Różnicę zauwazysz już przy dwóch sztukach dziennie

Codzienne spożywanie jajek, zwłaszcza dwóch sztuk dziennie, może przynieść organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Współczesne badania obalają mit, że jajka szkodzą sercu. Przeciwnie – są bogactwem cennych składników odżywczych, które wspierają mózg, wzrok, serce, odporność i metabolizm. Poniżej kilka powodów, dla których warto włączyć jajka do codziennej diety.

Jedz dwa jajka dziennie, a skorzysta cały organizmJedz dwa jajka dziennie, a skorzysta cały organizm
Źródło zdjęć: © Getty Images

Lepsze funkcjonowanie mózgu i wzroku

Jajka są znakomitym źródłem choliny – związku, który odpowiada za tworzenie acetylocholiny, neuroprzekaźnika istotnego dla pamięci i koncentracji. Niedobór choliny może prowadzić do trudności z nauką, zapamiętywaniem i skupieniem.

Badanie opublikowane w czasopiśmie "Neurobiology of Learning and Memory" wykazało, że osoby, które przez cztery tygodnie jadły dwa jajka dziennie, uzyskiwały lepsze wyniki w testach pamięci i skupienia.

Żółtka jaj zawierają luteinę i zeaksantynę – przeciwutleniacze chroniące oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą. Badanie opublikowane w "Archives of Ophthalmology" wykazało, że regularne spożywanie jaj może zmniejszyć ryzyko degeneracji plamki żółtej o ponad 40 proc.

Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze

Te same antyoksydanty wspierają także zdrowie skóry, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym.

Obfitość witamin i minerałów

Jajka są jednym z nielicznych produktów spożywczych naturalnie zawierających witaminę D, niezbędną dla mocnych kości, dobrej odporności i zdrowia psychicznego. Zawierają też witaminy z grupy B (B2, B6, B12), witaminę E i kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają zdrowie układu krążenia.

Witamina E w połączeniu z witaminą D wspiera odpowiedź immunologiczną organizmu. Obecność selenu dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed infekcjami i stanami zapalnymi.

Składniki odżywcze zawarte w jajkach – kwas foliowy, cynk, selen, witaminy A, E i B12 – wspierają zdrowie układu rozrodczego zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Przeciwutleniacze poprawiają jakość komórek jajowych i nasienia.

Inne zalety jedzenia jajek

Dzięki wysokiej zawartości białka, jajka dają uczucie sytości i zmniejszają apetyt. Badanie z International "Journal of Obesity" wykazało, że osoby jedzące jajka na śniadanie spożywały w ciągu dnia mniej kalorii i szybciej traciły na wadze w porównaniu do osób jedzących bułki.

Jajka nie powodują gwałtownych skoków glukozy, dzięki czemu stabilizują poziom cukru we krwi i zmniejszają ryzyko insulinooporności. To szczególnie ważne dla osób z cukrzycą typu 2 oraz osób z grupy ryzyka.

Jajka to wyjątkowy produkt – dostępny, tani i niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Spożywanie dwóch jaj dziennie przez zdrowe osoby może przynieść szereg korzyści: od lepszej pamięci, przez wsparcie wzroku i odporności, aż po ochronę serca.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Neurobiology of Learning and Memory
  2. Journal of Obesity
  3. Archives of Ophthalmology

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu