Takiego mięsa nie tykaj. Zagrożenie rozpoznasz po opakowaniu
Kupując mięso w sklepie, zwróć uwagę na wygląd opakowania i dokładnie obejrzyj produkt. Spożycie nieświeżego mięsa może być wyjątkowo dotkliwe, a nawet tragiczne w skutkach.
W tym artykule:
Czym jest bombaż i dlaczego jest niebezpieczny?
Bombaż to zjawisko, które występuje najczęściej w przypadku mięsa pakowanego w atmosferze ochronnej (MAP). Polega na wybrzuszeniu opakowania - wygląda ono na "napompowane", a górna warstwa folii jest sztywna i napięta. Choć może to wyglądać niegroźnie, taki stan często oznacza, że w środku doszło już do procesów gnilnych.
Gazy, które powodują wybrzuszenie, powstają w wyniku działania bakterii beztlenowych, rozkładających białka i tłuszcze. Najgroźniejsze są bakterie Clostridium botulinum - ich toksyna, czyli jad kiełbasiany, jest jedną z najsilniejszych trucizn znanych człowiekowi. Nawet minimalna dawka może doprowadzić do poważnego zatrucia, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.
Botulizm - objawy, które trudno przeoczyć
Botulizm to choroba zakaźna wywołana przez neurotoksynę botulinową. Objawy zatrucia pojawiają się zwykle po 12-36 godzinach od spożycia skażonego produktu. Zaliczają się do nich m.in.:
Ile Polacy wydają na grilla? "Z 1000 zł wyjdzie"
problemy z mową i połykaniem,
postępujące wiotkie porażenie mięśni.
W ciężkich przypadkach może dojść do zatrzymania oddechu.
Zatrucia botuliną najczęściej wynikają ze spożycia źle przechowywanych przetworów mięsnych, konserw, domowych przetworów warzywnych lub ryb. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że nawet produkty z pozoru bezpieczne, jak wędliny czy pasztety, mogą być potencjalnym źródłem toksyny.
Zobacz też: Kochają ciepło i namnażają się błyskawicznie. "Może dojść nawet do ostrego porażenia mięśni"
Jak rozpoznać, że mięso jest nieświeże?
Oprócz wybrzuszonego opakowania, inne sygnały ostrzegawcze to:
syczenie przy otwieraniu opakowania (świadczy o uwolnieniu gazów),
nieprzyjemny, kwaśny lub zgniły zapach,
śliska powierzchnia mięsa,
obecność kryształków lodu (oznaka rozmrożenia i ponownego zamrożenia).
Warto jednak pamiętać, że nie każde spuchnięte opakowanie oznacza skażenie. W niektórych przypadkach (np. fermentowane produkty mięsne) takie zjawisko może być zamierzone. Kluczowe są dodatkowe objawy zepsucia oraz zapach i konsystencja mięsa.
Kupiłeś podejrzane mięso? Tak postępuj
Jeśli zauważysz bombaż, nie otwieraj i nie spożywaj produktu. Zrób zdjęcie opakowania (z widoczną datą ważności), zachowaj paragon i zgłoś reklamację w sklepie. Dzięki temu możesz ochronić nie tylko siebie, ale także innych konsumentów.
Twoja czujność ma znaczenie - zatrucie jadem kiełbasianym może być tragiczne w skutkach. Patrz uważnie na opakowanie i nie ryzykuj zdrowia dla oszczędności.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.