Takiego mięsa nie tykaj. Zagrożenie rozpoznasz po opakowaniu

Kupując mięso w sklepie, zwróć uwagę na wygląd opakowania i dokładnie obejrzyj produkt. Spożycie nieświeżego mięsa może być wyjątkowo dotkliwe, a nawet tragiczne w skutkach.

Takiego mięsa nie tykaj. Zagrożenie rozpoznasz po opakowaniuTakiego mięsa nie tykaj. Zagrożenie rozpoznasz po opakowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Zaborowska

Czym jest bombaż i dlaczego jest niebezpieczny?

Bombaż to zjawisko, które występuje najczęściej w przypadku mięsa pakowanego w atmosferze ochronnej (MAP). Polega na wybrzuszeniu opakowania - wygląda ono na "napompowane", a górna warstwa folii jest sztywna i napięta. Choć może to wyglądać niegroźnie, taki stan często oznacza, że w środku doszło już do procesów gnilnych.

Gazy, które powodują wybrzuszenie, powstają w wyniku działania bakterii beztlenowych, rozkładających białka i tłuszcze. Najgroźniejsze są bakterie Clostridium botulinum - ich toksyna, czyli jad kiełbasiany, jest jedną z najsilniejszych trucizn znanych człowiekowi. Nawet minimalna dawka może doprowadzić do poważnego zatrucia, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.

Botulizm - objawy, które trudno przeoczyć

Botulizm to choroba zakaźna wywołana przez neurotoksynę botulinową. Objawy zatrucia pojawiają się zwykle po 12-36 godzinach od spożycia skażonego produktu. Zaliczają się do nich m.in.:

Ile Polacy wydają na grilla? "Z 1000 zł wyjdzie"

W ciężkich przypadkach może dojść do zatrzymania oddechu.

Zatrucia botuliną najczęściej wynikają ze spożycia źle przechowywanych przetworów mięsnych, konserw, domowych przetworów warzywnych lub ryb. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że nawet produkty z pozoru bezpieczne, jak wędliny czy pasztety, mogą być potencjalnym źródłem toksyny.

Jak rozpoznać, że mięso jest nieświeże?

Oprócz wybrzuszonego opakowania, inne sygnały ostrzegawcze to:

  • syczenie przy otwieraniu opakowania (świadczy o uwolnieniu gazów),

  • nieprzyjemny, kwaśny lub zgniły zapach,

  • śliska powierzchnia mięsa,

  • obecność kryształków lodu (oznaka rozmrożenia i ponownego zamrożenia).

Warto jednak pamiętać, że nie każde spuchnięte opakowanie oznacza skażenie. W niektórych przypadkach (np. fermentowane produkty mięsne) takie zjawisko może być zamierzone. Kluczowe są dodatkowe objawy zepsucia oraz zapach i konsystencja mięsa.

Paczkowane mięso w sklepie
Paczkowane mięso w sklepie © Adobe Stock

Kupiłeś podejrzane mięso? Tak postępuj

Jeśli zauważysz bombaż, nie otwieraj i nie spożywaj produktu. Zrób zdjęcie opakowania (z widoczną datą ważności), zachowaj paragon i zgłoś reklamację w sklepie. Dzięki temu możesz ochronić nie tylko siebie, ale także innych konsumentów.

Twoja czujność ma znaczenie - zatrucie jadem kiełbasianym może być tragiczne w skutkach. Patrz uważnie na opakowanie i nie ryzykuj zdrowia dla oszczędności.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"