Ta przyprawy są w wielu polskich domach. Ekspertka radzi: pozbądź się ich
Jakie przyprawy mogą nie tylko poprawić walory smakowe naszych dań, ale i pozytywnie wpłynąć na zdrowie, a jakich lepiej się wystrzegać? Okazuje się, że te najpopularniejsze niekoniecznie są najlepszym wyborem.
W tym artykule:
Pozbądź się mieszanek
Stanowczo w tym temacie wypowiedziała się dr Violetta Szostek-Gaweł, diabetolożka i internistka, specjalistka w terapiach pompami insulinowymi.
- Jakich przypraw unikać w kuchni? Nadmiaru soli, cukru, kostki rosołowej i wszelkich mieszanek zawierających glutaminian sodu, takich jak "kucharek", "vegeta" czy "maggi" - wylicza w swoim najnowszym poście na Instagramie. - Czytajmy składy gotowych przypraw. Lepszą alternatywą są naturalne zioła - oczywiście trzeba ich użyć więcej, ale walory smakowe i odżywcze będą dużo lepsze - przekonuje lekarka.
Jakie przyprawy są najlepsze, a jakie najgorsze?
Niektóre przyprawy, zwłaszcza te mocno przetworzone, mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Warto nie przesadzać z:
Polacy o niebezpiecznej modzie. Zapytaliśmy, co sądzą o "snusach"
glutaminianem sodu (MSG) w mieszankach przyprawowych - może powodować bóle głowy, zatrzymanie wody w organizmie i niekorzystnie wpływać na układ nerwowy,
gotowymi mieszankami często zawierającymi barwniki, wzmacniacze smaku i konserwanty (np. benzoesan sodu, azotany) - mogą one obciążać wątrobę i nerki oraz przyczyniać się do stanów zapalnych,
solą kuchenną - jej nadmiar prowadzi do nadciśnienia, zatrzymania wody w organizmie i zwiększa ryzyko chorób serca (lepiej wybierać himalajską lub morską w umiarkowanych ilościach),
cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym obecnym np. w gotowych mieszankach przypraw do grilla czy keczupach - może powodować skoki glukozy we krwi, sprzyjać insulinooporności i otyłości,
przypraw wędzonych chemicznie (np. wędzona papryka, wędzona sól) - mogą zawierać substancje smoliste, które w nadmiarze mają działanie rakotwórcze (lepiej wybierać naturalnie wędzone przyprawy od sprawdzonych dostawców),
przyprawy z dużą ilością siarczynów (niektóre mielone przyprawy, np. papryka, chili, curry) - mogą one powodować reakcje alergiczne, bóle głowy i problemy trawienne.
Najzdrowsze i najbardziej naturalne przyprawy będą tymi bez sztucznych dodatków, podawane najlepiej w formie suszonej lub świeżej. Jak zwykle - im krótszy skład, tym lepiej.
Po te naturalne doprawiacze warto sięgnąć:
kurkuma - ma silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, wspiera pracę wątroby, wspomaga odporność i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych,
imbir - poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność, wspiera układ krążenia i łagodzi mdłości,
cynamon cejloński - reguluje poziom cukru we krwi i działa przeciwbakteryjnie (to lepszy wybór niż cynamon kasja, który zawiera szkodliwą kumarynę),
czosnek (świeży lub suszony) - naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność i obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,
pieprz cayenne i chili - przyspieszają metabolizm, działają przeciwbólowo i poprawiają krążenie, pomagają w spalaniu tłuszczu,
oregano i bazylia - działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i poprawiają trawienie,
kolendra - wspiera trawienie i działa detoksykująco, może pomagać w usuwaniu metali ciężkich z organizmu,
rozmaryn - poprawia pamięć i koncentrację, wspiera pracę wątroby i układu pokarmowego,
goździki - mają silne właściwości przeciwutleniające i antyseptyczne, pomagają na ból zębów i stany zapalne,
anyż i koper włoski - wspierają trawienie i redukują wzdęcia, mają właściwości uspokajające.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.