Ta przyprawy są w wielu polskich domach. Ekspertka radzi: pozbądź się ich

Jakie przyprawy mogą nie tylko poprawić walory smakowe naszych dań, ale i pozytywnie wpłynąć na zdrowie, a jakich lepiej się wystrzegać? Okazuje się, że te najpopularniejsze niekoniecznie są najlepszym wyborem.

Ta przyprawa jest prawie we wszystkich polskich domach. Lepiej jej unikaćTa przyprawa jest prawie we wszystkich polskich domach. Lepiej jej unikać
Źródło zdjęć: © Instagram, Getty Images

Pozbądź się mieszanek

Stanowczo w tym temacie wypowiedziała się dr Violetta Szostek-Gaweł, diabetolożka i internistka, specjalistka w terapiach pompami insulinowymi.

- Jakich przypraw unikać w kuchni? Nadmiaru soli, cukru, kostki rosołowej i wszelkich mieszanek zawierających glutaminian sodu, takich jak "kucharek", "vegeta" czy "maggi" - wylicza w swoim najnowszym poście na Instagramie. - Czytajmy składy gotowych przypraw. Lepszą alternatywą są naturalne zioła - oczywiście trzeba ich użyć więcej, ale walory smakowe i odżywcze będą dużo lepsze - przekonuje lekarka.

Jakie przyprawy są najlepsze, a jakie najgorsze?

Niektóre przyprawy, zwłaszcza te mocno przetworzone, mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Warto nie przesadzać z:

Polacy o niebezpiecznej modzie. Zapytaliśmy, co sądzą o "snusach"

  • glutaminianem sodu (MSG) w mieszankach przyprawowych - może powodować bóle głowy, zatrzymanie wody w organizmie i niekorzystnie wpływać na układ nerwowy,

  • gotowymi mieszankami często zawierającymi barwniki, wzmacniacze smaku i konserwanty (np. benzoesan sodu, azotany) - mogą one obciążać wątrobę i nerki oraz przyczyniać się do stanów zapalnych,

  • solą kuchenną - jej nadmiar prowadzi do nadciśnienia, zatrzymania wody w organizmie i zwiększa ryzyko chorób serca (lepiej wybierać himalajską lub morską w umiarkowanych ilościach),

  • cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym obecnym np. w gotowych mieszankach przypraw do grilla czy keczupach - może powodować skoki glukozy we krwi, sprzyjać insulinooporności i otyłości,

  • przypraw wędzonych chemicznie (np. wędzona papryka, wędzona sól) - mogą zawierać substancje smoliste, które w nadmiarze mają działanie rakotwórcze (lepiej wybierać naturalnie wędzone przyprawy od sprawdzonych dostawców),

  • przyprawy z dużą ilością siarczynów (niektóre mielone przyprawy, np. papryka, chili, curry) - mogą one powodować reakcje alergiczne, bóle głowy i problemy trawienne.

Najzdrowsze i najbardziej naturalne przyprawy będą tymi bez sztucznych dodatków, podawane najlepiej w formie suszonej lub świeżej. Jak zwykle - im krótszy skład, tym lepiej.

Po te naturalne doprawiacze warto sięgnąć:

  • kurkuma - ma silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, wspiera pracę wątroby, wspomaga odporność i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych,

  • imbir - poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność, wspiera układ krążenia i łagodzi mdłości,

  • cynamon cejloński - reguluje poziom cukru we krwi i działa przeciwbakteryjnie (to lepszy wybór niż cynamon kasja, który zawiera szkodliwą kumarynę),

  • czosnek (świeży lub suszony) - naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność i obniża ciśnienie krwi, ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe,

  • pieprz cayenne i chili - przyspieszają metabolizm, działają przeciwbólowo i poprawiają krążenie, pomagają w spalaniu tłuszczu,

  • oregano i bazylia - działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i poprawiają trawienie,

  • kolendra - wspiera trawienie i działa detoksykująco, może pomagać w usuwaniu metali ciężkich z organizmu,

  • rozmaryn - poprawia pamięć i koncentrację, wspiera pracę wątroby i układu pokarmowego,

  • goździki - mają silne właściwości przeciwutleniające i antyseptyczne, pomagają na ból zębów i stany zapalne,

  • anyż i koper włoski - wspierają trawienie i redukują wzdęcia, mają właściwości uspokajające.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Charakterstyczny posmak w ustach? Od razu wykonaj próby wątrobowe
Charakterstyczny posmak w ustach? Od razu wykonaj próby wątrobowe
Taki ruch szyją może prowadzić do udaru. Eksperci odradzają tego nawyku
Taki ruch szyją może prowadzić do udaru. Eksperci odradzają tego nawyku
Test z krwi może pomóc wykryć raka jelita grubego. "Fantastyczna analiza"
Test z krwi może pomóc wykryć raka jelita grubego. "Fantastyczna analiza"
GIF alarmuje, możesz mieć problem z realizacją recepty. Te leki są "na wyczerpaniu"
GIF alarmuje, możesz mieć problem z realizacją recepty. Te leki są "na wyczerpaniu"
Auchan wycofuje popularną przekąskę. Sprawdź numer partii
Auchan wycofuje popularną przekąskę. Sprawdź numer partii
Ekspertka mówi, jak trzymać poziom cukru w ryzach. "Zacznij od dodania błonnika"
Ekspertka mówi, jak trzymać poziom cukru w ryzach. "Zacznij od dodania błonnika"
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Leki GLP-1 jak papierosy? Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Leki GLP-1 jak papierosy? Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek