Testy na nietolerancję pokarmową - hit czy kit?
Testy wykrywające nietolerancje pokarmowe, kiedyś dostępne dla nielicznych, dziś można wykonać w każdym większym laboratorium. Co wykrywają te testy i jaka jest ich skuteczność?
1. Jak działa test na nietolerancję pokarmową?
Testy na nietolerancje pokarmowe zwykle wykonuje się z kwi. Wykrywają one nadwrażliwość na konkretny produkt, poprzez oznaczenie poziomu przeciwciał IgG metodą ELISA.
Testy można wykonać samodzielnie w domu lub w laboratorium. W zależności od rodzaju testu i ilości potencjalnie wykrytych nietolerancji testy kosztują od 650 do nawet 1500 zł. Jak jednak przekonuje alergolog Joanna Matysiak, testy te nie mają żadnego zastosowania diagnostycznego i na ich podstawie nie można wprowadzić diety eliminacyjnej. Dlaczego?
- Oznaczenie przeciwciał klasy IgG świadczy jedynie o kontakcie z danym produktem - tłumaczy alergolog.
Wytworzenie przeciwciał IgG jest normalną reakcją układu odpornościowego. Jeśli mieliśmy kontakt z jakimś produktem, np. ananasem, w naszej krwi zostaje ślad po tym kontakcie. Nie oznacza to, że nasz organizm tego ananasa nie toleruje.
To nie wszystko. Okazuje się też, że nawet jeśli twój organizm nie wytwarza przeciwciał IgG, to możesz źle tolerować dany produkt. Nietolerancje są zbyt skomplikowane, żeby można je było zdiagnozować za pomocą oznaczania tylko jednego rodzaju przeciwciał.
Nietolerancjom pokarmowym sprzyja mało urozmaicona dieta i częsty kontakt z produktem, który wywołuje odpowiedź układu immunologicznego, powodując jego przeciążenie. Skutek jest jeden – pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości, których nie potrafimy powiązać z żadną chorobą.
2. Czym jest nietolerancja pokarmowa?
Nietolerancja pokarmowa to odpowiedź organizmu na określony produkt, który zwykle jest dobrze tolerowany przez osoby zdrowe. Od alergii odróżnia ją to, że alergia występuje niemal natychmiastowo po kontakcie z danym alergenem. W przypadku nietolerancji objawy mogą pojawić się po kilku godzinach lub nawet dniach, dlatego tak ciężko powiązać objawy z konkretną nietolerancją.
- W przypadku, gdy reakcja alergiczna zachodzi natychmiastowo, diagnozuje się ją, wykonując punktowe testy skórne lub oznaczając poziomy przeciwciał IgE swoistych dla różnych pokarmów. Nie oznacza się przeciwciał IgG. W przypadku alergii lub nietolerancji typu późnego, diagnozę stawia się na podstawie eliminacji i prowokacji. Nie ma żadnych innych testów, które mogłyby ją wykazać. Dlatego laboratoria wykorzystują tę lukę diagnostyczną i oferują testy IgG - tłumaczy Matysiak.
Objawy nietolerancji mogą być bardzo uciążliwe, a im częściej nieświadomie wystawiamy się na czynnik alergizujący, poprzez spożywanie szkodzących nam produktów, tym objawy są gorsze.
3. Objawy nietolerancji pokarmowej
Objawy nietolerancji pokarmowych są bardzo niespecyficzne. Pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, zaparcia, biegunki, nudności i wymioty. Objawami nietolerancji pokarmowej mogą być również osłabienie, ciągłe zmęczenie, nagłe przybranie na wadze, bezsenność, lęk, drażliwość, bóle głowy, problemy skórne.
Symptomy nietolerancji pokarmowej mogą pojawić się po kilku godzinach lub po kilku dniach od kontaktu z produktem. Czasem ciężko jest powiązać konkretne dolegliwości z wcześniej spożytym pokarmem. Zanim jednak zdecydujemy się na kosztowne testy na nietolerancję pokarmową, skonsultujmy się z alergologiem.
Jak podkreśla nasz ekspert: - Testy na nietolerancje pokarmowe nie mają żadnego znaczenia diagnostycznego i nie mogą stanowić podstawy do zalecenia diety eliminacyjnej.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.