Tych produktów unikaj, gdy jesteś przeziębiony. Lekarze ostrzegają

Kiedy dopada nas infekcja, częściej sięgamy po "jedzeniowe pocieszacze": coś słodkiego, ostrego albo tłustego. To jednak nie zawsze dobre rozwiązanie, niektóre potrawy mogą przyczynić się do dodatkowego pogorszenia stanu zdrowia. Eksperci podpowiadają, czego lepiej unikać w trakcie infekcji i jaka jest zdrowsza alternatywa.

Słodkie produkty, fast foody czy alkohol to najgorsze wybory żywieniowe w chorobieSłodkie produkty, fast foody czy alkohol to najgorsze wybory żywieniowe w chorobie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pietras

Ostre potrawy: ulga lub kłopot

Kiedy zmysł smaku jest przytłumiony, pikantne dania wydają się bardziej kuszące. Lekarze zwracają jednak uwagę, że nie zawsze zadziałają na naszą korzyść. Dr Michael Ednie, lekarz medycyny rodzinnej, specjalista żywienia, podkreśla, że kapsaicyna, składnik papryczek chili, bywa pomocna, ale jednocześnie potrafi nasilić niektóre objawy.

- Kapsaicyna, aktywny składnik papryczek chili, może wywołać przejściowe udrożnienie nosa poprzez wpływ na receptory TRPV1, przynosząc objawową ulgę przy zatkaniu - mówi Ednie. Jednocześnie ostrzega, że może przyczynić się dodatkowo do podrażnienia gardła, nasilenia kaszlu oraz wystąpienia dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Podobnie ocenia to gastroenterolog Will Bulsiewicz. Ostre potrawy mogą działać niczym miecz obosieczny. - Mogą tymczasowo otworzyć drogi nosowe i złagodzić przekrwienie, ale mogą również podrażniać ból gardła [i powodować] refluks [i] nudności - twierdzi specjalista.

Alkohol - poważne zagrożenie dla organizmu

Alkohol to jeden z najgorszych produktów dla walczącego z chorobą organizmu. Napoje wyskokowe osłabiają działanie układu odpornościowego. Do tego dochodzi duże ryzyko odwodnienia i zaburzeń gospodarki elektrolitowej, a w chorobie to wyjątkowo niebezpieczna kombinacja.

- Alkohol to potrójne zagrożenie, w złym sensie: osłabia komórki odpornościowe, odwadnia organizm i rozregulowuje barierę jelitową - podkreśla Bulsiewicz. - Nie wspominając o tym, że już jeden drink może zaburzyć sen - dodaje. - Sedno jest takie: alkohol zmusza organizm do walki na dwa fronty, z wirusem oraz z metabolicznym i immunologicznym rozregulowaniem wywołanym przez sam alkohol - puentuje.

Wyzwanie dla układu pokarmowego

Chipsy, frytki czy inne tłuste przekąski wybierane są często przy gorszym samopoczuciu na poprawę humoru. W trakcie choroby mogą jednak tylko przysporzyć dodatkowych problemów.

Dr Ednie wyjaśnia, że takie produkty spowalniają opróżnianie żołądka i mogą nasilać nadwrażliwość przewodu pokarmowego, a także sprzyjać stanom zapalnym w jelitach. W efekcie łatwiej o nudności, wzdęcia, ból brzucha czy biegunkę. - Najlepiej wybierać lżejsze, łatwiejsze do strawienia jedzenie - tłumaczy.

Słodki hamulec w regeneracji

Słodzone napoje, zwłaszcza te gazowane, również nie są dobrym wyborem żywieniowym w chorobie. Według dr. Edniego mogą osłabiać odpowiedź immunologiczną i nasilać stan zapalny, co potencjalnie wydłuża powrót do zdrowia. Dodatkowo wiele z nich nie nawadnia skutecznie, a odpowiednie nawodnienie jest kluczowe przy gorączce, katarze czy bólu gardła.

- Słodkie napoje powodują skoki cukru we krwi, rozregulowują barierę jelitową i spowalniają układ odpornościowy - to jak wciśnięcie hamulca w procesie zdrowienia - ostrzega Bulsiewicz.

Wyjątkiem mogą być napoje z elektrolitami, które pomagają uzupełniać cenne składniki odżywcze, zwłaszcza podczas biegunki, wymiotów lub wysokiej gorączki.

Co zamiast tego? Produkty, które się sprawdzają przy przeziębieniu

W trakcie infekcji warto wybierać produkty łagodne, lekkostrawne, o właściwościach nawadniających, wspierające odporność, twierdzi Jessica Mack, ekspertka ds. wellness i była terapeutka zajęciowa.

- Na przykład: ciepłe buliony, herbaty ziołowe, napoje bogate w elektrolity, proste produkty zbożowe, takie jak owsianka lub ryż, banany, mus jabłkowy, jagody, cytrusy, warzywa liściaste oraz chude białka roślinne, np. soczewica lub tofu - wylicza.

Mack dodaje, że dobrym zamiennikiem słodzonych napojów może być woda kokosowa lub rozcieńczony sok owocowy.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Fox News

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy