W sklepach są już nowalijki. Tak odróżnisz polskie od importowanych

W sklepach i na targu pojawiają się pierwsze wiosenne warzywa. Szczypiorek, rzodkiewka, sałata czy botwinka to znak, że zaczął się sezon nowalijek. Jeśli zależy nam na polskich produktach, jest kilka prostych sposobów, by odróżnić je od importowanych.

Polskie czy importowane? Jak odróżnić nowalijki?Polskie czy importowane? Jak odróżnić nowalijki?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Jak rozpoznać polskie nowalijki?

Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa. Mowa tu o m.in. rzodkiewce, sałacie, szczypiorku, cebuli dymce, natce pietruszki, botwinie, młodym szpinaku, które kuszą już swoją świeżością.

Jeśli zależy nam na produktach od lokalnych producentów, najlepiej czytać etykiety. Te dostępne w opakowaniu powinny mieć informację o tym, skąd pochodzą.

Z kolei na warzywach dostępnych luzem warto zwrócić uwagę na oznaczenie "produkt polski" albo zapytać sprzedawców, jeśli zakupy robimy na targu czy w małych sklepach.

Warto sięgać po nowalijki z lokalnych źródeł
Warto sięgać po nowalijki z lokalnych źródeł © Getty Images

Sposób pakowania to także cenna wskazówka. Niektórzy polscy producenci rezygnują z dodatkowych opakowań, np. folii.

Warzywa importowane, przewożone nawet przez tysiące kilometrów, mogą tracić część swoich wartości podczas przechowywania i transportu. Dlatego lepiej wybierać te z lokalnych źródeł.

Jedz, ale z umiarem

Choć Polacy uwielbiają nowalijki, dietetycy przestrzegają, by z nimi nie przesadzać.

- Nowalijki pochodzą często z upraw, które mają w sobie wiele sztucznych nawozów, aby przyspieszyć wzrost plonów. Nowalijki, które mają przyspieszony wzrost i rosną krótko, mają zdecydowanie mniej substancji odżywczych niż dojrzałe warzywa i owoce letnie. Zawierają też mniej witaminy C czy bioflawonoidów, które zwalczają wolne rodniki oraz hamują procesy starzenia się komórek – zaznaczała w rozmowie z WP abcZdrowie Patrycja Zabrzeska, trener personalny, psychodietetyk i dietetyk w Rukola Catering Dietetyczny.

Ekspertka zwraca też uwagę, że nowalijki mogą zawierać szkodliwe substancje jak azotyny, które spożywane w dużych ilości mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie: nasilać alergie, uszkadzać komórki, a nawet powodować rozwój nowotworów.

Dlatego takie warzywa warto jeść w rozsądnych ilościach. - Traktujmy nowalijki bardziej jako dodatek do pożywienia, a nie danie główne. Dobrze byłoby je porządnie umyć i wypłukać oraz przechowywać tak, aby miały dostęp do powietrza - radziła dietetyczka.

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ