W USA właśnie zakazali, w Polsce wciąż dostępny. Czerwony sprawca nowotworów

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) ogłosiła zakaz stosowania erytrozyny w żywności, napojach i lekach. Barwnik ten, nadający produktom intensywny czerwony kolor, został powiązany z ryzykiem rozwoju raka.

FDA podjęło decyzję o zakazie stosowania m.in. w przemyśle spożywczym barwnika E 127FDA podjęło decyzję o zakazie stosowania m.in. w przemyśle spożywczym barwnika E 127
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czerwony barwnik zakazany w USA

Barwnik Red No. 3, znany też pod nazwą E127 lub erytrozyna, nadający produktom intensywny czerwony kolor, został powiązany z ryzykiem nowotworowym w badaniach na szczurach. Producenci żywności w USA mają czas do 15 stycznia 2027 r. na reformulację swoich produktów, natomiast producenci leków - do 18 stycznia 2028 r.

Zakaz stosowania Red No. 3 jako dodatku do żywności nastąpił aż 35 lat po wycofaniu barwnika z kosmetyków i leków stosowanych miejscowo. Podobne kroki podjęła Unia Europejska, Wielka Brytania, Australia i Nowa Zelandia, które z kolei ograniczają użycie tego barwnika.

Badania na temat E 127 wskazują na możliwy wpływ na zdrowie. W testach na zwierzętach stwierdzono, że może on powodować zmiany w funkcjonowaniu tarczycy, takie jak zwiększenie masy gruczołu czy zaburzenia hormonalne. Niektóre badania sugerują, że barwnik może działać jako promotor nowotworów tarczycy, choć ryzyko u ludzi wciąż jest przedmiotem debaty.

Barwniki spożywcze

Erytrozyna może znajdować się w niektórych słodyczach, wędlinach czy pastach do zębów
Erytrozyna może znajdować się w niektórych słodyczach, wędlinach czy pastach do zębów © Pixabay

Istnieją również doniesienia o możliwym wpływie erytrozyny na zachowanie dzieci, podobnie jak w przypadku innych sztucznych barwników, określanych mianem szóstki z Southamptom.

Produkty zawierające Red No. 3

Dietetyk kliniczny, mgr Anna Smarsz-Matysiak opublikowała w mediach społecznościowych post, w którym komentuje decyzję FDA.

Dietetyczka wyjaśnia, gdzie może być obecne E 127
Dietetyczka wyjaśnia, gdzie może być obecne E 127 © Instagram

"Nadaje produktom intensywnie czerwony kolor, ale... może być niebezpieczny dla zdrowia!" - pisze mgr Smarsz-Matysiak, na Instagramie występująca jako @dietetyk_healthystyle.

Dietetyczka ostrzega, że w Polsce E127 może znajdować się w produktach takich jak:

  • kandyzowane wiśnie (np. do koktajli),

  • dekoracyjne żele cukiernicze,

  • niektóre słodycze i lody owocowe,

  • kiełbasy i inne przetworzone mięsa,

  • czerwone napoje i pasty do zębów.

Warto wiedzieć, że choć w Polsce użycie E 127 jest dozwolone, to jednocześnie jest ściśle regulowane przez prawo. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady, erytrozyna jest dopuszczona do stosowania w określonych produktach, takich jak dekoracje cukrowe, ale w ograniczonych ilościach. Dopuszczalna dawka dzienna (ADI) wynosi 0,1 mg/kg masy ciała, co ma minimalizować potencjalne zagrożenia zdrowotne.

"Jak się chronić? Wybieraj produkty naturalne bez sztucznych barwników. Unikaj przetworzonych słodyczy i dekoracji cukierniczych. Edukuj siebie i bliskich – świadomość zmienia rynek!" - apeluje dietetyczka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. The Verge
  2. Instagram

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"