Warzywo działające jak detoks. Pomaga na stłuszczenie wątroby

Zmęczenie, ospałość, problemy z trawieniem i poszarzała cera to sygnały, że organizm może potrzebować regeneracji, a wątroba - odciążenia. Jesienią, gdy metabolizm naturalnie zwalnia, warto sięgnąć po produkty, które wspierają oczyszczanie organizmu. Jednym z nich jest por - niepozorne warzywo, które działa jak naturalny detoks i wspomaga pracę wątroby lepiej niż wielu przypuszcza.

Por to prawdziwy skarb jesiennej dietyPor to prawdziwy skarb jesiennej diety
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Słupska

Czym jest por?

Por (Allium porrum) należy do tej samej rodziny co cebula i czosnek, jednak ma delikatniejszy smak i łagodniejsze działanie. Składa się z dwóch części: białej, delikatnej i słodszej w smaku, oraz zielonej, bardziej włóknistej i bogatej w chlorofil. W kuchni używa się obu, choć biała część jest lepiej tolerowana przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym.

Warzywo to zawiera aż 90 proc. wody, dzięki czemu doskonale nawadnia organizm i wspomaga perystaltykę jelit. Jest niskokaloryczne - 100 g pora dostarcza około 30 kcal - a przy tym bardzo bogate w błonnik, witaminy i minerały.

Dlaczego por jest zdrowy?

Por to prawdziwy skarb jesiennej diety. Zawiera związki siarki, flawonoidy (zwłaszcza kemferol) oraz błonnik, które razem tworzą trio wspierające wątrobę i układ trawienny. Siarka pomaga w detoksykacji organizmu i chroni komórki wątroby przed stresem oksydacyjnym, a flawonoidy wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Objawy zatrucia dioksynami

Badacze z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Teheranie wykazali, że regularne spożywanie pora może obniżać poziom tłuszczu w wątrobie i redukować stan zapalny. W eksperymencie na zwierzętach por dodawany do diety wysokotłuszczowej znacząco poprawił kondycję wątroby w porównaniu z grupą kontrolną.

Dodatkowo, dzięki odpowiedniemu stosunkowi potasu do sodu, por działa moczopędnie, wspierając oczyszczanie organizmu i pracę nerek. To dlatego uznaje się go za jedno z warzyw, które naturalnie wspomagają detoks organizmu.

Por w codziennej diecie - ile jeść i jak przygotowywać?

Eksperci zalecają, by po por sięgać regularnie - najlepiej kilka razy w tygodniu. Porcja 100 g, czyli około połowy świeżego pora, wystarczy, by wspomóc funkcjonowanie wątroby i układu trawiennego.

Osoby z wrażliwymi jelitami powinny wybierać białą część warzywa - jest łatwiej przyswajalna i nie powoduje wzdęć. Warto też pamiętać, że por najlepiej działa w połączeniu z produktami bogatymi w błonnik i witaminę C, która wspiera wchłanianie żelaza i wzmacnia odporność.

Co przyrządzić z pora?

Por to warzywo wyjątkowo uniwersalne - świetnie sprawdza się w zupach, zapiekankach i potrawkach. Jego łagodny, lekko słodkawy smak nadaje potrawom głębi i aromatu. Oto kilka pomysłów:

  • Zupa porowo-ziemniaczana (vichyssoise) - klasyka jesiennej kuchni. Rozgrzewa, syci i wspiera wątrobę.
  • Por duszony na maśle z jajkiem sadzonym - lekkostrawne danie idealne na kolację.
  • Tarta z porem i serem feta - połączenie błonnika i zdrowych tłuszczów.
  • Warzywna potrawka z porem, marchewką i soczewicą - bogata w błonnik, białko i antyoksydanty.
  • Sałatka z pora, jabłka i jogurtu naturalnego - świetna jako dodatek do obiadu.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: sante.journaldesfemmes.fr

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"