Wątroba kocha to warzywo. Lekarka wylicza zalety
Brokuły od lat uznawane są za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. O ich niezwykłych właściwościach prozdrowotnych przypomina dr n. med. Magdalena Cubała w jednym ze swoich postów na Instagramie.
W tym artykule
Ulubione warzywo wątroby
Tym razem dr Cubała skupiła się na roli brokułów w ochronie i regeneracji wątroby, szczególnie w kontekście stłuszczenia tego narządu – problemu, który dotyka coraz większą część społeczeństwa.
Jak wyjaśnia ekspertka, to warzywo krzyżowe jest bogatym źródłem sulforafanu, silnego związku roślinnego, który:
wspomaga detoksykację wątroby – aktywując enzymy odpowiedzialne za neutralizację i usuwanie toksyn z organizmu,
redukuje stan zapalny – co jest kluczowe w przypadku stłuszczenia wątroby, zarówno niealkoholowego, jak i alkoholowego,
poprawia wrażliwość na insulinę – pomagając w regulacji gospodarki tłuszczowej i cukrowej,
chroni komórki przed stresem oksydacyjnym – wspierając regenerację wątroby i zapobiegając jej dalszym uszkodzeniom.
Tego nie powinno zabraknąć w Twojej diecie!
- To jest izotocyjanian, który znajduje się w brokułach, a w największej ilości w kiełkach brokułów – dodaje dr Cubała.
Gotowane brokuły – zwłaszcza przygotowywane na parze – również są wartościowe, o ile nie rozgotujemy ich na papkę.
Korzysta cały organizm
To nie koniec korzyści. Brokuły są też źródłem błonnika, witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego i licznych przeciwutleniaczy, które wspierają cały organizm, nie tylko wątrobę.
Regularne spożywanie brokułów może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, wspierać odporność i zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów.
- Jeśli chcecie sobie osłaniać komórkę wątrobową, to jadajcie brokuły, najlepiej blanszowane, bo po takich nie ma się wzdęć – radzi dr Cubała. To prosty, niedrogi i bardzo skuteczny krok w stronę lepszego samopoczucia i profilaktyki chorób cywilizacyjnych.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.