Wątroba kocha to warzywo. Lekarka wylicza zalety

Brokuły od lat uznawane są za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. O ich niezwykłych właściwościach prozdrowotnych przypomina dr n. med. Magdalena Cubała w jednym ze swoich postów na Instagramie.

Wątroba kocha to warzywo. Wspomaga detoksykację i chroni przed stłuszczeniemWątroba kocha to warzywo. Wspomaga detoksykację i chroni przed stłuszczeniem
Źródło zdjęć: © Getty Images / Instagram

Ulubione warzywo wątroby

Tym razem dr Cubała skupiła się na roli brokułów w ochronie i regeneracji wątroby, szczególnie w kontekście stłuszczenia tego narządu – problemu, który dotyka coraz większą część społeczeństwa.

Jak wyjaśnia ekspertka, to warzywo krzyżowe jest bogatym źródłem sulforafanu, silnego związku roślinnego, który:

  • wspomaga detoksykację wątroby – aktywując enzymy odpowiedzialne za neutralizację i usuwanie toksyn z organizmu,

  • redukuje stan zapalny – co jest kluczowe w przypadku stłuszczenia wątroby, zarówno niealkoholowego, jak i alkoholowego,

  • poprawia wrażliwość na insulinę – pomagając w regulacji gospodarki tłuszczowej i cukrowej,

  • chroni komórki przed stresem oksydacyjnym – wspierając regenerację wątroby i zapobiegając jej dalszym uszkodzeniom.

Tego nie powinno zabraknąć w Twojej diecie!

- To jest izotocyjanian, który znajduje się w brokułach, a w największej ilości w kiełkach brokułów – dodaje dr Cubała.

Gotowane brokuły – zwłaszcza przygotowywane na parze – również są wartościowe, o ile nie rozgotujemy ich na papkę.

Korzysta cały organizm

To nie koniec korzyści. Brokuły są też źródłem błonnika, witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego i licznych przeciwutleniaczy, które wspierają cały organizm, nie tylko wątrobę.

Regularne spożywanie brokułów może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, wspierać odporność i zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów.

- Jeśli chcecie sobie osłaniać komórkę wątrobową, to jadajcie brokuły, najlepiej blanszowane, bo po takich nie ma się wzdęć – radzi dr Cubała. To prosty, niedrogi i bardzo skuteczny krok w stronę lepszego samopoczucia i profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Instagram

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe