Właściwe odżywianie podczas leczenia onkologicznego ważnym elementem terapii

Odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę na każdym etapie leczenia onkologicznego. Dobra jakość posiłków znacząco poprawia rokowanie. Ma też wpływ na samopoczucie chorego.

Choroba nowotworowa jest bardzo trudnym doświadczeniem nie tylko dla samego pacjenta, ale też jego rodziny. Terapia, choć często bardzo skuteczna, nie pozostaje obojętna dla organizmu. W tym okresie szczególnie ważna jest troska o dietę.

W leczeniu onkologicznym najczęściej stosowane metody to zabieg chirurgiczny, chemio- i radioterapia. W wielu przypadkach przynoszą pozytywne rezultaty, jednak w trakcie terapii pojawić się mogą skutki uboczne: nudności, wymioty, biegunki, utrata masy ciała, brak apetytu. Chorzy skarżą się też na suchość w jamie ustnej, zmiany w odczuwaniu smaku i zapachu. I choć to objawy przejściowe, są mocno uciążliwe.

W czasie choroby nowotworowej i rekonwalescencji rośnie zapotrzebowanie energetyczne. Organizm potrzebuje więcej białka, aby uzupełnić straty powodowane intensywną pracą.

1. Dieta w chorobie onkologicznej

Dieta w czasie terapii powinna być dostosowana do potrzeb chorego. Skutki uboczne leczenia mogą spowodować niechęć do jedzenia. Niektóre produkty, dotychczas tolerowane, muszą zostać wyeliminowane z diety, bo powodują nasilenie dolegliwości.

Konieczna może okazać się zmiana konsystencji posiłków na półpłynną lub płynną. Jest to szczególnie ważne, gdy choroba dotknęła układ pokarmowy. W każdej sytuacji jednak dieta musi pokrywać zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze.

Nigdy nie powinno się zmuszać chorego do jedzenia. Może go to dodatkowo zniechęcić i w efekcie jedynie pogłębić problem. Wsparcie w żywieniu stanowią produkty specjalnego przeznaczenia medycznego, np. Nutramil Complex.

Dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych w skoncentrowanej formie. Uwzględniają zwiększone zapotrzebowanie chorego na białko i węglowodany. Są przy tym dostępne w łatwej do podania formie. Proszek można dodać do posiłku, np. zupy lub przecieru, jak również przygotować z niego tradycyjny napój. Dostępny jest w trzech smakach (neutralnym, waniliowym i truskawkowym).

2. Ogólne zasady żywienia w chorobie nowotworowej

Żywienie w chorobie onkologicznej powinno opierać się na zasadach zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Niesie to ze sobą wiele korzyści, np. przeciwdziała niedożywieniu, wzmacnia pracę układu odpornościowego, poprawia jakość życia i dodaje energii. Posiłki powinny być przy tym lekkostrawne, kolorowe, urozmaicone, by jedzenie ich było przyjemnością.

Do diety warto włączyć źródła wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a więc tłuste ryby morskie, orzechy, siemię lniane, jajka. W okresie choroby zwiększa się też zapotrzebowanie na witaminę C, beta karoten, selen, cynk, magnez. Składniki te znaleźć można w marchwi, papryce czerwonej, kiwi, rybach, mleku i jego przetworach, kakao, pomidorach.

O ile tylko chory ma ochotę sięgać po te produkty, warto mu to umożliwić. Bardzo ważny jest również sposób podania posiłku. Danie nie powinno być mocno przyprawione, gorące, intensywnie pachnące, a porcje małe i, co bardzo ważne – wolno spożywane.

Właściwie skomponowana dieta może łagodzić przebieg choroby nowotworowej oraz skutki uboczne leczenia. Ma to ogromny wpływ na końcowy efekt terapii.

Partenerem artykułu jest marka Nutramil

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy