Właściwości i zastosowanie skorupek jaj
Leczy podrażnienia skóry, sprawia że kawa smakuje lepiej, może też czyścić garnki. O czym mowa? O skorupce jaja kurzego.
Jak się okazuje jest ona bardzo niedoceniana. A niesłusznie, zawiera bowiem wszystkie mikro i makroelementy. Przeczytaj, dlaczego tych pozostałości po jajku nie warto wyrzucać do kosza.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zobacz, co się dzieje z twoją skórą, gdy codziennie pijesz wino
Łagodzą podrażnienia skóry
Skorupki jaj mogą być remedium na podrażnioną, piekącą skórę. Wystarczy tylko przygotować specjalny okład.
Zrobisz go, zalewając skorupki niewielką ilością octu jabłkowego, który je zmiękczy. Miksturę pozostaw na 2-3 dni. Po tym czasie skorupki powinny być już miękkie. Możesz je wyjąć i przyłożyć do podrażnionej skóry.
Naturalny suplement
Zadaniem skorupki jaja jest ochrona rozwijającego się w nim zarodka. Dlatego nie przechodzą przez nie żadne toksyczne substancje, w tym metale ciężkie - nawet jeśli kura spożywała je w paszy.
Skorupka jest za to doskonałym źródłem wapnia, czyli ważnego dla kości makroelementu, który pomaga zapobiegać osteoporozie. Zawiera też miedź, żelazo, cynk, fluor i krzem. Ten ostatni wpływa na prawidłowe funkcjonowanie paznokci, skóry i włosów.
Jeśli nie chcesz wydawać fortuny na syntetyczne suplementy, spróbuj zrobić je w domu. Kilka skorupek jaj dokładnie wyparz w piekarniku przez około 8-10 minut. Po tym czasie wyjmij je do ostygnięcia. Następnie zmiel je bardzo dokładnie na bardzo drobny proszek, niemalże na pył. Spożywaj jedną łyżeczkę dziennie, dodając np. do jogurtu lub serka homogenizowanego.
Nie obawiaj się, eksperci podkreślają, że spożywanie skorupki jaja w rozsądnych ilościach jest bezpieczne.
Na następnej stronie zobaczysz WIDEO
Wzmacnianie smaku kawy
Aromat twojej ulubionej kawy mielonej uleciał? Nic straconego.
Wzmocnisz go, jeśli tuż przede jej zalaniem do filiżanki włożysz wyparzoną skorupkę jaja. Wyjmij ją po kilku minutach – kawa będzie słodsza, a aromat intensywniejszy.
Sprawdź koniecznie: Najgorszy olej dla zdrowia. Tani, łatwo dostępny i ma długi okres ważności
Naturalny nawóz
Jeśli nie chcesz w swoim ogródku stosować nawozów sztucznych, z pomocą przyjdą ci skorupki jaj. Obecność wapnia i soli mineralnych pomogą w rozwoju warzyw w przydomowym ogródku.
Skorupki jaja wysusz i rozdrobnij. Wysyp do doniczki lub gruntu tuż przed wysadzeniem rośliny. Później podsypuj roślinę takimi drobinkami skorupek co dwa tygodnie. Twój ogródek powinien rosnąć intensywnie, a ty będziesz się cieszyć ekologicznymi warzywami i owocami.
Środek czyszczący
Skorupki do jaj są doskonałym środkiem czyszczącym tłuste zabrudzenia na garnkach lub patelniach. Wystarczy je rozdrobnić i dodać do wody z płynem do mycia naczyń.
Pomogą również w przywróceniu nieskazitelnej bieli pożółkłych firanek. Włóż skorupki do lnianego woreczka i dodaj do prania. Efekty cię zaskoczą.
Pomysł na zabawę
Skorupki jaj można również wykorzystać w zabawie z dziećmi.
Na uprzednio umytych i wyparzonych wydmuszkach można malować flamastrami i farbami. Taka zabawa nauczy precyzji w posługiwaniu się flamastrem lub pędzlem oraz pomoże rozwijać motorykę małą.