Trwa ładowanie...

Wosk carnauba - właściwości, zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, spożywczym i produkcyjnym

Wosk carnauba jest jednym z najbardziej znanych wosków roślinnych, wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym i nie tylko. Możemy go znaleźć nawet w żywności. Występuje także w naturze. Choć budzi kontrowersje, jest bezpieczny dla naszego zdrowia. Zobacz, jakie ma właściwości i jak można go wykorzystać.

Zobacz film: "Sekrety urody naszych babć"

spis treści

1. Co to jest wosk carnauba

Wosk carnauba, nazywany także woskiem brazylijskim, pozyskiwany jest z liści palm Copernicia cerifera. Rośną one na terenie całej Ameryki Łacińskiej oraz na Sri Lance, jednak tylko drzewa rosnące w Brazylii dają wosk. Wykorzystywany jest on przede wszystkim w kosmetyce, przemyśle produkcyjnym, a także jako dodatek do żywności.

Na etykietach produktów spożywczych kryje się pod oznaczeniem E903.

Wosk usuwa się z powierzchni liści, następnie topi, filtruje, a potem chłodzi. Wystudzony ma stałą postać, jednak w kontakcie ze skórą czy ciepłem znów się topi.

Zwykle jest dostępny w postaci płatków (podobnych do mydlanych lub drożdżowych). Można kupić także wosk dostępny w formie płynnej.

2. Właściwości i zastosowanie wosku carnauba

Jak każdy wosk, carnauba ma właściwości ochronne, powlekające i nabłyszczające. Z tego też powodu chętnie stosuje się go do produkcji kosmetyków. Jego zadanie to tworzenie na powierzchni skóry, włosów lub paznokci ochronnego filmu, który chroni przed działaniem czynników zewnętrznych, a dodatkowo zatrzymuje nawilżenie głęboko pod nasórkiem, zapobiegając jego odparowaniu.

Ma właściwości zmiękczające i kojące. Dodatkowo nie wykazuje tendencji do uczulania, dlatego jego stosowanie wiąże się z dużym bezpieczeństwem. Stosuje się go w masłach do ciała i pomadkach do ust - tu pełni rolę głównie składnika zagęszczającego i utwardzającego. Dzięki niemu zastygają eyelinery, szminki, tusze do rzęs, a także część podkładów, pudrów czy cieni do powiek. Czasem wykorzystywany jest też do produkcji dezodorantów.

2.1. Wosk carnauba w przemyśle

Wosk carnauba najczęściej wykorzystywany jest w szeroko pojętej produkcji. Znajdziemy go w składzie wosków polerujących, stosowanych w karoserii samochodowej, a także podczas impregancji mebli, podłóg i skór (sztucznych i naturalnych).

Jest wykorzystywany także do produkcji świec, nadając im odpowiedni kształt i chroniąc przed nadmiernym rozlewaniem się parafiny. Służy do powlekania papieru, jednorazowym talerzy i kubków, a także produkcji niektórych tworzyw sztucznych.

W dobie produktów zero waste wosk często wykorzystuje się do produkcji tzw. woskowijek, które są alternatywą dla plastikowych reklamówek i pojemników.

Ponieważ może mieć wobec tego kontakt z żywnością, musi być w całości bezpieczny dla człowieka. Dodatkowo wykorzystywany jest do produkcji powłok otaczających tabletki.

3. Wosk carnauba w żywności

Wosk ten kryje się pod symbolem E903 i stosunkowo często dodawany jest do produktów spożywczych. Dopuszczony jest do wytwarzania jedzenia tylko jako środek galzurujący i musi spełnić określone warunki. Jego ilość nie powinna przekraczać 200 mg. Wyjątkiem są gumy do żucia - w ich przypadku na jeden kilogram produktu można użyć 1200 mg wosku.

Rolą wosku carnauba jest głównie nadawanie połysku produktom spożywczym, dlatego stosowany jest przede wszystkim w produkcji:

  • gum do żucia
  • żelek
  • cukierków powlekanych
  • słodyczy w polewach
  • wyrobów lukrowanych

Chętnie stosuje się go także jako wegański odpowiednik żelatyny.

Wosk carnauba jest bezpieczny dla skóry i naszego organizmu
Wosk carnauba jest bezpieczny dla skóry i naszego organizmu (GettyImages)

4. Czy wosk carnauba jest szkodliwy?

Według najnowszych badań i opinii wystawionej przez EFSA (European Food Safety Authority) wosk carnauba jest w pełni bezpiecznym produktem i może być wykorzystywany zarówno w kosmetyce, jak i przemyśle spożywczym.

Nie jest jednak znane dopuszczalne dzienne spożycie dla człowieka, wobec tego naukowcy zalecają ostrożność i unikanie nadmiaru.

5. Gdzie kupić wosk carnauba?

Wosk carnauba możemy kupić w formie czystych płatków lub w postaci płynnej i samemu dodawać go do kosmetyków. Jego cena to około 10 złotych za 50 gram produktu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.