"Wredna choroba" atakuje. Rok temu nie było żadnego przypadku

Włośnica zaatakowała w Polsce. Tylko w pierwszym półroczu 2023 r. odnotowano 12 przypadków, dla porównania rok temu w tym okresie nie było ich wcale. - Ryzyko wydaje się bardzo małe we współczesnym świecie, ale włośnica to wredna choroba. Jeśli się jej nie leczy, może prowadzić do zgonu - ostrzega dr Jarosław Pacoń.

Wróciła zapomniana choroba. Uważaj podczas jedzenia mięsaWróciła zapomniana choroba. Uważaj podczas jedzenia mięsa
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Zapomniana choroba powraca

Polacy je uwielbiają - statystyczny Polak zjada aż 70 kg mięsa rocznie. Tymczasem warto mieć się na baczności, ponieważ może zawierać groźne dla zdrowia patogeny.

Opublikowany przez Zakład Epidemiologii Chorób Zakaźnych i Nadzoru NIZP PZH – PIB raport wskazuje, że w okresie od 1 stycznia do 30 czerwca 2023 roku w Polsce na włośnicę zachorowało 12 osób. Dla porównania rok temu w tym samym okresie nie zgłoszono ani jednego przypadku choroby, w skali roku zachorowała jedna osoba. Rekordowy był rok 2020, kiedy wykryto 20 przypadków.

Jak wskazują polscy badacze na łamach "Journal of Clinical Medicine", w 2020 r. ognisko włośnicy było wywołane spożyciem kiełbasy z mięsa dzika niezbadanego na obecność pasożyta.

Uważaj na te ryby. Mogą mieć pasożyty

"Na przestrzeni lat głównym źródłem włośnicy w Polsce było mięso dzika, a większość przypadków była związana ze spożywaniem tradycyjnych surowych produktów mięsnych, takich jak polska kiełbasa. Biorąc to pod uwagę, istnieje potrzeba lepszej edukacji konsumentów w zakresie patogenu" - zwracają uwagę autorzy opracowania.

Choć trudno przewidzieć dalszą tendencję rozwoju włośnicy w bieżącym roku, jedno jest pewne – nie możemy zapominać o zagrożeniu. Włośnica jest chorobą pasożytniczą, którą wywołuje nicień Trichinella. Istnieje pięć gatunków pasożyta, w Polsce za zakażenia odpowiada najczęściej Trichinella spiralis, rzadziej Trichinella britovi.

- Ryzyko wydaje się bardzo małe we współczesnym świecie, ale włośnica to wredna choroba. Jeśli się jej nie leczy, może prowadzić do zgonu – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr Jarosław Pacoń z Zakładu Parazytologii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Ekspert dodaje, że "najlepszy sezon" na włośnicę właśnie trwa.

- Najlepszy sezon, to sezon komunii czy wesel. Jeśli źródłem zarażenia jest zwykłe mięso świńskie, to najczęściej to mięso trefne, niebadane, choć to raczej rzadkość. Ryzykiem jest mięso dzika, ustrzelone i niezbadane, także pochodzące z kłusownictwa. Zdarza się, że na takich imprezach pojawia się mięso kupione z niewiadomego źródła – podkreśla.

Najczęstszym źródłem narażenia na włośnicę jest mięso z dzika
Najczęstszym źródłem narażenia na włośnicę jest mięso z dzika © Pixabay

- W skali przemysłowej mięso jest badane, natomiast może dostać się do małego zakładu, czy tzw. home made przetwórstwa, czyli tam, gdzie wędliny są robione na własny użytek z nieprzebadanego mięsa – potwierdza w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Joanna Zajkowska, specjalistka chorób zakaźnych z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, wojewódzka konsultant ds. epidemiologii.

Uwaga na objawy

Włosień należy do tzw. pasożytów poliksenicznych, tj. może występować u różnych gatunków ssaków mięsożernych czy wszystkożernych. W Polsce wśród ludzi najczęściej dochodzi do zarażenia poprzez spożywanie mięsa dzików, które – jak mówi dr Pacoń – są "taką naszą polską hieną, która zje wszystko". Wyjaśnia, że w populacji polskich dzików ok. 3,5-4 proc. zwierząt jest zarażonych. Ekspert podkreśla, że to dużo. I uprzedza, że choroba może mieć dramatyczny przebieg.

- To choroba toksyczno-alergiczna powodowana przez żywe larwy nicieni, które lokalizują się w mięśniach. Jeśli dojdzie do zarażenia, larwy uwalniają się i bardzo szybko dojrzewają w jelicie. Dojrzała samica rodzi młode larwy do układu krwionośnego i one przez kilka dni krążą z krwią po organizmie, otorbiając się przede wszystkim w mięśniach poprzecznie prążkowanych – przeponie, mięśniach międzyżebrowych, tych, które są najlepiej ukrwione. Po przejściu przez nerki i serce mogą powodować różnego rodzaju zmiany, dające zapalenie i niewydolność mięśnia sercowego czy nerek. To może się źle skończyć – opowiada parazytolog.

Objawy pojawiają się między pierwszym a czwartym tygodniem od zarażenia. Zależą od fazy zakażenia – w pierwszej, jelitowej symptomy mogą nie być dla chorego alarmujące.

- Sama biegunka, bóle brzucha, nudności i wymioty nie różnią się od problemów, które występują w przypadku zatrucia pokarmowego, dlatego szczególnie latem mogą uśpić czujność – przyznaje prof. Zajkowska.

W fazie inwazyjnej, gdy pasożyty migrują przez naczynia krwionośne czy limfatyczne, objawy mogą być bardziej spektakularne.

- Gorączka nawet do 40 stopni Celsjusza, trudności z oddychaniem, problemy z pracą serca, czasami mogą się trafiać objawy podobne do zapalenia opon mózgowych, jak sztywność karku, utrata przytomności, drgawki – wylicza ekspert, tłumacząc, że za dolegliwości odpowiedzialne są silnie toksyczne metabolity wydalane przez wędrujące larwy.

- Bardzo często pojawiają się obrzęki twarzy, w tym powiek, jako reakcja alergiczna, niekiedy tak drastyczne, że nasuwające na myśl ofiarę pobicia. Innym niezwykłym objawem są tzw. drzazgi włośnicowe, drobne kreskowate wybroczyny czarnego koloru pod paznokciami – dodaje.

Choroba może nawracać nawet po wyleczeniu. Dr Pacoń zwraca uwagę, że objawy wówczas mogą być słabiej nasilone i nie są związane z ponownym zarażeniem pasożytami.

Jak nie zachorować? Te zasady są banalne

Parazytolog wyjaśnia, że w Polsce na obecność włośnicy badane jest mięso świń, dzików, a także koni i nutrii. Dziś zarówno konina, jak i mięso nutrii nie są już jadane, a przynajmniej – zdarza się to niezwykle rzadko.

- Mięso z dzika przetwarzane przemysłowo, obecne w kiełbasach, pasztetach itd., jest po starannej obróbce termicznej. W przypadku mięsa surowego zalecam ostrożność i to nawet gdy mięso zostanie starannie przebadane – mówi, dodając, że badania mięsa z dzika stanowią wyzwanie pod pewnym względem.

- U świń larwy w przeponie rozkładają się mniej więcej równomiernie, zatem gdy pobiera się próbki, jest znacznie większe prawdopodobieństwo natrafienia na larwy. W przypadku mięsa dzika z niewiadomego powodu larwy w przeponie układają się skupiskowo, więc wzrasta ryzyko niewykrycia włośnia mimo skrupulatnego badania i nowoczesnych metod – mówi.

- Warto pamiętać, by kupując mięso, wybierać znane nam źródła. Jeśli zaprzyjaźniony myśliwy podaruje nam kawałek mięsa, to nie jedzmy go na surowo, nie jedzmy też krwistych befsztyków z dzika – dodaje prof. Zajkowska.

Ekspertka zwraca uwagę, że z punktu widzenia zakaźnika każde mięso – czy to wieprzowina, drób, cielęcina czy nawet ryby – powinno zostać poddane starannej obróbce termicznej. Wyjaśnia, że grozi nam nie tylko włośnica.

- ECDC ostrzega, że kolejnym problemem zdrowia publicznego będą zakażenia związane z masową produkcją żywności. Statystyki wskazują, że faktycznie tych zakażeń nie jest mało, nierzadko zdarza się listerioza, botulinizm, salmonelloza czy kampylobakterioza – dodaje.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda