Wystarczą dwa drinki dziennie. Ten napój najszybciej niszczy wątrobę
Dr Eric Berg, który w social mediach nazywa siebie "adwokatem diety keto", jest tylko na TikToku obserwowany przez dwa miliony osób. Autorytet w kwestiach żywienia podkreśla w jednym z nagrań, że produktem, który najszybciej niszczy wątrobę, jest mocny alkohol.
W tym artykule:
Dwa shoty dziennie
W jednym ze swoich filmów dr Eric Berg zdradził, co jest najbardziej szkodliwym napojem dla wątroby. Jak wyjaśnia - nie jest to piwo czy bogate w cukier napoje gazowane. - Jest coś o wiele bardziej śmiercionośnego. Picie tego to najszybszy sposób na zdewastowanie wątroby - podkreśla.
- Dwa shoty dziennie szybko zniszczą wątrobę - zdradza dr Berg.
Chodzi o mocny alkohol, czyli napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu, zazwyczaj od 35 do 60 proc. W języku polskim najczęściej tłumaczy się go jako "alkohol wysokoprocentowy".
Wasze Zdrowie – odc.6. Zrozumieć męskość
Dr Eric Berg zwraca uwagę na to, że taki alkohol zawiera aldehyd octowy - organiczny związek chemiczny o wzorze chemicznym CH₃CHO. Jest to bezbarwna, lotna ciecz o charakterystycznym ostrym zapachu, przypominającym zapach owoców lub zgnilizny.
- Aldehyd octowy zabija komórki wątroby, powoduje stany zapalne i uniemożliwia wątrobie regenerację - wyjaśnia ekspert na wideo.
Jak działa na nas aldehyd octowy?
Aldehyd octowy, znany również jako acetaldehyd, to związek chemiczny powstający w organizmie człowieka w wyniku metabolizmu alkoholu etylowego. Choć jest to naturalny etap przemiany alkoholu, sam aldehyd octowy wykazuje silne właściwości toksyczne.
Już w niewielkich ilościach może wywoływać objawy takie jak nudności, ból głowy, przyspieszone bicie serca, zaczerwienienie skóry czy ogólne złe samopoczucie - objawy te często towarzyszą tzw. syndromowi dnia następnego, czyli kacowi.
Co istotne, aldehyd octowy został sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) jako substancja rakotwórcza dla ludzi. Długotrwała ekspozycja na ten związek, szczególnie przy regularnym i intensywnym spożyciu alkoholu, zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów górnego odcinka przewodu pokarmowego, w tym przełyku i jamy ustnej.
Ponadto aldehyd octowy uszkadza DNA i zakłóca procesy naprawcze w komórkach. Szczególnie narażone są osoby, które z przyczyn genetycznych wolniej neutralizują ten związek.
Choć w większości napojów alkoholowych stężenie aldehydu octowego jest niewielkie, jego obecność potęguje toksyczne działanie samego alkoholu i wpływa na ogólną szkodliwość picia.
Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło: TikTok.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.