Z tym nigdy nie łącz ziemniaków. Obciążają żołądek, nasilają procesy gnilne w jelitach

Ziemniaki od wieków stanowią podstawę polskiej kuchni. Trafiają na stoły w postaci purée, kopytek, placków ziemniaczanych czy frytek. Choć niektórzy traktują je wyłącznie jako "dodatek", ich wartość odżywcza jest znacznie większa, niż mogłoby się wydawać. Ziemniaki to cenne źródło skrobi opornej, witaminy C, potasu i polifenoli, które korzystnie wpływają na zdrowie jelit i układu krążenia. A z czym nie wolno ich łączyć?

Z tym nigdy nie łącz ziemniaków. Nasilają procesy gnilne w jelitachZ tym nigdy nie łącz ziemniaków. Nasilają procesy gnilne w jelitach
Źródło zdjęć: © Getty

Skrobia oporna to naturalne wsparcie jelit

Najważniejszym składnikiem ziemniaków jest skrobia oporna. Nie ulega ona trawieniu w jelicie cienkim, dzięki czemu działa podobnie do błonnika – trafia do jelita grubego, gdzie staje się pożywką dla korzystnych bakterii jelitowych.

To z kolei sprzyja produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), m.in. maślanu, które chronią błonę śluzową jelita i zmniejszają ryzyko raka jelita grubego, wynika z badań opublikowanych w "Nutrition Research Reviews".

Ziemniaki dostarczają też karotenoidów i polifenoli – związków o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, które neutralizują wolne rodniki i zmniejszają stres oksydacyjny.

Niezwykłe właściwości ziemniaków. Pięć powodów, dla których warto je jeść

Duet, który szkodzi trawieniu

Choć ziemniaki same w sobie są lekkostrawne i zdrowe, w połączeniu z tłustymi produktami mięsnymi mogą powodować problemy. Kotlet schabowy, mielony czy karkówka to źródła nasyconych kwasów tłuszczowych i białka zwierzęcego, które wymagają długiego czasu trawienia.

Ziemniaki w takim zestawie spowalniają opróżnianie żołądka, a procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach nasilają się. To prowadzi do wzdęć, gazów i uczucia ciężkości.

Badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" wskazują, że połączenia bogate w tłuszcze i skrobię o wysokim indeksie glikemicznym mogą nasilać insulinooporność oraz zaburzać mikroflorę jelitową. Innymi słowy – popularny zestaw "ziemniaki z kotletem" to połączenie niezbyt korzystne metabolicznie.

Kaloryczna pułapka

Kolejnym kulinarnym przyzwyczajeniem jest podawanie ziemniaków z masłem. To połączenie, choć smaczne, znacznie podnosi kaloryczność posiłku. Masło jest źródłem nasyconych tłuszczów, które w nadmiarze sprzyjają rozwojowi otyłości, miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Ziemniaki same w sobie mają niski ładunek glikemiczny, jednak dodatek masła i soli zwiększa ryzyko gwałtownego wzrostu glukozy we krwi oraz niekorzystnych zmian metabolicznych.

Jak jeść ziemniaki, by służyły zdrowiu?

Ziemniaki najlepiej komponują się z lekkimi dodatkami – warzywami, sałatkami, rybami czy chudym mięsem drobiowym. Dobrze jest unikać ich smażenia w głębokim tłuszczu i serwowania w duecie z ciężkimi sosami czy panierowanym mięsem.

Warto pamiętać, że po ugotowaniu i ostudzeniu ziemniaki zwiększają zawartość skrobi opornej, co dodatkowo poprawia ich właściwości prozdrowotne.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Critical Reviews in Food Science and Nutrition
  2. Nutrition Research Reviews
  3. American Journal of Clinical Nutrition

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie