Zabójcy twojej odporności
1 z 12Popcorn z mikrofali
Zdjęcie autorstwa Rosana Prada / CC BY
Popcorn zapakowany w woreczki do przyrządzenia w mikrofali często wykonuje się z tworzywa zawierającego kwas perfluorooktanowy (PFOA). W trakcie podgrzewania tego tworzywa kwas ten może przenikać do wnętrza popcornu. Akumulacja tego związku w organizmie może negatywnie wpływać na układ immunologiczny. Szczególnie niepokojące jest to, że obniża on zdolność organizmu do reakcji na szczepienia, co może mieć znaczenie zwłaszcza u dzieci. Badania wykazały, że osoby z wyższym stężeniem PFOA we krwi mają mniejszą liczbę przeciwciał w odpowiedzi na szczepienia w porównaniu z osobami, u których ten związek nie jest skumulowany w organizmie. Aby uniknąć spożycia kwasu perfluorooktanowego zaleca się przygotowywanie popcornu w innych, bezpieczniejszych opakowaniach, na przykład w papierowych torbach śniadaniowych. Przy wyborze popcornu warto również zwrócić uwagę na opakowanie i wybierać te produkty, które nie zawierają szkodliwych substancji chemicznych.