Zsiadłe mleko wraca do łask. Szklanka dziennie może wspierać wątrobę, jelita i trzustkę - potwierdzają badania
Zsiadłe mleko to naturalny probiotyk nieco zapomniany w Polsce. Dawniej było przygotowane samodzielnie w domach. Dziś, chociaż można je kupić prawie w każdym supermarkecie, jego popularność znacznie spadła. A szkoda, bo najnowsze badania potwierdzają, że regularne picie tego napoju, może wspomagać wątrobę, jelita i trzustkę. Oto dlaczego warto sięgać po nie codziennie i kto powinien uważać.
W tym artykule:
Co to jest zsiadłe mleko?
Zsiadłe mleko nie tylko jest lekkostrawne, ale też łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Pite regularnie wspomaga pracę wątroby, pobudza trzustkę i wpływa łagodząco na wszelkie stany zapalne pojawiające się w jelitach. Produkt ten nie zawiera dużo kalorii, dlatego bez wyrzutów sumienia mogą po niego sięgać osoby chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Dzięki dobroczynnym bakteriom (Lactobacillus i Streptococcus) powstającym podczas fermentacji mlekowej mogą po niego sięgać również osoby zmagające się z nietolerancją laktozy.
Choć jego popularność spadła, zainteresowanie naturalnymi probiotykami wraca - również dzięki badaniom wskazującym na ich pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową i ogólną odporność organizmu.
Zsiadłe mleko - jakie ma właściwości zdrowotne?
Zsiadłe mleko to nie tylko napój niskokaloryczny (ok. 60 kcal/100 ml), ale również źródło:
- żywych kultur bakterii probiotycznych, wspierających mikroflorę jelitową,
- łatwo przyswajalnego wapnia i białka, potrzebnych dla kości, paznokci i mięśni,
- witamin z grupy B, zwłaszcza B2 i B12 (istotnych dla układu nerwowego),
- aminokwasów i peptydów bioaktywnych, regulujących metabolizm.
Fermentowane napoje mleczne, takie jak zsiadłe mleko, mogą wykazywać działanie przeciwzapalne i wspierające dla pacjentów z cukrzycą typu 2, chorobami zapalnymi jelit i insulinoopornością.
Wpływ zsiadłego mleka na wątrobę, trzustkę i jelita
Regularne spożywanie zsiadłego mleka:
- wspiera funkcje wątroby poprzez udział w detoksykacji i trawieniu tłuszczów (dzięki obecności fosfolipidów i witaminy B12),
- reguluje pracę trzustki, łagodząc wahania poziomu glukozy i poprawiając wrażliwość tkanek na insulinę,
- łagodzi stany zapalne jelit, np. przy zespole jelita drażliwego (IBS), wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego czy po antybiotykoterapii,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Korzyści dla układu nerwowego i hormonalnego
Zsiadłe mleko zawiera naturalnie występujące związki wpływające na układ nerwowy i emocje:
- peptydy bioaktywne mogą zmniejszać poziom kortyzolu (hormonu stresu),
- bakterie probiotyczne wpływają na oś jelito–mózg i łagodzą objawy lęku oraz depresji,
- wapń i witamina D (często wzbogacane) wpływają korzystnie na równowagę hormonalną, co jest istotne zwłaszcza u kobiet w ciąży i w okresie menopauzy.
Kto powinien sięgać po zsiadłe mleko?
Co więcej, znajdziemy w nim duże ilości wapnia, siarki, magnezu, potasu, ale i sodu, dlatego z ilością zsiadłego mleka w diecie powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie. Zsiadłe mleko wspomaga procesy trawienne, poprawia metabolizm i zapobiega zaparciom oraz wzdęciom. Po ten cenny produkt powinny też sięgać osoby, które chcą obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi.
Zsiadłe mleko zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, choroby wrzodowej czy cukrzycy typu 2. Dodatkowo produkt ten pomaga złagodzić uczucie stresu i niepokoju oraz zapobiega wahaniom gospodarki hormonalnej, której równowaga jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży.
Zsiadłe mleko pomaga też zachować zdrowe i mocne włosy oraz paznokcie. Wzmacnia nasze stawy i kości, poprawia jakość krwi, leczy stany zapalne - również te zewnętrzne na skórze. Zsiadłe mleko to naturalny probiotyk, dlatego jest polecane osobom cierpiącym na insulinooporność czy choroby jelit.
Należy jednak pamiętać, że tylko regularne picie zsiadłego mleka pozwoli nam skorzystać z jego wszystkich cennych właściwości. Najlepiej pić jedną szklankę dziennie.
Przeciwwskazania do picia zsiadłego mleka
Nie każdy jednak może korzystać z tych właściwości. Osoby z nietolerancją laktozy mogą sięgać po zsiadłe mleko w ograniczonych ilościach - fermentacja obniża poziom laktozy, ale nie eliminuje go całkowicie. Niektóre produkty zawierają umiarkowaną ilość sodu, dlatego zmagający się z nadciśnieniem tętniczym powinni kontrolować spożycie. Alergia na białka mleka krowiego jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania zsiadłego mleka.
Źródła: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, mp.pl, Science Direct.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.