Zdrowa alternatywa czy zagrożenie? Co słodziki robią z naszym mózgiem

Choć od lat reklamowane są jako zdrowa alternatywa dla cukru, sztuczne słodziki mogą nie być obojętne dla naszego organizmu. Najnowsze obserwacyjne badania naukowców z Uniwersytetu w São Paulo, opublikowane w czasopiśmie "Neurology", sugerują, że ich regularne spożywanie przyspiesza starzenie się mózgu.

Sztuczne słodziki a mózgSztuczne słodziki a mózg
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Angelika Grabowska

Sztuczne słodziki mogą wpływać na proces starzenia się mózgu

Z analizy danych prawie 13 tysięcy Brazylijczyków w wieku od 35 do 75 lat wynika, że osoby sięgające po średnio 191 mg słodzików dziennie – czyli równowartość jednej łyżeczki – mogą doświadczać przyspieszonego starzenia mózgu nawet o 1,6 roku. U osób spożywających umiarkowane ilości (ok. 66 mg dziennie) efekt ten był nieco mniejszy, ale nadal zauważalny – 1,3 roku wcześniej w porównaniu z grupą o najniższym spożyciu (20 mg).

Nie mogę powiedzieć, że sztuczne słodziki są przyczyną spadku zdolności umysłowych. Wiemy jednak, że są one z nimi kojarzone – podkreśliła prof. Claudia Kimie Suemento, dyrektor ośrodka badań nad starzeniem się w São Paulo i główna autorka publikacji. Co ciekawe, zależność ta dotyczyła głównie osób w średnim wieku – poniżej 60. roku życia. W grupie starszych uczestników badania takiego efektu nie zaobserwowano. – Sugeruje to, że największy wpływ na zdrowie mózgu ma dieta przestrzega w średnim wieku, kilkadziesiąt lat oprzęd ewentualnym pojawieniem się objawów pogorszenie się sprawności umysłowej – podkreśliła badaczka. Dodała jednak, że potrzeba dalszych badań.

Z kolei International Sweeteners Association, zrzeszająca producentów i użytkowników słodzików niskokalorycznych, broni ich bezpieczeństwa. Organizacja podkreśla, że produkty te są skutecznym narzędziem w redukcji spożycia cukru i kalorii, co ma szczególne znaczenie u osób z cukrzycą typu 2 i otyłością. – Bezpieczeństwo słodzików o niskiej lub zerowej zawartości kalorii potwierdzają czołowe autorytety zajmujące się zdrowiem – zaznaczono w komunikacie.

DLA WP KOBIETA

Zwiększone ryzyko cukrzycy

Badania brazylijskie nie są jednak odosobnione. Dr Stanley Hazen z Cleveland Clinic przypomina, że również jego zespół oraz inne ośrodki naukowe wskazują na potencjalne ryzyko długoterminowego stosowania sztucznych substancji słodzących. Australijscy naukowcy ostrzegali, że zarówno tradycyjne napoje gazowane z cukrem, jak i te ze sztucznymi substancjami słodzącymi, mogą znacząco zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Analiza obejmująca ponad 36 tysięcy osób w wieku 40–69 lat, prowadzona przez 14 lat, wykazała, że regularne spożywanie słodzonych cukrem napojów podnosi ryzyko choroby o 23 proc., a w przypadku napojów zawierających sztuczne słodziki – nawet o 38 proc.

Sztuczne substancje słodzące są często zalecane osobom z ryzykiem cukrzycy jako zdrowsza alternatywa, ale nasze wyniki sugerują, że same mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia – powiedziała jedna z autorek badań, prof. Barbora de Courten. Choć temat wymaga dalszych analiz, nowe dane każą z większą ostrożnością podchodzić do napojów i produktów "zero kalorii".

Źródło: PAP

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?