Przepisy w zdrowej diecie dla ciężarnych
Dieta dla ciężarnych różni się zasadniczo od jadłospisu normalnego człowieka. Musi zawierać nie tylko zwiększone ilości witamin i składników mineralnych, ale także dostarczać większej ilości kalorii niż wcześniej. Zapotrzebowanie energetyczne wzrasta w pierwszym trymestrze o 150 kcal, a w dwóch pozostałych o 350 kcal dziennie. Należy jednak pamiętać, że zdrowa dieta dla kobiet w ciąży powinna być nie tylko pożywna, ale także smaczna, a wiele potraw można włączyć do codziennego jadłospisu całej rodziny.
1. Dieta dla kobiet w ciąży
Pomimo iż dieta ciężarnych wiąże się z wieloma wyrzeczeniami i restrykcjami, nie oznacza to jednak, że kobieta musi wyeliminować ze swojej diety wszystkie ulubione potrawy. Ważne jest, by przyrządzała je w odpowiedni sposób, a niezdrowe produkty zastępowała pełnowartościowymi substytutami.
2. Zdrowe przepisy dla ciężarnych
Ciasto marchwiowe z przyprawami - składniki:
- 400 ml oleju słonecznikowego,
- 300 g cukru,
- 6 ubitych dużych jaj,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- ziele angielskie,
- 6 średnich, drobno utartych marchwi,
- 400 g mąki razowej wymieszanej z proszkiem do pieczenia,
- krem: 30g miękkiego masła, 40 g sera śmietankowego, łyżka soku z cytryny, 150g proszku do pieczenia (jeśli chcesz, żeby ciasto było mniej kaloryczne, zrezygnuj z kremu).
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką), a masę wlać do dwóch podłużnych foremek. Piec przez 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu ciasto przekrój na pół i posmaruj kremem. Ciasto marchewkowe to doskonały składnik
zdrowej diety ciężarnych kobiet, ponieważ występujący w marchwi beta-karoten nie znika pod wpływem wysokiej temperatury.
Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i szynką parmeńską - składniki
- 2 piersi kurczaka bez skóry i kości,
- 40 g posiekanego szpinaku (z mrożonki),
- łyżka posiekanej natki pietruszki o płaskich listkach,
- otarta skórka z połowy cytryny,
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- łyżka sera mascarpone,
- 2 duże lub 4 małe plasterki szynki parmeńskiej ,
- łyżka oliwy.
Piersi z kurczaka należy naciąć poziomo (tak, by powstały "kieszenie") i nafaszerować uprzednio wymieszanymi pozostałymi składnikami. Następnie ostrożnie owinąć szynką i przymocować ją za pomocą nici lub wykałaczek. Podgrzać oliwę na patelni i smażyć nadziewane piersi przez 3 minuty po każdej stronie, aż lekko się przyrumienią, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez pól godziny. Danie to jest polecane w diecie dla ciężarnych, ponieważ stanowi cenne źródło białka.
Zupa z brokułów i mięty
- 2 łyżki oliwy,
- 2 obrane i posiekane cebule,
- 750 g grubo posiekanych brokułów,
- 750 ml chudego lub półtłustego mleka,
- 250 ml wody,
- kostka bulionu warzywnego,
- 5 dużych liści świeżej mięty,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Pokrojoną cebulę smażyć pod przykryciem przez 5 minut, następnie włożyć brokuły i podgrzewać przez kolejne 3 - 5 minut. Dodać mleko i wodę, pokruszoną kostkę bulionową oraz liście mięty i mieszać aż do momentu wrzenia. Następnie przykryć i gotować około 20 - 25 minut, aż cebula i brokuły będą miękkie. Zupę zmiksować i podawać z grzankami. Brokuły są niezwykle cennym źródłem wielu witamin i minerałów, min. kwasu foliowego. Ponadto zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, więc powinny stać się nieodłącznym elementem diety ciężarnych.
Wiele kobiet zadaje sobie pytanie: co jeść w ciąży? Uważają, że będą musiały zrezygnować ze swoich ulubionych potraw, bo mogą one negatywnie wpłynąć na zdrowie dziecka. Należy jednak pamiętać, że zdrowa dieta dla ciężarnych to nie tylko ograniczenia i restrykcje, ale także smaczne posiłki, które może przygotować każda przyszła mama.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.