Ziemniaków w tej formie lepiej nie jeść. Przyczyniają się do cukrzycy
Nowe badanie opublikowane w "British Medical Journal" ("BMJ") pokazuje, że sposób przygotowywania ziemniaków ma duże znaczenie dla zdrowia metabolicznego, a w szczególności dla ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Analiza obejmująca dane z trzech dużych, amerykańskich badań kohortowych oraz metaanalizę innych prac wskazuje, że to nie sam ziemniak jest głównym winowajcą – kluczowy jest sposób jego obróbki i to, czym go zastępujemy w diecie.
W tym artykule:
Frytki zwiększają ryzyko cukrzycy
Badacze przeanalizowali dane z Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II i Health Professionals Follow-up Study, obejmujące ponad cztery dekady obserwacji. W tym czasie odnotowano 22 299 przypadków cukrzycy typu 2.
Wyniki jasno wskazują, że największe zagrożenie wiąże się z częstym spożywaniem frytek. Osoby, które jadły je pięć lub więcej razy w tygodniu, miały o 27 proc. wyższe ryzyko zachorowania w porównaniu z osobami niemal całkowicie ich unikającymi. Każde dodatkowe trzy porcje frytek tygodniowo zwiększały ryzyko o 20 proc.
Co ciekawe, gotowane, pieczone czy puree ziemniaczane nie wykazały istotnego statystycznie związku z rozwojem cukrzycy typu 2 po uwzględnieniu innych czynników zdrowotnych.
Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę
Zobacz także: Sprzymierzeniec cukrzycy. Tak Polacy karmią raka
Co zamiast ziemniaków?
Analiza scenariuszy zastąpienia ziemniaków innymi produktami ujawniła, że:
zastąpienie trzech porcji ziemniaków tygodniowo pełnymi ziarnami obniżało ryzyko cukrzycy o 8 proc.,
zamiana frytek na rośliny strączkowe, warzywa skrobiowe lub nieskrobiowe przynosiła istotne korzyści metaboliczne,
zastąpienie ziemniaków białym ryżem – zwłaszcza gotowanych, pieczonych lub puree – wiązało się ze wzrostem ryzyka.
Dodatkowe analizy pokazały, że wskaźnik masy ciała (BMI) pośredniczył w około połowie wpływu frytek na rozwój cukrzycy. Zależność była najsilniejsza w okresie 12–20 lat przed diagnozą choroby.
Autorzy badania podkreślają, że ryzyko cukrzycy typu 2 związane z ziemniakami zależy od tego, w jaki sposób są one przygotowane, z czym spożywane i jakie produkty je zastępują w jadłospisie. Frytki, ze względu na wysoki indeks glikemiczny i dużą zawartość tłuszczu, stanowią największe zagrożenie.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- British Medical Journal
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.