Złośliwy i podstępny rak. Bardzo trudno z nim wygrać
Rak trzustki to jeden z najgroźniejszych i najbardziej śmiertelnych nowotworów. Z powodu raka trzustki zmarli Anna Przybylska, Steve Jobs, Luciano Pavarotti i Patrick Swayze.
Nowotwór rozwija się w ukryciu i przez długi czas nie daje żadnych objawów. Zwykle gdy pacjent zgłasza się do lekarza i zostaje postawiona diagnoza, jest już za późno na wyleczenie. Jedyne, co zostaje choremu to tzw. leczenie paliatywne.
Rak trzustki częściej dotyka mężczyzn niż kobiety. Przyczyny powstawania nowotworu są niejasne, ale lekarze wyróżniają kilka czynników, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania.
- Do czynników ryzyka należą cukrzyca, źle leczona choroba wrzodowa, palenie papierosów i nadużywanie alkoholu - wyjaśnia dr n. med. Magdalena Mroczek.
Jak wykazują badania, alkohol jest główną przyczyną zapalenia trzustki - odpowiada za 40-60 proc. przypadków ostrego i ponad 80 proc. przewlekłego zapalenia trzustki. Badacze z European Union of Gastroenterology ostrzegają, że już dwa napoje alkoholowe dziennie zwiększają ryzyko raka jelita grubego, a pięć i więcej drinków wypitych w trakcie jednej imprezy powoduje wzrost ryzyka zachorowania na raka trzustki o 3,5 proc.!
W grupie osób zagrożonych są również te chorujące na przewlekłe zapalenie trzustki. Ryzyko choroby wzrasta też z wiekiem.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Gdy trzustka jest na wykończeniu, objawy mogą pojawić się na skórze
Przyczyny powstawania raka trzustki
Rak trzustki to jeden z najgroźniejszych i najbardziej śmiertelnych nowotworów. Z powodu raka trzustki zmarli Anna Przybylska, Steve Jobs, Luciano Pavarotti i Patrick Swayze.
Nowotwór rozwija się w ukryciu i przez długi czas nie daje żadnych objawów. Zwykle gdy pacjent zgłasza się do lekarza i zostaje postawiona diagnoza, jest już za późno na wyleczenie. Jedyne, co zostaje choremu to tzw. leczenie paliatywne.
Rak trzustki częściej dotyka mężczyzn niż kobiety. Przyczyny powstawania nowotworu są niejasne, ale lekarze wyróżniają kilka czynników, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania.
- Do czynników ryzyka należą cukrzyca, źle leczona choroba wrzodowa, palenie papierosów i nadużywanie alkoholu - wyjaśnia dr n. med. Magdalena Mroczek.
Jak wykazują badania, alkohol jest główną przyczyną zapalenia trzustki - odpowiada za 40-60 proc. przypadków ostrego i ponad 80 proc. przewlekłego zapalenia trzustki. Badacze z European Union of Gastroenterology ostrzegają, że już dwa napoje alkoholowe dziennie zwiększają ryzyko raka jelita grubego, a pięć i więcej drinków wypitych w trakcie jednej imprezy powoduje wzrost ryzyka zachorowania na raka trzustki o 3,5 proc.!
W grupie osób zagrożonych są również te chorujące na przewlekłe zapalenie trzustki. Ryzyko choroby wzrasta też z wiekiem.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Dziedziczenie nowotworu
Rak trzustki, podobnie jak inne rodzaje nowotworów, może mieć podłoże genetyczne. Szacuje się, że u ok. 10 proc. pacjentów z rozpoznaniem raka trzustki rozwinął się on ze względu na predyspozycje genetyczne.
W przypadku nowotworu trzustki skłonność do dziedziczenia choroby wynika ze zmian w określonych genach kodujących białka. Rozwój choroby następuje zwykle w młodszym wieku.
- Jeśli w rodzinie znane były przypadki występowania raka trzustki, warto skonsultować się z gastroenterologiem w celu ustalenia odpowiedniej kontroli trzustki - mówi lekarz Tomasz Budlewski.
Istnieje też pojęcie ''rodzinny rak trzustki''. Rozpoznaje się go u pacjentów, u których co najmniej dwóch krewnych w pierwszej linii miało zdiagnozowany ten nowotwór. Ryzyko zachorowania w przypadku takich osób jest 20 razy wyższe.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Sygnały, które wysyła organizm, gdy nowotwór atakuje trzustkę
Objawy raka trzustki
Rak trzustki na początku zwykle nie daje żadnych objawów. Jest bardzo agresywny, a jego lokalizacja utrudnia wczesne rozpoznanie. W momencie, w którym zaczynają pojawiać się symptomy nowotworu, rak może być już w zaawansowanym stadium i dawać przerzuty do innych organów.
- Objawy są niespecyficzne. Może pojawiać się ból w nadbrzuszu, który promieniuje do pleców. W zależności od umiejscowienia guza objawem może być również żółtaczka, utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunka, utrata masy ciała - mówi dr n. med. Magdalena Mroczek.
Szacuje się, że u 80 proc. pacjentów rak rozpoznawany jest już w stadium zaawansowanym. Na tym etapie daje przerzuty do innych organów. Jak przyznaje prof. Wojciech Polkowski, kierownik Kliniki Chirurgii Onkologicznej Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 1 w Lublinie, w takim wypadku po postawieniu diagnozy pozostaje wdrożenie paliatywnej chemioterapii, która ma na celu przedłużenie życia pacjenta.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Leczenie raka trzustki
Warunkiem wyleczenia raka trzustki jest jego wczesne rozpoznanie i wdrożenie radykalnego leczenia. Zwykle wiąże się to z operacyjnym usunięciem guza i chemioterapią uzupełniającą.
W przypadku zaawansowanego stadium raka, a z takim najczęściej diagnozowani są pacjenci, leczenie nie przynosi dobrych wyników.
Umiejscowienie i wielkość guza zwykle sprawiają, że jest on nieoperacyjny. Wskazaniem do leczenia chirurgicznego są sytuacje, gdy guz głowy trzustki uniemożliwia przepływ żółci w drogach żółciowych lub jeśli guz uciska dwunastnicę. Nie zawsze jednak taką operację można wykonać.
W większości przypadków lekarze mogą tylko załagodzić uciążliwe objawy pojawiające się w czasie choroby.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Powoli wyniszczają trzustkę. Lepiej ogranicz
Zapobieganie rakowi trzustki
Nie istnieje 100 proc. metoda, która uchroni nas przed zachorowaniem na nowotwór. Można jednak starać się eliminować czynniki ryzyka, na które mamy wpływ.
Warto więc rzucić palenie i ograniczyć lub całkowicie odstawić alkohol. Kolejnym krokiem jest wprowadzenie do swojego jadłospisu zdrowych i zbilansowanych posiłków.
- Dieta powinna opierać się na chudym mięsie, rybach, tłuszczach roślinnych i warzywach. Warto też wprowadzić zioła o właściwościach przeciwzapalnych, np. kurkumę i imbir. Zamiast smażenia lepiej wybrać duszenie lub pieczenie - tłumaczy Wiktoria Kreft, dietetyk kliniczny.
Warto również kontrolować, czy w trzustce lub wątrobie nie powstają stany zapalne. Jeśli w rodzinie występowały przypadki choroby, należy być pod stałą opieką specjalisty.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl