Znak, że wątroba jest "ospała". Zmiany może odczuć nawet mózg
Problemy z cerą, alergie, zmęczenie, a nawet "mgła mózgowa". Takich sygnałów nie należy ignorować, bo mogą alarmować o problemach z wątrobą. By wesprzeć ten kluczowy "filtr" dla organizmu, warto zacząć od naturalnych metod.
W tym artykule:
Jak rozpoznać "ospałą" wątrobę?
Na wątrobie spoczywa wiele kluczowych zadań: detoksykacja (filtruje i eliminuje szkodliwe substancje, toksyny), metabolizm (węglowodanów, tłuszczy i białek), a także wsparcie układu odpornościowego i procesu krzepnięcia krwi.
Na tym jednak nie koniec, bo odpowiada również za regulację hormonów, produkcję i trawienie żółci czy magazynowanie składników odżywczych (w tym witamin i minerałów).
Pracując na pełnych obrotach każdego dnia, może w pewnym momencie potrzebować wsparcia. Zaczyna wówczas wysyłać sygnały alarmowe, na które należy reagować jak najszybciej, by nie doszło do poważniejszych problemów.
"Gdy [wątroba - przyp. red.] jest przeciążona lub 'ospała', daje subtelne, ale ważne sygnały" - wyjaśnia na Instagramie dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana.
Dr Cubała-Kucharska wylicza, że objawami ospałej wątroby mogą być m.in.:
chroniczne zmęczenie, senność po jedzeniu,
wzdęcia, ciężkość po tłustych potrawach,
trądzik, przebarwienia, swędząca skóra,
problemy z hormonami (np. PMS, trądzik hormonalny),
bóle głowy lub uczucie "mgły mózgowej",
problemy z trawieniem tłuszczów,
zażółcenie białek oczu lub skóry,
podwyższone wyniki enzymów wątrobowych (ALT, AST),
bol, sztywność stawów,
wysoki cholesterol.
Na pomoc wątrobie
Co można zrobić, by pomoc nadwyrężonej wątrobie? Suplementy to nie jest dobre wyjście, bo zamiast pomóc, mogą jeszcze dodatkowo obciążyć wątrobę.
Dlatego warto sięgać po naturalne metody i zacząć od prostych zmian w diecie. "Dodaj do diety zielone warzywa, seler naciowy, pietruszkę, buraki, kurkumę" - radzi dr Cubała-Kucharska.
Lekarka zaleca też, by unikać przetworzonego jedzenia, cukru oraz alkoholu. Ponadto należy pamiętać o nawadnianiu i codziennej dawce ruchu.
Dzięki naturalnym metodom można nawet odwrócić groźny proces stłuszczenia wątroby, które zwiększa m.in. ryzyko marskości i raka wątrobowokomórkowego.
"Dieta śródziemnomorska, cechująca się ograniczeniem cukrów prostych, tłuszczów nasyconych, przetworzonych produktów mięsnych, bogata zaś w warzywa, nasiona, orzechy oraz tłuszcze nienasycone, ma najsilniejsze dowody kliniczne korzystnego działania odwracającego zarówno stłuszczenie, zwłóknienie, jak i zapalenie wątroby, jednocześnie będąc dietą bardzo korzystną kardiometabolicznie" - tłumaczył niedawno na Instagramie endokrynolog dr n. med. Szymon Suwała.
Zaznaczył, że redukcja nadmiernej masy ciała u osób zmagających się ze stłuszczeniem wątroby, może dawać bardzo pozytywne efekty.
"Każde podejście promujące utratę nadmiarowej masy ciała jest korzystne. Utrata 5 proc. masy ciała wiąże się z cofaniem się MASLD [stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi - przyp. red.] w ciągu roku u ponad 60 proc. chorych, a w przypadku utraty 10 proc. masy ciała odsetek wzrasta do 90 proc.!" - podkreśla ekspert.
Źródła
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.