10 produktów idealnych dla cukrzyków
1 z 11Owoce jagodowe
Dieta przy cukrzycy to nie taka prosta sprawa. Z codziennego jadłospisu diabetycy musza wyeliminować słodycze oraz owoce suszone, ze względu na niską zawartość wody i dużą ilość naturalnych cukrów. W diecie dla diabetyków uwzględnić można za to owoce jagodowe, które są niskokaloryczne, cechują się niskim indeksem glikemicznym i stanowią naturalne źródło błonnika.
To właśnie ta substancja umożliwia regulowanie poziomu cukru we krwi, dlatego dieta cukrzycowa powinna uwzględniać dużą ilość błonnika.
W malinach, jeżynach, borówkach, jagodach znajdują się prozdrowotne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty znane są też ze swojego działania przeciwnowotworowego. Zapobiegają groźnym problemom zdrowotnym, takim jak nowotwory czy choroby serca.