Alergie pokarmowe latem – na co uważać?
Jeżeli jesteś wśród 2-4 proc. osób z alergią pokarmową, lato może być dość stresującą porą roku. Pikniki, grille i inne letnie spotkania oznaczają dużą ilość jedzenia, które nie zostało przez ciebie przygotowane, a które może być niebezpieczne, jeśli masz alergię na jajka czy skorupiaki.
Około 6 proc. najmłodszych również cierpi na alergię pokarmową – jeśli twoje dziecko jest jednym z nich, zachowaj ostrożność. Dowiedz się, jakie sezonowe produkty najprawdopodobniej zawierają alergeny.
Alergia na orzechy ziemne
Latem wiele osób sięga po lody z dodatkiem rozdrobnionych, prażonych orzechów. Niestety, fistaszki są bardzo powszechnym alergenem. Alergia na orzeszki ziemne (orzechy arachidowe) jest IgE-zależną alergią pokarmową, z którą zmaga się spora część populacji. U osób uczulonych po spożyciu orzechów arachidowych wystąpić mogą takie objawy jak: świąd, opuchlizna ust i przełyku, bąble pokrzywkowe, dolegliwości bólowe brzucha.
Ponadto u osób uczulonych na orzechy wystąpić może wstrząs anafilaktyczny, czyli ostra reakcja alergiczna, która powoduje spadek ciśnienia i trudności z oddychaniem. Fistaszki mogą być dodawane nie tylko do lodów, ale również do słodyczy, dań kuchni azjatyckiej.
Alergia na świeże owoce
W takich miesiącach jak czerwiec, lipiec czy sierpień u niektórych osób mogą się ujawnić alergie krzyżowe. Alergia na maliny, jabłka, gruszki, brzoskwinie, truskawki, kiwi, mandarynki, banany, wiśnie, jagody jest niezwykle powszechna u pacjentów, którzy są uczuleni na pyłki.
Taka reakcja alergiczna pojawiająca się po zjedzeniu świeżych, sezonowych owoców nazywana jest zespołem alergii jamy ustnej. Objawy mogą obejmować opuchliznę ust oraz mrowienie ust, jamy ustnej i gardła, dolegliwości bólowe brzucha, rozwolnienia, wymioty.
Alergia na owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe stanowią cenne źródło witamin i minerałów. Niestety, nie wszystkie osoby mogą sięgać po soczyste mandarynki czy grejpfruty. Alergia na cytrusy to reakcja immunologiczna organizmu na substancje zawarte w owocach cytrusowych np. pomarańczach, cytrynach, limonkach czy grejpfrutach. Wskutek spożycia cytrusów mogą pojawić się następujące objawy: opuchlizna ust lub jamy ustnej czy też wysypka.
Zmiany skórne mogą występować z obrzękiem, zaczerwienieniem, pieczeniem i swędzeniem skóry. Uczucie puchnięcia gardła w okolicy krtani, może skutkować utrudnionym oddychaniem. Środki o działaniu przeciwhistaminowym pomogą w przypadku łagodnych objawów, jednak trudności z oddychaniem wymagają natychmiastowej konsultacji z lekarzem.
Alergia na alkohol
Napoje zawierające alkohol, zarówno piwa, jak i drinki, towarzyszą nam na wielu wakacyjnych imprezach. Trudno wyobrazić sobie wesele, na którym goście nie wznoszą toastu kieliszkiem wódki. Sam alkohol jednak nie jest zazwyczaj przyczyną alergii, ponieważ w większości przypadków reakcja na alkohol to neurologiczna nadwrażliwość, która skutkuje wypiekami i bólem głowy.
Co ciekawe, wino u niektórych osób może powodować prawdziwą reakcję alergiczną. Taka reakcja nadwrażliwości pokarmowej występuje zazwyczaj u osób, które są uczulone na siarczyny, które zapobiegają utlenianiu i namnażaniu bakterii. Objawy alergii na wino mogą obejmować: katar, dolegliwości bólowe głowy, rozwolnienie, swędzenie skóry, duszność w klatce piersiowej, wymioty, obrzęk warg i gardła, pokrzywkę alergiczną. W przypadku pacjentów z astmą dolegliwości mogą być wzmożone.
Alergia na piwo
Piwo jest nieodłącznym elementem grillowania, jednak u pewnej grupy osób ten orzeźwiający napój może spowodować reakcję alergiczną. Jak w przypadku innych alkoholi, przeważnie nie chodzi o alkohol zawarty w piwie, a o inne składniki, z jakich się go wytwarza.
Alkoholowe i bezalkoholowe piwo może zawierać siarczyny i składniki potrzebne do warzenia piwa, np. pszenica, jęczmień, żyto czy chmiel. Każdy z wymienionych rodzajów zbóż może spowodować reakcję, jej objawy to m.in.: katar, swędzące oczy i pogorszenie astmy. Leczenie stosowne w tym wypadku to leki przeciwhistaminowe, a dla astmatyków – użycie inhalatora.
Alergia na owoce morza
Alergia na owoce morza to kolejny problem, który może wystąpić u nas w okresie letnim. Uczulić mogą zarówno homary, langusty, krewetki, homarce, kraby, ślimaki, ośmiornice, jak i ostrygi. Osobom, u których wystąpiły kiedykolwiek objawy takiej alergii pokarmowej, zaleca się całkowitą rezygnację z wszystkich rodzajów owoców morza. Objawy alergii na owoce związane w głównej mierze z układem pokarmowym oraz skórą.
Uczulenie może objawiać się w postaci: wymiotów, biegunek, dolegliwości bólowych brzucha, pokrzywki alergicznej. W najgorszym wypadku może dojść do tzw. anafilaksji.
Naszym czytelnikom przypominamy, że w restauracjach azjatyckich często wykorzystywany jest sos rybny. Warto pamiętać także o istnieniu ryzyka zanieczyszczenia krzyżowego w przypadku żywności przechowywanej lub gotowanej, smażonej w pobliżu owoców morza.
Alergia na mleko
Alergia na mleko często dotyczy dzieci, które w większości z niej wyrastają. Bywa, że u niektórych pacjentów nieprawidłowa reakcja organizmu na białka mleka utrzymuje się przez całe życie. Uczulenie na mleko objawia się przede wszystkim: bólami brzucha, zaparciami, rozwolnieniem, kolkami, obrzękiem gardła i ust, swędzącą wysypką, mdłościami, trudnościami z oddychaniem. Dodatkowo może pojawić się zaczerwienienie i swędzenie oczu.
Należy pamiętać, że alergia na mleko a nietolerancja laktozy to dwie różne rzeczy.
Alergia na mleko – na jakie produkty uważać?
Spożywanie mleka bez laktozy nie powstrzyma objawów alergii na białka mleka krowiego. Aby uniknąć symptomów, uważaj również na sery w sałatkach oraz wędliny, które często podawane są z serem na jednym talerzu.
Ponadto osoby z alergią na mleko nie powinny sięgać po masło, jogurty naturalne, serki homogenizowane, lody na bazie mleka, sery podpuszczkowe dojrzewające.
Ser kozi nie jest bezpieczną alternatywą dla osób z tym rodzajem alergii, ale produkty sojowe już tak. Bezpiecznym rozwiązaniem dla osób uczulonych jest spożywanie mleka kokosowego lub ryżowego. Leki o działaniu antyhistaminowym złagodzą objawy uczulenia, jednak czasami wymagane jest specjalistyczne leczenie.
Alergia na jajka
W trakcie letnich pikników wiele osób sięga po kanapki na bazie jajek gotowanych na twardo lub sałatki z jajkiem i majonezem. Jaja kurze stanowią co prawda cenne źródło składników odżywczych, ale nie wszystkie osoby mogą je spożywać. Uczulić mogą alergeny zawarte w jajkach takie jak owomukoid, owoalbumina czy owotransferyna.
Alergia na jajka może powodować następujące symptomy: swędzące zmiany skórne, skurcze i dolegliwości bólowe brzucha, wymioty, nieżyt nosa, kłopoty z oddychaniem. W najgorszym przypadku może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.
Podstawę leczenia alergii na jajka stanowi dieta eliminacyjna. Zrezygnować zatem należy nie tylko z jaj, ale również z majonezów, naleśników, makaronów, biszkoptów, tortów, klopsików, pierogów, babeczek, rogalików, ciasteczek.