Alginian sodu – właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo
Alginian sodu to sól sodowa kwasu alginowego. Ten organiczny związek chemiczny w przemyśle spożywczym funkcjonujepod nazwą E401. Stosuje się go jako dodatek podczas produkcji żywności. To zagęstnik, substancja żelująca lub stabilizator. Można go również znaleźć w kosmetykach i lekach. Jakie ma właściwości? Czy jest bezpieczny? Co warto wiedzieć o alginianie sodu?
1. Czym jest alginian sodu?
Alginian sodu to sól sodowa kwasu alginowego i naturalny związek chemiczny, który pozyskuje się z brunatnic. To polisacharyd, którego wzór sumaryczny ma postać C6H9NaO7. Ze względu na właściwości wykorzystuje się ją w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym i farmaceutycznym. Jako dodatek do żywności oznaczany jest symbolem E401.
Kwas alginowy to naturalnie występujący kopolimer kwasu mannurowego i guluronowego. Jest składnikiem ścian komórkowych wielu alg i trawy morskiej. Występuje naturalnie w wodorostach. Substancję pozyskuje się z brunatnych wodorostów, które rosną one u wybrzeży Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, a są wyrzucane na brzeg Atlantyku.
2. Właściwości alginianu sodu
Ponieważ alginian sodu nie ma smaku i zapachu, a przy tym łatwo pęcznieje, substancja ma zdolność zagęszczania i żelowania roztworów. Po dodaniu go do zimnej wody zachowuje się prawie tak samo jak żelatyna, jednak utworzona struktura nie ulega łatwo zniekształceniom. Związek w połączeniu z chlorkiem wapnia powoduje, że staje się ona mocniejsza i twardsza. Ten chemiczny duet wykorzystywany jest również do kuleczkowania.
Alginian sodu rozpuszcza się w wodzie na ciepło i zimno. W roztworach wodnych wykazuje właściwości żelujące. Nie rozpuszcza się w alkoholu. Sól sodowa kwasu alginowego jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Traktuje się ją jako stabilizator, zagęszczacz, substancję żelującą i emulgator.
W sprzedaży występuje w kilku postaciach: sproszkowanej, granulowanej, nitkowatej lub ziarnistej. Substancja ma kolor biały lub żółtawobrązowy, a wolno rozpuszczając się w wodzie, tworzy lepki roztwór. Można ją kupić w sklepach z chemią spożywczą oraz z zdrową żywnością. Substancja jest dostępna w różnych zakresach lepkości.
3. Zastosowanie E401 w żywności
Alginian sodu stosuje się szeroko w przemyśle spożywczym. To środek zagęszczający, emulgujący i stabilizujący. Oznacza się go symbolem E401. Substancja jest powszechnie stosowana, ponieważ tworzy trwałe żele, niezależne od zmiany temperatur. Ponadto charakteryzuje je klarowność, bezwonność i bezsmakowość.
Substancję można znaleźć w lodach, galaretkach, dżemach i marmoladach, majonezie i piwie, a także w deserach mlecznych i nadzieniach do ciast. Zawierają ją konserwy mięsne, wędliny, gotowe sosy, syropy i pieczywo. Jest powszechnie wykorzystywana w kuchni molekularnej.
4. Alginianu sodu w kosmetyce i przemyśle farmaceutycznym
Alginian sodu w kosmetyce jest środkiem zagęszczającym i utrzymującym wilgoć. Posiada zdolność zagęszczania i żelowania roztworów. Możnagoe znaleźć w kremach i balsamach do ciała, a także szminkach i maseczkach, piankach do golenia, produktach do trwałej ondulacji czy mleczkach do demakijażu. Substancja ma działanie odżywcze, nawilżające, uelastyczniające i ujędrniające, łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia.
Alginian sodowy jest składnikiem wielu leków i preparatów:
- na zgagę (łagodzi objawy refluksu żołądkowo-przełykowego),
- obniżających poziomu cholesterolu we krwi,
- stosowanych w celu regulowania rytmu wypróżnień,
- dietetycznych, które pęcznieją w żołądku i szybko dają uczucie sytości. Alginian sodu jest także stosowany w dietetyce do produkcji suplementów dla osób odchudzających się.
Z alginianu sodu oraz innych alginianów produkuje się także kapsułki do leków, których zadaniem jest kontrolowane uwalnianie substancji aktywnej.
ZOBACZ TAKŻE:
5. Bezpieczeństwo alginianu sodu
Czy alginian sodu jest szkodliwy dla organizmu? Okazuje się, że nie. FDA oraz Komitet Ekspertów FAO/WHO uznają alginian sodu za bezpieczny dodatek do żywności. To polisacharyd, który pęcznieje w wodzie i należy do frakcji błonnika rozpuszczalnego. W układzie pokarmowym prawie się nie wchłania. Norm spożycia dla alginianiu sodu nie ustalono.
Jego niepożądane działania mogą wynikać z nadmiernego spożycia, ponieważ wówczas ogranicza wchłanianie składników mineralnych z pożywienia bądź wywołuje efekt przeczyszczający.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.