Naukowcy wskazali najzdrowszy owoc świata. Zdziwisz się

W świecie pełnym superowoców, diet odchudzających i medialnych trendów żywieniowych pytanie o najzdrowszy owoc wciąż pozostaje otwarte. Według badaczy z William Paterson University w USA odpowiedź jest zaskakująca: to cytryna. I wbrew pozorom jej smak to nie wada, lecz biologiczny atut.

Superowoc z kwaśnym smakiem. Ten wygrywa w rankingach zdrowiaSuperowoc z kwaśnym smakiem. Ten wygrywa w rankingach zdrowia
Źródło zdjęć: © Getty Images

Skoncentrowane źródło zdrowia

Zespół naukowców z William Paterson University porównał kilkadziesiąt rodzajów owoców, analizując ich gęstość odżywczą w relacji do kaloryczności. Zwyciężyła cytryna – dzięki wysokiej zawartości witaminy C, błonnika i antyoksydantów (zwłaszcza flawonoidów), które wspierają odporność, układ krążenia i procesy przeciwzapalne.

Już niewielka ilość soku z cytryny dostarcza cennych mikroskładników. Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza z produktów roślinnych, wspiera produkcję kolagenu i neutralizuje wolne rodniki. Jak wykazano w badaniu opublikowanym w "The American Journal of Clinical Nutrition", regularne spożycie cytrusów wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem udaru niedokrwiennego, szczególnie u kobiet.

Kwaśny smak, zasadowy efekt

Choć cytryna jest wyraźnie kwaśna, po strawieniu działa alkalizująco – wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Zgodnie z badaniami cytowanymi w "Medical News Today", ta równowaga sprzyja zdrowemu metabolizmowi i może poprawiać stan jelit.

Zaskakujące badania: dzięki cytrynie czujesz się szczuplej

Niektóre źródła wskazują również na ochronny wpływ cytryn na skórę – dzięki zawartości witaminy C wspomagającej syntezę kolagenu, który ulega degradacji wraz z wiekiem i pod wpływem promieniowania UV.

Przeciwnowotworowy potencjał cytryn

Flawonoidy obecne w cytrynach (np. eriocytryna i hesperydyna) wykazują właściwości antyoksydacyjne i mogą wspierać ochronę przed niektórymi nowotworami. Jak wskazuje szeroka analiza populacyjna opublikowana w 2019 roku w "Nature Communications", regularne spożycie żywności bogatej w flawonoidy obniża ryzyko zgonu z powodu nowotworów, szczególnie u osób niepalących.

Jak włączyć cytrynę do codziennej diety?

Eksperci przestrzegają jednak przed nadmiarem. Spożywanie nierozcieńczonego soku z cytryny na czczo może uszkadzać szkliwo zębów lub drażnić błonę śluzową żołądka – szczególnie u osób z nadwrażliwością czy refluksem żołądkowym.

Bezpiecznym rozwiązaniem jest rozcieńczanie soku wodą. Warto pamiętać, że korzyści przynosi regularność, a nie ilość:

  • dodaj sok do ciepłej wody z miodem na odporność,
  • skrop nią warzywne sałatki i ryby – zwiększy wchłanianie żelaza,
  • użyj jako naturalnego zakwaszacza do zup i sosów,
  • zetrzyj skórkę cytrynową do ciast i dań wytrawnych – zawiera cenne olejki eteryczne, np. limonen.

Bogata w witaminę C, niskokaloryczna, łatwo dostępna i wszechstronna. Choć rzadko jadamy ją w całości, wystarczy odrobina, by wzmocnić odporność, poprawić trawienie, a nawet wspomóc walkę z nadciśnieniem.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. The American Journal of Clinical Nutrition
  2. Nature Communications
  3. Medical News Today

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"