Auchan wycofuje popularny trunek. Wykryto w nim rakotwórczy związek
W wysokoprocentym alkoholu wykryto przekroczony poziom karcynogennego karbaminianu etylu. Wszyscy klienci, którzy zakupili butelki z danej partii, mogą dokonać zwrotu w dowolnym sklepie sieci Auchan.
W tym artykule:
GIS wycofuje trunek z dużej sieci sklepów
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii mocnego alkoholu. Mowa o produkcie Śliwowica Złota 55 proc., 500 ml, o numerze partii L 18.12.24, wyprodukowanej w Czechach i dystrybuowanej przez PUH CHEMIROL SP. Z O.O.
Decyzję podjęto w związku z wykryciem przekroczenia dopuszczalnego poziomu karbaminianu etylu (ang. ethyl carbamate), substancji potencjalnie rakotwórczej. Konsumenci proszeni są o niespożywanie tego produktu, jego wyrzucenie lub zwrot do sklepu. Koszt zakupu zostanie w całości zrefundowany.
Czym jest karbaminian etylu i dlaczego jest groźny?
Karbaminian etylu powstaje naturalnie w procesie fermentacji i destylacji alkoholu, szczególnie owocowego. Może występować w koniakach, likierach, winach owocowych czy śliwowicach. Choć jego obecność w produktach alkoholowych jest monitorowana, przekroczenie dopuszczalnych norm stanowi poważne zagrożenie zdrowotne.
Jakie produkty wpływają na stan zapalny? Dr Parol odpowiada
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała karbaminian etylu jako możliwy czynnik rakotwórczy dla ludzi, głównie ze względu na udokumentowane działanie rakotwórcze u zwierząt laboratoryjnych (S. JECFA, Ethyl Carbamate, 2006, WHO Technical Report Series).
Alkohol a zdrowie – fakty naukowe
Warto dodać, że nie tylko zanieczyszczenia, ale sam alkohol etylowy (etanol) ma potwierdzone działanie kancerogenne. Badania pokazują, że regularne spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, gardła, przełyku, wątroby, jelita grubego oraz piersi. Szczególnie niebezpieczne jest spożywanie alkoholu wysokoprocentowego w dużych ilościach i bez jedzenia, co sprzyja szybszemu wchłanianiu toksyn, co potwierdzono w badaniu opublikowanym w "The Lancet Oncology".
Regularne sięganie po alkohol prowadzi także do rozwoju choroby stłuszczeniowej wątroby, która sama w sobie jest czynnikiem obciążającym i prowadzącym do kolejnych chorób - metabolicznych czy sercowo-naczyniowych.
- W tym momencie 27 proc. Polaków, czyli mniej więcej 7 mln, ma stłuszczenie wątroby, z czego ok. 350 tys. ma już rozwiniętą marskość wątroby, która jest uznawana za stan przednowotworowy. Badania, które prowadzimy w tym kierunku, pozwalają szacować, że w ciągu najbliższych 5 lat stłuszczenie będzie problemem już 10 mln Polaków. Marskość dotknie nawet 0,5 mln z nich - alarmował w rozmowie z WP abcZdrowie dr hab. n. med. Jerzy Jaroszewicz, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Hepatologicznego i kierownik Katedry Chorób Zakaźnych i Hepatologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Źródła:
S. JECFA, "Ethyl Carbamate", 2006, WHO Technical Report Series,
K. Boffetta, C. Hashibe, "Alcohol and cancer", 2006, The Lancet Oncology,
IARC, "Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans", Volume 96, 2010 - Alcohol Consumption and Ethyl Carbamate.
Źródła
- GIS
- Auchan
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.