Bosacka zrzuciła kilogramy dzięki diecie, na której była Adele. "Schudłam 4 kg i czuję się świetnie"

Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i youtuberka, miłośniczka zdrowego i mądrego odżywiania, zdradziła fanom, dzięki czemu udało jej się zrzucić zbędne kilogramy. Okazuje się, że szczuplejszą sylwetkę zawdzięcza diecie SIRT. To ta sama dieta, którą stosowała piosenkarka Adele.

Bosacka zastosowała dietę SIRT, kóra pomogła jej zrzucić kilogramyBosacka zastosowała dietę SIRT, kóra pomogła jej zrzucić kilogramy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock / IG Katarzyna Bosacka
Magdalena Pietras

Niesamowita metamorfoza

- Mam 4 kg mniej - ogłosiła dumnie Katarzyna Bosacka w nagraniu umieszczonym na koncie instagramowym. - Czuję się świetnie, niektórzy mówią, że wyglądam świetnie - dodała.

Dziennikarka od sześciu tygodni stosuje dietę SIRT. O tym sposobie odżywiania zrobiło się głośno w 2016 roku, kiedy świat ujrzał efekty odchudzania brytyjskiej piosenkarki Adele. Dieta pozwala dosyć szybko zrzucić zbędne kilogramy. Wszystko to dzięki konkretnemu planowi żywieniowemu, który poprzez aktywację specjalnych białek, zwanych sirtuinami, ma wspierać redukcję masy ciała, poprawę metabolizmu i spowolnienie starzenia. Sirtuiny, naturalnie występujące w organizmie, uczestniczą m.in. w regulacji procesów zapalnych, naprawie DNA i gospodarce energetycznej komórki. Uważa się, że można zwiększyć ich aktywność dzięki spożywaniu produktów bogatych w polifenole, czyli związków obecnych w wielu warzywach, owocach i przyprawach.

Bosacka chwali dietę nie tylko ze względu na efekty widoczne po wejściu wadze, ale również z uwagi na poprawę ogólnego samopoczucia. - Mam masę energii, lepiej śpię i w ogóle nie czuję się głodna - zdradza w komentarzu. Zauważyła też, że jej twarz ładniej wygląda, dzięki czemu dostaje więcej komplementów.

Dietę SIRT pokochali też inni celebryci. W ślad za Adele podążyła nie tylko Bosacka, ale i m.in. Pippa Middleton, modelka Lorraine Pascale oraz znani sportowcy.

Zasady diety SIRT

Dieta sirtuinowa dzieli się na dwa główne etapy:

Faza 1 – faza restrykcyjna (7 dni)

Dni 1-3: Ograniczenie kaloryczności do około 1000 kcal dziennie. Spożywa się trzy zielone koktajle sirtuinowe (z jarmużu, rukoli, selera naciowego, natki pietruszki, matchy i zielonego jabłka) oraz jeden stały posiłek bogaty w produkty aktywujące sirtuiny.

Dni 4-7: Kaloryczność wzrasta do 1500 kcal. W menu pojawiają się dwa koktajle i dwa sirtuinowe dania stałe.

Faza 2 – faza utrzymania (14 dni i dłużej)

W tym etapie nie ma już ściśle określonej kaloryczności. Zaleca się spożywanie trzech posiłków dziennie oraz jednego zielonego koktajlu. Jadłospis opiera się na produktach sirtuinowych, a celem jest stopniowa utrata wagi i utrwalenie zdrowych nawyków.

Co jeść, a czego unikać?

Produkty dozwolone na diecie SIRT:

  • zielone warzywa liściaste (jarmuż, rukola, seler naciowy),

  • czerwone warzywa (czerwona cebula, chili, czerwona cykoria),

  • owoce jagodowe (truskawki, borówki, maliny),

  • cytrusy (cytryny, grejpfruty),

  • orzechy (włoskie, migdały, makadamia),

  • soja, kapary, lubczyk,

  • gryka i jej przetwory (kasza, mąka),

  • oliwa z oliwek extra virgin,

  • gorzka czekolada (min. 85 proc. kakao),

  • zielona herbata (matcha), czarna kawa,

  • czerwone winogrona i czerwone wino (w umiarkowanych ilościach),

  • przyprawy: kurkuma, imbir, cynamon.

Produkty zakazane lub niewskazane:

  • produkty z białej mąki (pszenne pieczywo, makarony),

  • słodycze i wypieki cukiernicze,

  • słone przekąski (chipsy, paluszki),

  • fast foody i dania instant,

  • napoje gazowane, soki dosładzane,

  • żywność wysoko przetworzona.

Czy dieta SIRT jest skuteczna?

Twórcy diety przekonują, że dzięki odpowiedniemu pobudzeniu sirtuin można osiągnąć nie tylko szybką redukcję masy ciała, ale i poprawę zdrowia ogólnego. Pierwsze efekty, w tym utrata 2-3 kg w ciągu tygodnia, są możliwe, ale wynikają głównie z deficytu kalorycznego i utraty wody. Długofalowe korzyści zdrowotne związane z aktywacją sirtuin nie są jeszcze dostatecznie potwierdzone w badaniach klinicznych z udziałem ludzi.

Warto pamiętać, że bardzo niskokaloryczne etapy diety (1000-1500 kcal dziennie) mogą powodować zmęczenie, drażliwość, zawroty głowy czy nawet niedobory składników odżywczych. Dla wielu osób taka dieta będzie trudna do utrzymania, a po jej zakończeniu może pojawić się efekt jojo.

oprac. Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: Instagram

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu