Brak apetytu, niestrawność i zmiany na skórze? Być może brak ci niacyny

W niektórych przypadkach trudno jest uzupełnić niedobory witaminy B3, wprowadzając tylko zmiany w jadłospisie. Nie każdy z nas jest w stanie zadbać o zbilansowaną dietę. W takich sytuacjach z pomocą przychodzi suplementacja. Jak się za nią zabrać? Co należy wziąć pod uwagę oprócz regularnych dawek i odpowiedniej ilości?

Suplementacja niacyny (witaminy B3)Suplementacja niacyny (witaminy B3)
Źródło zdjęć: © Getty Images

Na co warto zwrócić uwagę podczas suplementacji?

Witamina B3 (niacyna) pełni bardzo ważną rolę w organizmie – wspiera pracę mózgu, obniża stężenie "złego" cholesterolu, poprawia krążenie krwi, pomaga w utrzymaniu funkcji układu nerwowego i pokarmowego, obniża poziom cukru, wykazuje właściwości przeciwutleniające. To wszystko sprawia, że może zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób o podłożu sercowo-naczyniowym - i właśnie ze względu na to jest potrzebna do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

W trosce o własne zdrowe powinniśmy dbać o systematyczne dostarczanie witaminy B3. Regularna podaż to oczywiście nie wszystko, w przypadku uzupełnienia potrzeb organizmu istotne również odpowiednie dawki, dopasowane zarówno do wieku, płci, jak i kondycji fizycznej organizmu. Jak wygląda zapotrzebowanie na witaminę B3?

Ile potrzebujemy witaminy B3 i jakie są skutki niedoboru?

Zapotrzebowanie na witaminę B3 zależy od kilku czynników - to m.in. płeć, wiek i stan fizjologiczny organizmu. Zalecane dzienne spożycie tej witaminy (tzw. RDA - Recommended Dietary Allowances) przedstawia się inaczej względem płci.

Zapotrzebownie na witaminę B3 w zależności od wieku i płci:

  • dzieci w wieku 1-3 - 6 mg/dobę,
  • dzieci w wieku 4-6 lat - 8 mg/dobę,
  • dzieci w wieku 7-12 lat - 12 mg/dobę,
  • dziewczęta od 13 r.ż. i dorosłe kobiety - 14 mg/dobę,
  • chłopcy od 13 r.ż. i dorośli mężczyźni - 16 mg/dobę,
  • kobiety karmiące piersią - 17 mg/dobę,
  • kobiety w ciąży - 18 mg/dobę.

Jeśli nie jesteśmy w stanie zapewnić swojemu organizmowi potrzebnych mu dawek, to zazwyczaj dochodzi do niedoborów.

Do najwcześniej występujących objawów niedoboru niacyny zalicza się:

  • osłabienie,
  • utratę apetytu,
  • niski poziom cukru we krwi,
  • nieprzyjemny zapach z ust,
  • niestrawność,
  • zmiany na skórze.

W konsekwencji dochodzi do spadku masy ciała, pogarsza się kondycja skóry, pojawiają się problemy z trawieniem, zapalenie języka i jamy ustnej, bóle głowy, uczucie lęku, stany depresyjne, zaburzenia czucia, a nawet letarg.

Jak "leczyć" niedobory?

Przede wszystkim, wszelkie podejrzenia deficytu niacyny należy skonsultować z lekarzem. Specjalista w pierwszej kolejności zaleci wykonanie odpowiednich badań krwi, następnie przeprowadzi wywiad z pacjentem na temat ogólnego stanu zdrowia, trybu życia i ewentualnych, przyjmowanych lekarstw czy jakichkolwiek suplementów.

Zazwyczaj zaleca pacjentom modyfikacje diety i zwiększenie w codziennym menu ilości produktów zawierających witaminę B3:

  • wątróbka,
  • mięso, zwłaszcza pierś z kurczaka, wieprzowina i mielona wołowina,
  • ryby - tuńczyk, łosoś,
  • orzechy ziemne,
  • ryż brązowy,
  • awokado,
  • niektóre warzywa - zielony groszek, ziemniaki.

Warto również wspomnieć, że niacyna jest stosunkowo odporna na działanie wysokiej temperatury i światło. Podczas gotowania, utrata niacyny jest zwykle minimalna, często wynosi tylko około 5 proc. W stosunku do innych witamin rozpuszczalnych w wodzie, niacyna okazuje się być jedną z najbardziej odpornych.

Co w sytuacji, gdy pacjent nie jest w stanie zwiększyć podaży witaminy poprzez zmiany w odżywianiu? Wtedy zazwyczaj lekarz zaleca suplementację.

Dla kogo jeszcze suplementacja?

Dawkowanie witaminy B3 w postaci suplementów diety powinno odbywać się pod kontrolą, by nie przekroczyć zalecanych dawek, a tym samym nie dopuścić do przedawkowania. Suplementację preparatami z witaminą B3 rekomenduje się osobom, które mają zwiększone zapotrzebowaniem na ten związek, najczęściej z kilku powodów. Zazwyczaj w grupie osób, które mają większe potrzeby wymienia się osoby, które intensywnie ćwiczą, przebyły infekcje, są w podeszłym wieku, stosują diety eliminacyjne lub prowadzą nieregularny tryb życia.

Uwaga na przedawkowanie

Do nadmiaru witaminy B3 w organizmie dochodzi stosunkowo rzadko, jednak nie są to odosobnione przypadki. Przedawkowanie zazwyczaj jest skutkiem przyjmowania zbyt dużej ilości suplementów lub zbyt wysokich dawek niacyny. Niacyna może wykazywać toksyczne działanie, jeśli spożywa się jej kilka gramów w ciągu dnia. Wysokie dawki – około 3 g - narażają także wątrobę na uszkodzenia oraz zwiększają stężenie kwasu moczowego. Z tego powodu lecznicze dawki niacyny należy zażywać pod kontrolą lekarza.

Powiązania z innymi składnikami odżywczymi

Suplementację witaminy B3 powinniśmy przeanalizować także pod kątem interakcji z innymi składnikami. Niacyna współpracuje z witaminami z tej samej grupy – B1, B2 i B6, także z biotyną i kwasem pantotenowym przy uwalnianiu energii z niektórych rodzajów żywności. Brak odpowiedniej ilości jednej z wymienionych witamin często łączy się z deficytem innej.

Przyjmowanie wraz z niacyną witamin E oraz A w czasie leczenia chorób serca przyczynia się do obniżenia dawki potrzebnej do uzyskania korzyści terapeutycznych. Z kolei zwiększenie ilości białka jest w stanie po części zastąpić niacynę i ochronić przed chorobą o nazwie pelagra.

Źródło: "Encyklopedia witamin i składników mineralnych" Elizabeth Somer, wyd. Amber, 1997 r.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału