Brązowy ryż jest najzdrowszy? Nowe badania niepokoją

Czy warto zamienić biały ryż na brązowy? Najnowsze badania rzucają na to nowe światło. Jak się okazuje, z nadmiernym spożywaniem brązowego ryżu może wiązać się jeszcze inne ryzyko.

Porównali ryże. Ten zawierał o 40 proc. więcej rakotwórczego arsenuPorównali ryże. Ten zawierał o 40 proc. więcej rakotwórczego arsenu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Brązowy ryż - profil odżywczy a ryzyko

Brązowy ryż zyskał reputację zdrowszego wyboru niż ryż biały - zawiera więcej witamin, minerałów, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Wspiera układ krążenia, reguluje poziom cholesterolu, pomaga kontrolować ciśnienie krwi, a także może zmniejszać ryzyko cukrzycy i osteoporozy. Jednak jak pokazują najnowsze badania naukowców z Michigan State University, opublikowane w czasopiśmie "Risk Analysis", zdrowotne korzyści tego produktu mogą być równoważone przez poważne zagrożenie: znacznie wyższą zawartość arsenu.

W badaniu porównano brązowy i biały ryż pod kątem wartości odżywczych, popularności, ceny i potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Wyniki okazały się niepokojące – brązowy ryż zawierał średnio o 24 proc. więcej arsenu ogółem oraz aż o 40 proc. więcej nieorganicznego arsenu, który uznawany jest za rakotwórczy.

Arsen, choć naturalnie występuje w środowisku, w wyższych dawkach może powodować uszkodzenia genetyczne i zwiększać ryzyko nowotworów. Problem ten szczególnie dotyczy małych dzieci, które w przeliczeniu na masę ciała spożywają znacznie więcej jedzenia niż dorośli. Z tego względu naukowcy zalecają, by u najmłodszych łączyć brązowy i biały ryż, by zminimalizować ryzyko przy jednoczesnym zachowaniu wartości odżywczych.

Brązowy ryż z łuskami
Brązowy ryż z łuskami © Adobe Stock

Biały ryż – mniej odżywczy, ale bezpieczniejszy?

Biały ryż, choć uboższy w wartości odżywcze z powodu usunięcia warstwy otrębów podczas przetwarzania, zawiera znacznie mniej arsenu. Jest też tańszy i cieszy się większą popularnością w wielu kulturach, co czyni go bardziej dostępnym wyborem.

Badacze zaznaczają, że nie ma obecnie dowodów na to, by poziom arsenu w ryżu stanowił ostre zagrożenie dla zdrowia publicznego (w USA). Zalecają jednak prowadzenie dalszych analiz ryzyka i korzyści zdrowotnych, szczególnie w kontekście porównania brązowego i białego ryżu.

Należy jednak pamiętać, że świadome wybory żywieniowe są kluczem do zdrowej diety, dlatego warto śledzić doniesienia naukowe na temat żywności, po którą sięgamy.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu