Brązowy ryż jest najzdrowszy? Nowe badania niepokoją

Czy warto zamienić biały ryż na brązowy? Najnowsze badania rzucają na to nowe światło. Jak się okazuje, z nadmiernym spożywaniem brązowego ryżu może wiązać się jeszcze inne ryzyko.

Porównali ryże. Ten zawierał o 40 proc. więcej rakotwórczego arsenuPorównali ryże. Ten zawierał o 40 proc. więcej rakotwórczego arsenu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Brązowy ryż - profil odżywczy a ryzyko

Brązowy ryż zyskał reputację zdrowszego wyboru niż ryż biały - zawiera więcej witamin, minerałów, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Wspiera układ krążenia, reguluje poziom cholesterolu, pomaga kontrolować ciśnienie krwi, a także może zmniejszać ryzyko cukrzycy i osteoporozy. Jednak jak pokazują najnowsze badania naukowców z Michigan State University, opublikowane w czasopiśmie "Risk Analysis", zdrowotne korzyści tego produktu mogą być równoważone przez poważne zagrożenie: znacznie wyższą zawartość arsenu.

W badaniu porównano brązowy i biały ryż pod kątem wartości odżywczych, popularności, ceny i potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Wyniki okazały się niepokojące – brązowy ryż zawierał średnio o 24 proc. więcej arsenu ogółem oraz aż o 40 proc. więcej nieorganicznego arsenu, który uznawany jest za rakotwórczy.

Arsen, choć naturalnie występuje w środowisku, w wyższych dawkach może powodować uszkodzenia genetyczne i zwiększać ryzyko nowotworów. Problem ten szczególnie dotyczy małych dzieci, które w przeliczeniu na masę ciała spożywają znacznie więcej jedzenia niż dorośli. Z tego względu naukowcy zalecają, by u najmłodszych łączyć brązowy i biały ryż, by zminimalizować ryzyko przy jednoczesnym zachowaniu wartości odżywczych.

Brązowy ryż z łuskami
Brązowy ryż z łuskami © Adobe Stock

Biały ryż – mniej odżywczy, ale bezpieczniejszy?

Biały ryż, choć uboższy w wartości odżywcze z powodu usunięcia warstwy otrębów podczas przetwarzania, zawiera znacznie mniej arsenu. Jest też tańszy i cieszy się większą popularnością w wielu kulturach, co czyni go bardziej dostępnym wyborem.

Badacze zaznaczają, że nie ma obecnie dowodów na to, by poziom arsenu w ryżu stanowił ostre zagrożenie dla zdrowia publicznego (w USA). Zalecają jednak prowadzenie dalszych analiz ryzyka i korzyści zdrowotnych, szczególnie w kontekście porównania brązowego i białego ryżu.

Należy jednak pamiętać, że świadome wybory żywieniowe są kluczem do zdrowej diety, dlatego warto śledzić doniesienia naukowe na temat żywności, po którą sięgamy.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"