Brudna Dwunastka 2025. W tych owocach i warzywach znajduje się najwięcej pestycydów

Publikowana od 2004 roku lista "Dirty Dozen" (Brudna Dwunastka) niezmiennie wzbudza zainteresowanie i kontrowersje. W tegorocznej edycji po raz pierwszy pojawiły się jeżyny oraz – po kilkuletniej przerwie – ziemniaki.

Brudna dwunastka 2025 roku. W tych owocach i warzywach znajduje się najwięcej pestycydówBrudna dwunastka 2025 roku. W tych owocach i warzywach znajduje się najwięcej pestycydów
Źródło zdjęć: © Getty

Które produkty zawierają najwięcej pestycydów?

Na szczycie listy niechlubnych rekordzistów znalazł się szpinak, który zawierał najwięcej pozostałości pestycydów w przeliczeniu na masę. Tuż za nim uplasowały się truskawki, jarmuż (wraz z musztardowcem i kapustą liściastą), winogrona, brzoskwinie, czereśnie, nektarynki, gruszki, jabłka, jeżyny, borówki oraz ziemniaki.

Zaskoczeniem może być obecność jeżyn, które po raz pierwszy zostały objęte analizą przez Departament Rolnictwa USA. Natomiast ziemniaki powróciły na listę z powodu wysokiego poziomu chlorprofamu – środka zapobiegającego kiełkowaniu, stosowanego po zbiorach. Substancja ta jest już zakazana w Unii Europejskiej.

Według ekspertki EWG dr Alexis Temkin, tegoroczny raport po raz pierwszy uwzględnia nie tylko częstość wykrywania pestycydów, ale również ich toksyczność. Pod uwagę wzięto m.in. dane z badań na zwierzętach i potencjalne dawki szkodliwe dla ludzi.

Sposoby mycia owoców i warzyw

Wyniki pokazują, że wiele produktów z "Brudnej Dwunastki" zawierało ponad ponad 50 różnych pestycydów, nawet po umyciu i obraniu. EWG podkreśla, że celem raportu nie jest zniechęcanie do spożywania warzyw i owoców, lecz dostarczenie konsumentom wiedzy, które produkty warto kupować w wersji ekologicznej – zwłaszcza jeśli należą do ich codziennego jadłospisu.

Narażenie na pestycydy może mieć poważne skutki zdrowotne. Badania wiążą ich obecność w diecie z ryzykiem wad wrodzonych, poronień, zaburzeń rozwojowych i nowotworów. Szczególnie narażeni są pracownicy rolnictwa oraz dzieci – ich małe ciała i rozwijający się układ nerwowy są bardziej podatne na działanie toksyn.

Czysta piętnastka

W kontrze do listy najbardziej skażonych produktów EWG publikuje również zestawienie "Clean Fifteen", czyli warzyw i owoców o najniższym poziomie pestycydów.

W 2025 roku najbezpieczniejszym wyborem okazał się ananas, a dalej m.in. kukurydza cukrowa, awokado, papaja, cebula, groszek, kapusta, arbuz, kalafior, banany i kiwi. Produkty te zazwyczaj chronione są naturalną skórką, która częściowo blokuje kontakt z pestycydami.

Jak ograniczyć kontakt z pestycydami?

Eksperci radzą, by wszystkie owoce i warzywa, nawet te ekologiczne, dokładnie myć przed spożyciem. Produkty twarde, takie jak marchew czy ziemniaki, warto szczotkować pod bieżącą wodą. Sałatę i inne warzywa liściaste należy płukać liść po liściu, unikając silnego strumienia, który może uszkodzić delikatną strukturę.

Chociaż stosowanie mydeł i detergentów nie jest zalecane (produkty roślinne są porowate i mogą je wchłonąć), to dokładne płukanie i suszenie czystym ręcznikiem lub ściereczką może znacząco zmniejszyć ryzyko spożycia szkodliwych substancji.

Raport EWG przypomina, że nawet zdrowe wybory żywieniowe mogą wiązać się z zagrożeniem, jeśli ignorujemy kwestie związane z produkcją i ochroną roślin. Wiedza może pomóc konsumentom świadomie wybierać produkty, które trafiają na ich talerze, zwłaszcza w diecie dzieci i kobiet w ciąży.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. EWG

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału