Ciągle był zmęczony. Diagnoza zaskoczyła dla kucharza
Trudności z przełykaniem czy sporadyczne bóle w klatce piersiowej to objawy, które nietrudno powiązać z niegroźnymi infekcjami lub zrzucić na karb stresu. Zignorował je także Tony Frawley, który dopiero dzięki interwencji żony wykrył poważną chorobę.
W tym artykule
Długo ignorował pierwsze objawy raka
Tony Frawley, 60-letni szef kuchni z Cardiff, planował przełomowy rok w swoim życiu: otwierał właśnie nową pizzerię, a cały swój czas i energię wkładał w pracę - jednak wkrótce po otwarciu lokalu, wszystko się zmieniło: zdiagnozowano u niego zaawansowanego raka przełyku w IV stadium.
Pierwsze symptomy pojawiły się niespodziewanie. Tony ciągle był zmęczony, nagle zaczął wymiotować po jedzeniu, odczuwał bóle w klatce piersiowej oraz trudności z przełykaniem. Początkowo bagatelizował te sygnały, obwiniając stres związany z prowadzeniem restauracji. Dopiero determinacja jego żony Anny doprowadziła go do lekarza, gdzie przeprowadzono gastroskopię, ujawniającą 8-centymetrowy guz. To był prawdziwy szok dla aktywnego dotąd 60-latka.
Trudna droga do zdrowia
Diagnoza była druzgocąca. Tony przeszedł intensywną chemioterapię, radioterapię i 13-godzinną operację usunięcia guza. Po zabiegu spędził kilka tygodni na oddziale intensywnej terapii, walcząc o życie. Choć mężczyzna wspomina ten czas jako trudny, ma w sobie wiele wdzięczności dla rodziny, przyjaciół i personelu NHS, który okazał się nieocenionym wsparciem.
Jak radzić sobie ze stresem w pracy?
- Nie chciałem zawracać głowy lekarzom - wyznał Tony dziennikarzom "The Mirror", podkreślając, jak ważne jest szybkie reagowanie na objawy. - Ale gdyby nie tamto badanie, pewnie już by mnie tu nie było.
Zobacz też: Skąd się biorą bóle przełykowe?
Objawy, leczenie i rokowania raka przełyku
Rak przełyku długo rozwija się bezobjawowo, co czyni go szczególnie groźnym. Do typowych symptomów należą:
trudności w przełykaniu,
przewlekłe zgaga i niestrawność,
niezamierzona utrata wagi,
bóle w klatce piersiowej.
Leczenie obejmuje chemioterapię, radioterapię i zabiegi chirurgiczne. Rokowania zależą od stadium zaawansowania choroby w momencie diagnozy – im wcześniej wykryty, tym większe szanse na pełne wyleczenie.
Uważa się, że do rozwoju raka przełyku może przyczyniać się przewlekłe podrażnienie przełyku, powodowane m.in. przez palenie tytoniu i częste spożywanie alkoholi wysokoprocentowych. Do czynników zwiększonego ryzyka zalicza się również:
częste spożywanie pokarmów zbyt gorących lub marynowanych,
otyłość (w przypadku raka gruczołowego przełyku),
długotrwałe zapalenie błony śluzowej przełyku,
achlazję,
zapalenie zanikowe języka i przełyku,
tzw. przełyk Barretta,
narażenie na regularny kontakt z produktami ubocznymi wulkanizacji i robót przemysłowych (m.in. z azbestem).
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- abcZdrowie.pl
- The Mirror
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.