Przejdź na WP

Co najdłużej zalega w jelitach? Sprawdź, co warto ograniczyć

Istnieją produkty, których nie powinniśmy jeść codziennie. Są trawione bardzo długo i zalegają w jelitach. Powodują poczucie ciężkości. Zamiast dodać nam sił, zabierają ją. Sprawdzamy więc, jakiej żywności powinniśmy się wystrzegać.

Zobacz film: "Śliwki – zbawienne dla jelit"

1. Proces trawienny

Zdarza się, że po dużym posiłku źle się czujemy. Stajemy się ociężali. Brakuje nam sił i energii. Dlaczego tak się dzieje? Przecież jedzenie powinno nam pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. A jednak, okazuje się, że to, co jemy na wpływ na nasze samopoczucie. Nie każdy bowiem produkt od razu jest poddany procesom trawiennym.

7 błędów, przez które narażamy się na problemy z trawieniem
7 błędów, przez które narażamy się na problemy z trawieniem [7 zdjęć]

Błędem, który często popełniamy, jest przejadanie się. Zbyt duża ilość jedzenia przyjmowanego w małym...

zobacz galerię

Można powiedzieć, że trawimy od włożenia pierwszego kęsu do ust. To właśnie podczas przeżuwania następuje rozkład węglowodanów. Następnie jedzenie trafia do żołądka, gdzie zachodzą kolejne reakcje chemiczne – przede wszystkim trawienie białka. Na sam koniec rozkładowi ulegają tłuszcze. Ma to miejsce dopiero w jelitach. To właśnie dlatego, bo zjedzeniu tłustych potraw możemy czuć się źle.

Co najdłużej zalega w jelitach?
Co najdłużej zalega w jelitach? (123RF)

2. Co najdłużej zalega w jelitach?

Wśród żywności, po której możemy się czuć źle, czołowe miejsce zajmują fast foody oraz wysoko przetworzone produkty np. gotowe dania takie jak chociażby zupki chińskie. Ich trawienie może zająć organizmowi nawet 24 godziny.

Ponadto, nasz żołądek źle znosi tłuste mięsa i jedzenie smażone na dużej ilości tłuszczu. To właśnie dlatego w zdrowej codziennej diecie nie powinny znajdować się produkty takie jak smalec, boczek i kiełbasy.

Zalegać w jelitach będą też cieżkie kremy, które znajdziemy w ciastach i deserach. W skrajnych przypadkach są trawione nawet przez 8 godzin. Złe samopoczucie może nam też doskwierać po jedzeniu ryb, roślin strączkowych i grzybów, które mogą zalegać nawet do 5 godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy