Co warto jeść i pić podczas choroby?
Sezon grypowy w pełni. Szalejące w powietrzu wirusy nie oszczędzają nikogo. A gdy dopadną, potrafią nie tylko zepsuć humor zatkanym nosem, ale także w dużym stopniu osłabić organizm. Oprócz stosowania w czasie choroby leków, warto wspierać się naturalnymi metodami odbudowywania odporności. Mowa o jedzeniu i napojach, które pozwolą stanąć na nogi.
Czosnek i cebula
Jest to duet niepokonany w walce z chorobą lub przeziębieniem. Cebula jest dobrym źródłem witaminy C, która odpowiada za odporność na wirusy, witamin z grupy B i wielu olejków eterycznych. Zawiera także siarczki, które zatrzymują rozwój choroby i przyspieszają powrót do zdrowia.
Natomiast czosnek to tzw. naturalny antybiotyk. Allicyna, składnik zawarty w tym warzywie, działa przeciwwirusowo.
W czasie przeziębienia dobrym pomysłem będzie kanapka z masłem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i cebulą.
Ciepła herbata
W okresie przeziębień i grypy warto poratować się ciepłym naparem herbaty. Dzięki zawartości składników odżywczych i przeciwutleniających herbata wspiera nasz system odpornościowy, a zawarta w niej teina ma działanie pobudzające, delikatniejsze niż kawa.
Warto pamiętać, że herbata herbacie nierówna. Zielona ma właściwości bakteriobójcze, moczopędne, pobudza układ trawienny. Pu-Erh wycisza nasz organizm, pozwala obniżyć temperaturę ciała, działa bakteriobójczo, wspomaga suwanie toksyn. Poza herbatą w czasie przeziębienia warto wykorzystać również napary Yerba Mate, Rooibos, Lapacho, kwiatu lipy. Warto pamiętać o dodatkach, które wzmacniają działanie herbaty. Na uwagę zasługują: cytryna, dzika róża, malina, pigwa, miód, imbir, anyż, goździki.
Rosół
Metoda stosowana przez nasze babcie. Kubek gorącego świeżego rosołu stawia na nogi natychmiastowo. To między innymi dzięki cysteinie, aminokwasowi, który zawiera mięso kurczaka. Cysteina wytwarza w płucach cienką warstwę śluzu, natomiast gorący bulion zapobiega utracie wody, walczy z infekcjami gardłowymi oraz pomaga w utrzymaniu wilgoci w przewodach nosowych.
Cytrusy
Pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki, kiwi. Owoce cytrusowe są dobrym źródłem witaminy C, która stymuluje produkcję interferonu – białka, które pomaga walczyć z infekcjami. Kwas askorbinowy pomaga uszczelniać ścianki naczyń krwionośnych, dzięki czemu blokuje przenikanie wirusów do organizmu. Jedząc jednego dużego grejpfruta, dostarczymy organizmowi więcej witaminy C niż przewiduje to zalecana dzienna dawka.
Imbir
Ten rozgrzewający korzeń jest doskonały na przeziębienie. Zwalcza ból gardła ijest skutecznym środkiem na nudności. Te dolegliwości towarzyszą często chorobom wirusowym. Poza tym naukowcy przekonują, że osoby, które stosują imbir, mogą szybciej pozbyć się wzdęć i zaparć.
Imbir można stosować na kilka sposobów, jednak najbardziej popularne jest picie wody imbirowej lub herbaty z plasterkiem korzenia. By szybciej pozbyć się bólu gardła można ssać plaster imbiru.