Wpływ czosnku na stawy biodrowe
Brytyjscy naukowcy prowadzą badania nad wpływem substancji zawartych w czosnku na stawy biodrowe. Dowodzą, iż dzięki częstemu spożywaniu roślin czosnkowatych kobiety mogą uniknąć choroby zwyrodnieniowej tych stawów.
W tym artykule:
Choroba zwyrodnieniowa stawu biodrowego
Choroba zwyrodnieniowa stawu biodrowego to schorzenie zazwyczaj dotykające kobiet. Wywołuje ból, a przez to również ogranicza funkcje ruchowe.
Badania nad czosnkiem
Uczeni z University of East Anglia oraz King's College London starają się opracować nowy lek na chorobę zwyrodnieniową stawu biodrowego, który wykorzystałby lecznicze właściwości czosnku. W badaniach udział wzięło tysiąc par bliźniaczek.
Wiele z nich z początku nie odczuwało żadnych objawów chorobowych. Badanie polegało na monitorowaniu ich stanu zdrowia, przy jednoczesnym kontrolowaniu diety i obserwowaniu występowania ewentualnych zmian zwyrodnieniowych w stawie biodrowym, kręgosłupie i kolanach. Okazało się, że u kobiet częściej spożywających warzywa i owoce, a w szczególności czosnek, pory i cebulę zmiany te pojawiały się rzadziej.
Korzyści płynące z czosnku
Składnik czosnku, dzięki któremu możliwe jest hamowanie enzymów odpowiadających za niszczenie chrząstki stawowej to dwusiarczek dwuallilu.
Na ile spożywanie czosnku zwiększa ilość tej substancji w stawach nie jest jeszcze poznane, jednak wyniki badań naukowców z Wielkiej Brytanii wskazały nowy kierunek dla kolejnych prac badawczych nad metodami leczenia zwyrodnień stawu biodrowego.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.