Trwa ładowanie...

Czy gorące napoje mogą spowodować raka krtani? WHO i IARC potwierdzają

Avatar placeholder
01.09.2021 10:58
Rak krtani zdarza się coraz częściej. Może być powodowany spożywaniem gorących napojów
Rak krtani zdarza się coraz częściej. Może być powodowany spożywaniem gorących napojów (123rf.com)

Rak krtani to już ósmy najczęstszy nowotwór na świecie. Wyniki badań wskazują na związki pomiędzy piciem gorących napojów, a zachorowaniem. WHO ostrzega przed rakotwórczym działaniem wysokich temperatur.

spis treści

1. Rak krtani może być powodowany gorącymi napojami

Badania dowodzą, że picie napojów o temperaturze 65 stopni lub wyższej, nie jest dobrym pomysłem. Choć zdaniem niektórych gorące napoje działają zbawiennie na gardło, szereg badań wskazuje na fakt, że jest zupełnie inaczej.

Według International Agency for Research on Cancer gorące napoje sprzyjają rozwojowi raka krtani. Jeśli nie chcemy zwiększać ryzyka zachorowania, lepiej poczekać, aż ulubiona kawa czy herbata ostygnie.

Zobacz film: "Profilaktyka raka żołądka"

Podobne dane znajdziemy w raporcie WHO, który również ostrzega przed piciem każdego napoju o temperaturze powyżej 65 stopni. Oficjalnie uznano, że jest to "prawdopodobnie rakotwórcze" dla ludzi.

Tak gorące napoje rzadko spożywa się w Europie czy Ameryce Północnej. Bardzo wysoka temperatura herbaty jest natomiast lubiana w Ameryce Południowej, w Afryce i na Bliskim Wschodzie. To właśnie w tych krajach raka krtani rozpoznaje się najczęściej.

Nietypowe objawy raka gardła
Nietypowe objawy raka gardła [9 zdjęć]

Nowotwór gardła rozwija się w nosogardle, gardle środkowym czy w obrębie gardła dolnego. Powstaje na

zobacz galerię

Dawniej sądzono, że przyczyną zachorowań jest kofeina, jednak obecnie "uniewinniono" kawę. Uznano, że związki z zachorowaniami ma natomiast wysoka temperatura, działająca drażniąco na błonę śluzową gardła.

Gorące napoje leżą również u podłoża zachorowań na raka przełyku.

2. Rak krtani – objawy i przyczyny choroby

Inne przyczyny choroby nowotworowej krtani to niewłaściwa dieta, która powoduje niedobory witamin E i C, jak również zbyt częste picie alkoholu, spożywanie ostrych przypraw i jedzenia poddanego procesowi wędzenia.

Ponadto, czynnikiem, który może prowadzić do raka krtani jest palenie tytoniu, zły stan dziąseł i zębów, refluks przełyku, bulimia i inne choroby, którym towarzyszą często wymioty, oraz zakażenie gardła wirusem brodawczaka ludzkiego HPV.

Rak krtani rozwija się również u chorych cierpiących na nowotwór przełyku.

Rak krtani, w zależności od lokalizacji, może dawać różne objawy lub długo rozwijać się w ukryciu. Chrypka albo ból przy przełykaniu bywają lekceważone. Konsekwencje mogą być groźne dla życia i zdrowia.

Jak w przypadku każdej choroby nowotworowej, lepiej zapobiegać niż leczyć. W trosce o zdrowie warto wyelimowanować zbyt gorące napoje z menu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze