Czy kawa z mlekiem jest zdrowa? Te osoby powinny jej unikać

Kawa z mlekiem to jeden z najpopularniejszych sposobów picia kawy, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Dodatek mleka łagodzi smak napoju i sprawia, że jest on mniej drażniący dla żołądka. Jednak od lat toczy się dyskusja, czy kawa z mlekiem jest zdrowa. Badania naukowe pokazują, że odpowiedź wcale nie jest oczywista.

Kawa z mlekiem czy bez?Kawa z mlekiem czy bez?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kawa z mlekiem – czy jest zdrowa?

Z punktu widzenia odżywiania kawa jest źródłem cennych polifenoli, w tym kwasu chlorogenowego. Związki te działają przeciwutleniająco, wspierają układ krążenia i mogą obniżać poziom stanu zapalnego w organizmie.

Jak pokazują badania opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry", połączenie polifenoli z białkami (obecnymi np. w mleku) może wręcz wzmacniać ich właściwości przeciwzapalne.

Eksperyment, przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze, wykazał, że połączenie kawy z mlekiem zwiększało zdolność komórek odpornościowych do zwalczania stanu zapalnego dwukrotnie bardziej niż same polifenole.

Picie kawy i herbaty zmniejsza ryzyko udaru mózgu i demencji. Ważne ustalenia naukowców

To odkrycie sugeruje, że kawa z mlekiem może mieć korzystne właściwości zdrowotne, ale wiele zależy od kontekstu i indywidualnych uwarunkowań organizmu.

Kawa z mlekiem a cholesterol i dieta

Kwestia wpływu kawy na cholesterol jest bardziej złożona. Jak wykazano w badaniu opublikowanym w "European Journal of Clinical Nutrition", kawa zawiera diterpeny (np. kafestol), które mogą podnosić poziom "złego" cholesterolu LDL.

Jednak to dotyczy głównie kaw parzonych w sposób tradycyjny, bez filtra (np. french press czy turecka). Kawa filtrowana, także z mlekiem, praktycznie nie wpływa na cholesterol.

Samo mleko zawarte w kawie (zwłaszcza pełnotłuste) dostarcza tłuszczów nasyconych, co w przypadku osób z zaburzeniami lipidowymi może być pewnym przeciwwskazaniem. Dla takich osób lepszym wyborem będzie kawa z mlekiem roślinnym lub mlekiem o obniżonej zawartości tłuszczu.

Kawa z mlekiem czy bez?

Z badań wynika, że:

  • czarna kawa zawiera więcej łatwo przyswajalnych polifenoli, ale może działać silniej pobudzająco i drażniąco na żołądek;

  • kawa z mlekiem jest łagodniejsza dla układu pokarmowego, może lepiej sycić i wykazywać silniejsze działanie przeciwzapalne;

  • wybór powinien zależeć od indywidualnych preferencji, stanu zdrowia i sposobu przygotowania kawy.

W badaniu, opisanym przez NutritionFacts.org, wykazano, że mleko może ograniczać wchłanianie polifenoli z kawy nawet o 50 proc. Dotyczy to jednak głównie kaw bardzo bogatych w białko mleka (np. latte). Dodanie niewielkiej ilości mleka nie ma aż tak dużego wpływu.

Nie każdy powinien sięgać po kawę z mlekiem. Przeciwwskazania to m.in.: nietolerancja laktozy, alergia na białka mleka, wysoki poziom cholesterolu (w przypadku mleka tłustego) oraz problemy z refluksem i nadkwasotą (choć mleko może działać łagodząco).

Najważniejsze jest umiar i indywidualne podejście. W zdrowej diecie zarówno kawa z mlekiem, jak i bez mleka, mogą mieć swoje miejsce – o ile są spożywane w rozsądnych ilościach i przy odpowiednim przygotowaniu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Journal of Agricultural and Food Chemistry
  2. NutritionFacts
  3. European Journal of Clinical Nutrition

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu