Czy w ciąży można pić kawę i czerwoną herbatę?

Czy w ciąży można pić kawę? Takie pytanie zadaje sobie niemalże każda kobieta ciężarna. Okazuje się, że szkodliwość kawy w ciąży zależy od ilości wypitego napoju. W przypadku nadmiaru kawy i kofeiny może dojść do powikłań u płodu, a w drastycznych przypadkach nawet do poronienia lub przedwczesnego porodu. Dlatego też specjaliści utworzyli wytyczne, którymi należy się kierować spożywając kawę. Przeczytaj, na jaką ilość filiżanek kawy może pozwolić sobie kobieta w ciąży by nie narazić na niebezpieczeństwo ani siebie, ani dziecka.

Niektóre napoje w ciąży, zwłaszcza kawa, są odradzane kobietom. Przyszłe mamy, które powinny mieć na uwadze nie tylko swoje gusta, ale też dobro malucha, powinny uważnie przyjrzeć się swoim nawykom. Czy wstając rano, sięgają od razu po aromatyczną, mocną „małą czarną”, a następnie w trakcie dnia wypijają jeszcze kilka filiżanek „na pobudzenie”? Ilość wypitej kawy w ciąży powinna zostać zminimalizowana, w części zmieniona na przykład na zdrowszą – herbatę czerwoną.

Zobacz film: "Czy w ciąży należy jeść za dwoje?"

1. Czy w ciąży można pić kawę?

Spożywanie kawy
Spożywanie kawy

Według najnowszych badań wypicie ponad 200 miligramów kawy dziennie może podwoić ryzyko poronienia.

zobacz galerię

Według najnowszych badań wypicie ponad 200 miligramów kawy dziennie może podwoić ryzyko poronienia. Jeśli jednak ciężarna spożywa kawę w umiarze, nie ma to większego znaczenia dla zdrowia jej i płodu. Warto pamiętać, że kofeina znajduje się także w czekoladzie i niektórych napojach, dlatego tak istotne jest czytanie składu spożywanych produktów.

2. Czy w ciąży można pić czerwoną herbatę?

Czerwona herbata to w zasadzie roślina strączkowa, która nie zawiera kofeiny i ma niewiele tanin, czyli związków organicznych, które służą między innymi do produkcji barwników, jako środek przeciwzapalny i ściągający w medycynie oraz do czernienia stali. Fakt, że w składzie czerwonej herbaty jest niewiele tych związków, działa na korzyść tego napoju. Czerwoną herbatę można traktować jako substytut kawy. Czerwona herbata w ciąży jest polecana kobietom, które powinny ograniczyć spożycie kawy.

W czasie ciąży odradzana jest także tradycyjna herbata, która zawiera dużo taniny i może powodować słabsze wchłanianie żelaza do krwi oraz – w rezultacie – anemię.

 Picie czerwonej herbaty ma wiele zalet, na przykład łagodzi niektóre dolegliwości u kobiet w ciąży, na przykład mdłości, skurcze żołądka i zatwardzenie. Ponadto napój ten może pozytywnie wpłynąć na pracę wątroby i pomagać osobom w depresji i stanie napięcia. 

Jeśli kobieta w ciąży decyduje się na czerwoną herbatę, powinna zwrócić uwagę na to, by nie znalazły się w niej inne zioła, które mogą wywołać niepożądane skutki uboczne.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!