D-dimery

D-dimery (DD) są to produkty powstałe w wyniku degradacji stabilnej fibryny. Podwyższone D-dimery to oznaka zwiększonej aktywacji procesów krzepnięcia i fibrynolizy. Prawidłowa krzepliwość krwi jest niezbędna do właściwego funkcjonowania organizmu. U zdrowych osób ma miejsce równowaga między procesami krzepnięcia i fibrynolizy. Jeśli nastąpi krwawienie w wyniku przerwania ciągłości naczyń krwionośnych, aktywacja krzepnięcia krwi i odkładanie fibryny są niezbędne do hamowania krwawienia. Kiedy w miejscu rany wytworzony zostaje skrzep, rozpoczyna się proces aktywacji fibrynolizy, co w efekcie skutkuje rozpuszczeniem złogów fibryny.

Polecane wideo:

1. Charakterystyka badania stężenia D-dimerów

Badanie stężenia D-dimerów jest pomocne w diagnozowaniu zatorowości płucnej oraz zakrzepicy żył głębokich. Badanie krzepliwości krwi metodą oznaczania DD polega na zastosowaniu przeciwciał przeciw D-dimerom. Wyróżnia się trzy zasadnicze zasady oznaczania, opierające się na metodach immunoenzymatycznych, lateksowych oraz metodach aglutynacji pełnej krwi.

Oznaczanie stężenia D-dimerów przeprowadza się na próbce krwi pobranej do probówki z cytrynianem sodu. Aby uzyskać prawidłowy wynik, konieczne jest odpowiednie przechowywanie materiału do badań. Osocze może być przechowywane przez 24 godziny w temperaturze 2 - 8°C lub można przechowywać je przez około dwa miesiące w temperaturze około -25°C. Osocze powinno być zamrożone natychmiast po tym, jak oddzielono je od elementów morfotycznych krwi. Przed badaniem osocze jest rozmrażane w temperaturze 37°C, po czym niezwłocznie wykonywane są oznaczenia. Nie zaleca się przeprowadzenia oznaczenia w próbce krwi, która wykazuje znaczną hemolizę (przemieszczenie hemoglobiny do osocza krwi spowodowane zniszczeniem erytrocytów) lub wyraźną lipemię (zaburzenie stężenia lipoprotein we krwi).

Istnieje wiele testów do badania krzepliwości krwi za pomocą oznaczania stężenia D-dimerów. Wszystkie używają przeciwciał monoklonalnych przeciw D-dimerom. Przeciwciała monoklonalne są otrzymywane w wyniku immunizacji zwierząt D-dimerami.

2. Wyniki badania stężenia D-dimerów

Niestety nie istnieją uniwersalne wartości odcięcia dla wszystkich metod oznaczania D-dimerów. Wyniki badania można odnieść jedynie do danej metody, nie należy porównywać wyników badań różnymi metodami. Konieczne jest ustandardyzowanie testów i kalibratora, jednak nawet testy na stężenie D-dimerów są użyteczne w diagnozowaniu zatorowości płucnej i zakrzepicy żylnej. Badania te umożliwiają wykluczenie wystąpienia epizodów zakrzepowych. Być może wkrótce zastosowanie D-dimerów rozszerzy się o diagnozowanie i lokalizację zakrzepicy in vivo.

Dodatni wynik badania wskazuje, że doszło do powstania skrzepliny i jej rozpadu, ale nie daje informacji na temat jej miejsca i przyczyny powstania. Fałszywie ujemny wynik testu powoduje zażywanie leków przeciwzakrzepowych. Fałszywie dodatni wynik odnotowywano w przypadku podwyższenia poziomu reumatoidalnego czynnika, bilirubiny, lipemii lub wysokiego poziomu triglicerydów. Wynik badania może być także zafałszowany, jeśli u badanej osoby wystąpiły przeciwciała przeciw składnikom zestawu odczynników. Podwyższony poziom D-dimerów może występować także przy chorobach wątroby, w ciąży, rzucawce, chorobach serca i niektórych nowotworach. U osób starszych pojawia się także wyższe stężenie D-dimerów.

Poziom powyżej 500 może świadczyć o zakrzepicy. Wyniki fałszywie dodatnie mogą występować przy wszystkich chorobach zapalnych, w tym przy przeziębieniach, zapaleniu płuc itp.

Bibliografia

  • Jastrzębska M. Diagnostyka laboratoryjna w hemostazie, OINPHARMA, Warszawa 2009, ISBN 978-83-61364-05-4
  • Dembińska-Kieć A., Naskalski J.W., Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN 978-83-7609-137-2
  • Hyla-Klekot L., Kokot F., Kokot S. Badania laboratoryjne - Zakres norm i interpretacja, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2011, ISBN 978-83-200-4301-3

Źródła zewnętrzne

Normy laboratoryjne

Komentarze (11)
~DaQ
~DaQ

@~gggg: zrób badanie krwi na poziom d-dimerów i fibrynogen. Z wynikami udaj się do naczyniowca na usg przepływowe tzw. Usg dopplerowskie. Jeśli wszystko wyjdzie dobrze to nie zakrzepica. Jeśli boli noga i w kręgosłupie to może rwa kulszowa? Przebadaj się i wszystko będzie jasne.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

D-dimery
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły D-dimery
Krzywica

Krzywica - zdjęcia

Krzywica - zdjęcia

Krzywica wywołana jest głównie przez niedobór witaminy D. Na zdjęciu widać rodzinę z krzywicą (Paryż, 1900 rok).

Żółtaczka

Szczepienia na WZW

Szczepienia na WZW

Wirusy hepatotropowe (typu A, B, C, D i E) wnikają od razu do organizmu i atakują go. Wirus typu A i E szerzy się drogą kropelkową, może wywoływać (...) ambulatoryjnych i sanitarnych. Zakażenie wirusem B, C i D jest...

#dziejesienazywo – Zdrowie

Co zmniejsza skuteczność antybiotyków?

wyłącznie penicyliny, dziś są na nią oporne. Co powoduje mutacje i czy to jedyny powód obniżający skuteczność działania antybiotyków? Wszelkie wątpliwości rozwiewa d n. med. Paweł Grzesiowski, pediatra i internista.

Zdrowe odżywianie

Jedzenie wzmacniające kości

Jedzenie wzmacniające kości

się obecność w jego składzie zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Warto jednak wiedzieć, że ryba ta jest również bogatym źródłem witaminy D (...) , która jest niezbędna dla zachowania zdrowia szkieletu człowieka.Tuńczyk Tuńczyk podobnie...

Bilansowanie zdrowej diety

Tran w płynie czy w kapsułkach?

Tran w płynie czy w kapsułkach?

kwasów tłuszczowych (palmitynowego i mirystynowego) występują w niewielkich ilościach. Ponadto ten składnik diety zawiera witaminy A i D (1 g tranu (...) leczniczego zawiera co najmniej 600 j.m. wit. A i 60 j.m. wit. D)....

Tłuszcze

Tran - właściwości

Tran - właściwości

żelatynowych kapsułek. Właściwości tranu pozwalają wykorzystać go w leczeniu stanów zapalnych. Dzięki dużej zawartości witaminy D, tran wzmacnia kości (...) tłuszczowych. Zazwyczaj kwasom tłuszczowym towarzyszy witamina D,...

Grzyby

Pieczarki - dlaczego warto je jeść?

Pieczarki - dlaczego warto je jeść?

pieczarkom walczyć także: selen mający działanie przeciwzapalne i wzmacniające pracę enzymów produkowanych w wątrobie oraz witamina D, która reguluje (...) odporność na zakażenia salmonellą. Wspomagają funkcjonowanie kości Witamina...

Problemy z seksem

Jedzenie, które wspomaga seks

Jedzenie, które wspomaga seks

na nasze życie seksualne. Zastanawiasz się, jakie jedzenie wspomaga seks?Produkty bogate w witaminę D Badania naukowe potwierdzają, że produkty (...) żywnościowe bogate w witaminę D (jaja, grzyby shitake, łosoś czy...

Ryby i owoce morza

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

. Jest również bogaty w witaminy A, E, D oraz selen i jod. Zawiera 2860 mg EPA i DHA w 100 g.Pstrąg tęczowy Pstrąg tęczowy ma bardzo łagodne białe mięso (...) po świeże płaty idealne do grillowania czy pieczenia. Śledź to znakomite źródło...

Diety od A do Z

Dlaczego warto spróbować diety pescowegetariańskiej?

Dlaczego warto spróbować diety pescowegetariańskiej?

poziom cholesterolu HDL, który chroni przed chorobami serca.Więcej witaminy D i B12 Będąc na ścisłej diecie wegetariańskiej, wiele osób ma problemy (...) z pozyskaniem tych witamin. Witamina D jest ważna dla zdrowia...