Dieta dla chorych na wypalenie nadnerczy
Wypalenie nadnerczy jest stanem, w którym nadnercza i oś przysadka-podwzgórze-nadnercza nie pracują prawidłowo. Praca tych narządów jest zaburzona. W efekcie nie wydzielają one odpowiedniej ilości kortyzolu. Jedną z przyczyn tego stanu jest zła dieta.
Objawami choroby są: chroniczne zmęczenie, osłabienie pracy mięśni, spadek wagi, utrata apetytu, nudności, wymioty, hipoglikemia, bóle głowy, nadmierne pocenie się, depresja, apatia czy też zaburzona równowaga elektrolitowa.
Możemy sobie pomóc. Wystarczy zdrowy tryb życia i odpowiednia dieta. Jakie produkty powinny znaleźć się więc w naszym jadłospisie, by praca nadnerczy nie była niczym zakłócona?
Rezygnacja z kawy, herbaty i alkoholu
Podstawą diety na chore nadnercza jest rezygnacja z kawy, herbaty czy energetyków. Należy także całkowicie pożegnać się z alkoholem. Nawet niewielkie dawki tych napojów pobudzają wydzielanie kortyzolu oraz adrenaliny. Kluczowe jest tutaj picie dużej ilości wody, nawet do dwóch litrów dziennie. Polecana jest również kawa z cykorii.
Warzywa i owoce zamiast żywności przetworzonej
Walkę ze stanem wypalenia nadnerczy powinniśmy zacząć od usunięcia z diety produktów przetworzonych (fast foody, mrożonki, gotowe dania) oraz słodyczy. Do jadłospisu należy natomiast wprowadzić warzywa (najlepiej te zielone: szpinak czy świeże zioła), owoce, ryby, owoce morza oraz jajka.
Stan wypalenia nadnerczy łączy się także z niedoborem wielu składników mineralnych oraz witamin. Zmiana diety przyczyni się do zwiększenia niezbędnych substancji odżywczych. Dla nadnerczy ważne są witaminy z grupy B, C, D oraz kwas foliowy, cynk i magnez.
Zdrowe tłuszcze i duża ilość nieoczyszczonej soli
W diecie wspierającej pracę nadnerczy powinny znaleźć się również zdrowe tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowe omega 3 oraz 6. Zaprzyjaźnijmy się z olejem kokosowym, masłem klarowanym czy orzechami.
W wypaleniu nadnerczy pomogą także duże ilości nieoczyszczonej soli gruboziarnistej. Przy tego rodzaju dolegliwościach występuje bowiem niski poziom aldosteronu, który bierze udział w procesie regulacji poziomu soli.
Probiotyki i zioła
W walce ze stanem wypalenia nadnerczy pomogą probiotyki, czyli produkty zawierające dobre bakterie. Najlepsze są te występujące naturalnie w żywności, czyli kiszonki bądź inne sfermentowane artykuły spożywcze.
Ważne jest także wprowadzenie do diety ziół. Według lekarzy medycyny naturalnej najlepsze dla zdrowia nadnerczy są: żeń-szeń syberyjski, lukrecja oraz jagody cytryńca. Kupimy je w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością bądź w sklepach internetowych.