Dieta dziecka chorego na cukrzycę
Dieta w cukrzycy jest jednym z elementów postępowania terapeutycznego, równie ważnym jak leczenie farmaceutyczne. Żywienie ma wpływ nie tylko na przebieg choroby, ale także na rozwój fizyczny dziecka. Artykuł poświęcony jest ogólnym zasadom żywienia dzieci z cukrzycą typu I, gdzie niezbędne są zalecenia dietetyczne dostosowane bezpośrednio do pacjenta - jego wieku, trybu życia, występowania innych chorób i powikłań.
W tym artykule:
Żywienie niemowląt z cukrzycą typu 1
Niemowlęta chore na cukrzycę typu I powinny być karmione naturalnie, natomiast w diecie małych dzieci posiłki o wysokim indeksie glikemicznym powinny być stopniowo zastępowane produktami bogatobłonnikowymi (kasze, ryż, makarony, pieczywo pełnoziarniste, otręby, warzywa). Posiłki powinny być spożywane często w ilości 5-6 na dobę. Małe dzieci są bardzo ruchliwe zwłaszcza w godzinach popołudniowych, dlatego należy wówczas pamiętać o posiłku. Zaleca się również wzbogacanie diety w suplementy witaminowe. Ważne jest uatrakcyjnienie posiłków, aby były chętnie spożywane i lubiane przez dzieci.
Dieta dla dziecka z cukrzycą typu 1
Postępowanie dietetyczne u dzieci chorych na cukrzycę jest istotne. Prawidłowe żywienie połączone z insulinoterapią decyduje o wartościach glikemii, co ma bezpośredni wpływ na stan zdrowia małego pacjenta oraz ryzyko wystąpienia powikłań. Dieta powinna być ustalana indywidualnie, zwłaszcza w przypadku pacjentów z zaburzeniami narządowymi.
- Węglowodany powinny stanowić powyżej 50% dziennej podaży energii. Zalecane są produkty o niskim indeksie glikemicznym takie jak warzywa, owoce czy produkty zbożowe, bogate również w błonnik pokarmowy. Spożycie cukru prostego nie powinno przekraczać 10% całodziennej racji pokarmowej. W tym wypadku należy ograniczyć słodkie i gazowane napoje oraz słodkie przekąski (czekoladę, cukierki, batony, słodkie bułki, dżemy).
- Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JNKT) powinny stanowić od 10 do 20% energii. Źródłem JNKT są przede wszystkim oleje roślinne, oliwa, orzechy czy awokado. Należy zwracać uwagę na spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, których źródłem są przede wszystkim ryby oraz oleje. Ryby powinny być spożywane przynajmniej 2 razy w tygodniu.
- Tłuszcze nasycone (masło, śmietana, tłuste mięsa i produkty mleczne) warto natomiast zastępować olejami roślinnymi.
- Białko powinno być spożywane w ilości poniżej 1g na kg masy ciała dziecka, z czego połowa powinna być pochodzenia roślinnego (warzywa strączkowe, zboża, orzechy).
- Należy ograniczyć podaż soli kuchennej, do maksimum 6g na dzień (1 łyżeczka do herbaty). Można to osiągnąć poprzez ograniczenie podawania dzieciom żywności przetworzonej, dosalania posiłków na talerzu oraz zastępowanie soli i mieszanek przyprawowych z jej dodatkiem ziołami i naturalnymi przyprawami.
- Warto również wzbogacić dietę w naturalne antyoksydanty zawarte przede wszystkim w warzywach i owocach. Dzięki nim prawdopodobnie zmniejsza się ryzyko wystąpienia powikłań zdrowotnych.
- Polecany jest model żywienia oparty na diecie śródziemnomorskiej, polegającej na ograniczeniu spożywania czerwonego mięsa, znacznie przetworzonych produktów zbożowych (białego pieczywa), pełnotłustego mleka i produktów mlecznych, na rzecz ryb, warzyw i owoców.
Żywienie dziecka z cukrzycą w wieku szkolnym
W grupie dzieci w wieku szkolnym bardzo ważny jest prawidłowy rozkład posiłków, w celu zapobiegania hipoglikemii. Należy tak planować posiłki, aby nie doprowadzić do nadmiernego spadku poziomu cukru we krwi, spowodowanego aktywnością fizyczną. Warto wiedzieć, że w wieku 6-12 lat dzieci potrzebują dwa razy więcej kalorii, ich wzrost i rozwój jest wówczas szczególnie nasilony.
W wieku dojrzewania ważna jest kontrola masy ciała i tempa wzrostu. Zarówno nadmiar jak i niedobór masy ciała u cukrzyków nie jest korzystny dla przebiegu choroby. Posiłki powinny być spożywane 3 razy dziennie. Dodatkowe małe przekąski zależą od metody leczenia insuliną oraz jej rodzaju.
Źródła
- Albrecht P., Szajewska H. Jak żywić niemowlęta i małe dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3829-3
- Otto-Buczkowska E. Cukrzyca w populacji wieku rozwojowego - co nowego? Cornetis, Wrocław 2009, ISBN 978-83-61415-04-6
- Czech A., Idaszak D., Tatoń J. Żywienie w cukrzycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-4194-1
- Biernat J., Mikołajczak J., Wyka J. Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? MedPharm, Wrocław 2008, ISBN 978-83-60466-63-6
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.