Dieta, która zwiększa ryzyko raka płuc. Uważaj na te produkty
Nowe badanie sugeruje, że sposób, w jaki wybieramy węglowodany, może mieć związek z ryzykiem rozwoju raka płuca. Wnioski wyciągnięto na podstawie analizy danych ponad 100 tys. dorosłych Amerykanów.
Cukry pod lupą naukowców
Naukowcy przeanalizowali dane ponad 100 tys. dorosłych Amerykanów, którzy w latach 90. wypełnili szczegółowe ankiety żywieniowe. Uczestników obserwowano średnio przez 12 lat, notując, u kogo rozwinął się rak płuca. Następnie porównano osoby jedzące produkty o najwyższym i najniższym indeksie glikemicznym (IG) oraz ładunku glikemicznym (ŁG), uwzględniając m.in. palenie papierosów i inne czynniki ryzyka.
Okazało się, że dieta o najwyższym indeksie glikemicznym wiązała się z około 13 proc. wyższym ryzykiem zachorowania na raka płuca w porównaniu z dietą o najniższym IG. Dotyczyło to zarówno niedrobnokomórkowego, jak i drobnokomórkowego raka płuca. Produkty o wysokim IG to przede wszystkim słodycze, białe pieczywo, słodzone napoje i wysoko przetworzone przekąski, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.
Zaskakująco, gdy badacze przyjrzeli się ładunkowi glikemicznemu, obraz był odwrotny. Osoby spożywające najwięcej węglowodanów o wysokiej jakości - przekładających się na najwyższy ŁG - miały około 28 proc. niższe ryzyko raka płuca niż osoby z najniższym ŁG. Taka zależność była szczególnie widoczna dla niedrobnokomórkowego raka płuca, natomiast dla postaci drobnokomórkowej nie wykazano wyraźnego związku.
Wpływ kawy na pracę jelit
Co ważne, rak płuc może przez długi czas nie dawać objawów, dlatego warto mieć świadomość czynników, które mogą do niego doprowadzić.
- Mamy tu podwójny problem. Z jednej strony rak płuca bardzo długo, nawet latami nie daje specyficznych objawów, a pierwsze mogą pojawić się bardzo późno. Pacjent nie ma więc pojęcia, że choroba się rozwija, z drugiej strony tylko wczesne wykrycie pozwala na leczenie operacyjne, które jest najskuteczniejszą metodą - zaznaczał w rozmowie z WP abcZdrowie dr hab. n. med. Piotr Korczyński, kierownik Kliniki Pulmonologii, Chorób Wewnętrznych, Pulmonologii Onkologicznej i Transplantologicznej w Państwowym Instytucie Medycznym MSWiA, ekspert Polskiego Towarzystwa Postępów Medycyny.
Praktyczne wnioski z badania
Autorzy pracy podkreślają, że kluczowe może być ograniczanie produktów o wysokim IG na rzecz węglowodanów złożonych. Warzywa, owoce i pełne ziarna dostarczają błonnika, witamin oraz minerałów i prawdopodobnie sprzyjają niższemu ryzyku raka płuca.
To badanie obserwacyjne - nie udowadnia, że sama dieta wywołuje nowotwór, ale wpisuje się w rosnącą liczbę dowodów, że zdrowe nawyki żywieniowe mogą wspierać profilaktykę także w przypadku raka płuca. Naukowcy przypominają przy tym, że najważniejszym krokiem ochronnym pozostaje niepalenie papierosów. Wyniki opublikowano w prestiżowym czasopiśmie "Annals of Family Medicine".
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła:
- Wang, J., et al., "Dietary Glycemic Index, Glycemic Load, and Risk of Lung Cancer: A Population-Based Cohort Study", Annals of Family Medicine, 2025.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.