Dolegliwości jelitowe a kwas masłowy
Nasze jelita każdego dnia wykonują tytaniczną pracę. Niestety, nie zawsze im w tym pomagamy, a niekiedy wręcz utrudniamy ten proces. Z tego powodu coraz częściej dotykają nas różne problemy ze strony przewodu pokarmowego. Czy ulgę w tych dolegliwościach przynieść może kwas masłowy?
Kwas masłowy wraz z kwasem octowym i propionowym tworzy podgrupę tzw. krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (ang. skrót SCFA – short-chain fatty acids). W organizmie pełnią one szereg istotnych funkcji, m.in. wspomagają regulację pH, biorą udział w procesie wchłaniania wapnia, żelaza i magnezu w jelitach. Oddziałują również na metabolizm glukozy i białek w wątrobie. Mają korzystny wpływ na fizjologiczną mikroflorę jelit.
Kwas masłowy (butanowy) powstaje w jelicie grubym (okrężnicy) na drodze fermentacji bakteryjnej włókna pokarmowego (błonnika) oraz węglowodanów, które nie zostały wcześniej strawione i wchłonięte w jelicie cienkim. W procesie tym udział biorą beztlenowe bakterie Gram-dodatnie – będące fizjologiczną częścią ekosystemu jelitowego, zwanego też mikroflorą lub mikrobiotą jelitową.
Kwas masłowy odgrywa znaczącą rolę w procesie gojenia i regeneracji ścian nabłonka przewodu pokarmowego.
Dodatkowo kwas masłowy zmniejsza stan zapalny w przewodzie pokarmowym i redukuje nasilenie takich dolegliwości jak: biegunki, zaparcia i wzdęcia. Wyniki przeprowadzonych dotychczas badań pozwalają również sądzić, że kwas masłowy może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju zmian nowotworowych.
1. Gdzie znajduje się kwas masłowy?
Kwas masłowy występuje również w pożywieniu. Stosując się do zasad dobrze zbilansowanej diety dostarczymy go wraz z takimi produktami jak: produkty pełnoziarniste, otręby, orzechy, warzywa (rośliny strączkowe, marchew, kapusta) oraz owoce. Niestety w dzisiejszych czasach nie spożywamy wystarczającej ilości błonnika pokarmowego, jemy w pośpiechu i często sięgamy po wysoko przetworzoną żywność. To wszystko ma negatywny wpływ na kondycję układu pokarmowego.
Efekt? Poziom krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w przewodzie pokarmowym, w tym kwasu masłowego, jest znacznie obniżony. Ich niedostateczna ilość powoduje, że jelita nie mogą się odpowiednio regenerować. Łatwiej wówczas dochodzi do rozwoju chorób przewodu pokarmowego oraz pojawienia się dolegliwości gastrycznych.
Pomóc może nie tylko rozsądna oraz zdrowa i zbilansowana dieta, ale też suplementacja. Do tego celu wykorzystuje się maślan sodu, który stopniowo i powoli uwalniany jest na całej długości jelita cienkiego i grubego. W procesie produkcji został on poddany procesowi mikrogranulacji, by chronić go przed enzymami trawiennymi górnego odcinka przewodu pokarmowego.
2. Kiedy powinno się suplementować kwas masłowy?
Kwas masłowy stosuje się w wielu problemach związanych z przewodem pokarmowym. Najczęściej zaleca się jego przyjmowanie u pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego. Znajduje również zastosowanie u osób z zaburzeniami wchłaniania, które mogą prowadzić do niedoboru składników odżywczych lub utraty masy ciała.
Suplementacja maślanem jest również polecana w zaburzeniach prawidłowego składu mikroflory jelitowej, do czego przyczynia się m.in. antybiotykoterapia, nadużywanie innych leków, podróże do krajów rozwijających się, o niskim standardzie higieny (tzw. biegunka podróżnych), dieta uboga w błonnik, stres i szereg innych czynników.
Kwas masłowy znaleźć można w wielu różnych preparatach. Ważne jest jednak, by był on dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego, nie zaś suplementem diety. W takiej postaci da zdecydowanie korzystniejsze efekty, przyczyniając się do poprawy zdrowia i samopoczucia pacjenta. Aby suplementacja była jak najbardziej efektywna, należy przyjmować go systematycznie przez okres przynajmniej 3 miesięcy.
Weryfikacja merytoryczna artykułu - dr Patrycja Szachta
Partnerem artykułu jest marka Debutir