Dosłownie zatykają jelita. Ból brzucha gwarantowany

Coraz większa liczba osób zmaga się z uciążliwym problemem zaparć, wynikającym głównie ze stylu życia, a zwłaszcza codziennej diety. Okazuje się, że nie zawsze konieczne są rozwiązania farmakologiczne. Wystarczającą metodą może być zmiana jadłospisu, a zwłaszcza eliminacja kilku produktów, które często są odpowiedzialne za zatkanie jelit.

Ryż utrudnia wypróżnianieRyż utrudnia wypróżnianie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Objawy zaparć

Zaparcie, znane również jako zatwardzenie, dotyka nawet 20-30 proc. populacji i częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Charakteryzuje się niewystarczającą częstością wypróżnień (dwa razy lub rzadziej w ciągu tygodnia) lub trudnościami w wydawaniu twardych stolców, którym często towarzyszy uczucie niepełnego wypróżnienia.

Termin "ciężkie zaparcie" odnosi się do sytuacji, gdy w ciągu miesiąca występują zaledwie dwa lub mniej wypróżnienia. Oprócz tego, zaparcia wiążą się z dodatkowymi objawami, takimi jak:

  • ból brzucha,
  • mdłości,
  • wzdęcia,
  • zawroty głowy,
  • uczucie pełności, które znacznie utrudniają codzienne funkcjonowanie.

Leczenie zaparć nie zawsze wymaga farmakoterapii. Często wystarcza zmiana diety, większa aktywność fizyczna oraz redukcja stresu - czynnika istotnie związanego z problemami wypróżniania.

Kluczowe jest spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, który wspomaga prawidłowy przepływ treści pokarmowej przez jelita, oraz odpowiednie nawodnienie organizmu poprzez spożywanie odpowiedniej ilości płynów.

Korzystne dla funkcjonowania jelit są także fermentowane produkty, zawierające probiotyki - korzystne bakterie dla układu pokarmowego, w tym kiszonki. Jednakże, w przypadku zaparć, zaleca się również ograniczenie spożycia niektórych produktów, które często przyczyniają się do problemów z wypróżnianiem.

Tych produktów unikaj. Prowadzą do zaparć

Istnieje kilka produktów, które mogą przyczyniać się do zaparć i utrudniać prawidłowe wypróżnianie. Oto kilka z nich:

  • Niskobłonnikowe produkty spożywcze

Żywność o niskiej zawartości błonnika, takie jak przetworzone produkty zbożowe (biały chleb, biały ryż) słodycze i napoje gazowane, może powodować zaparcia. Brak odpowiedniej ilości błonnika w diecie może prowadzić do utrudnienia pasażu jelitowego.

Ciasta, ciasteczka i inne smakołyki z rafinowanym cukrem zawierają sporo tłuszczu, co utrudnia trawienie. Słodycze lepiej jest zamienić na przykład na owoce ze słodzikiem i jogurtem.

  • Tłuste i wysoko przetworzone produkty

Spożywanie dużej ilości tłustych potraw, jak fast food, smażone jedzenie, gotowe przekąski, może spowolnić perystaltykę jelit, co prowadzi do zaparć.

  • Mleko i produkty mleczne

Niektóre osoby mogą mieć trudności w trawieniu laktozy, co może powodować zaparcia. Osoby nietolerujące laktozy powinny unikać spożywania mleka i produktów mlecznych lub sięgać po produkty bez laktozy.

Zamiast mleka warto zjeść jogurt probiotyczny (z żywymi kulturami bakteriami), wypić maślankę czy kefir, a zamiast sera żółtego wybrać ser cheddar, który powstaje w procesie fermentacji. To może pomóc w łagodzeniu zaparć.

  • Napoje alkoholowe

Nadmierne spożycie alkoholu może prowadzić do odwodnienia organizmu, co może wpływać na regularność wypróżnień i przyczyniać się do zaparć.

  • Niewystarczająca ilość płynów

Brak odpowiedniego nawodnienia organizmu może powodować utwardzanie stolców i utrudniać prawidłowe wypróżnianie. Warto pić wystarczającą ilość wody i unikać nadmiernej konsumpcji napojów, które mogą odwadniać, takich jak kawa i napoje gazowane.

Eksperci podkreślają, że wpływ poszczególnych produktów na zaparcia może się różnić w zależności od indywidualnych cech organizmu.

Jeśli masz problemy z zaparciami, zaleca się skonsultowanie z lekarzem lub dietetykiem w celu dostosowania diety do swoich potrzeb i zapewnienia prawidłowego funkcjonowania jelit.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Genetyczna tajemnica Hitlera. Mógł mieć zespół Kallmanna
Genetyczna tajemnica Hitlera. Mógł mieć zespół Kallmanna
Brak światła słonecznego osłabia zimą. Ekspert radzi, jak sobie pomóc
Brak światła słonecznego osłabia zimą. Ekspert radzi, jak sobie pomóc
Stosowany od lat na dnę moczanową. Popularny lek może zmniejszać ryzyko zawału
Stosowany od lat na dnę moczanową. Popularny lek może zmniejszać ryzyko zawału
Naukowcy powiązali toczeń z wirusem. Jego nosicielem jest prawie każdy
Naukowcy powiązali toczeń z wirusem. Jego nosicielem jest prawie każdy
Uznański-Wiśniewski spotkał się z przyszłymi lekarzami. Mówił o medycynie kosmicznej
Uznański-Wiśniewski spotkał się z przyszłymi lekarzami. Mówił o medycynie kosmicznej
Lekarze chcą udziału w obradach Zespołu Trójstronnego. Ministerstwo odmawia
Lekarze chcą udziału w obradach Zespołu Trójstronnego. Ministerstwo odmawia
Ten czynnik ogranicza ryzyko zaburzeń psychicznych. Wyniki 20-letniego badania
Ten czynnik ogranicza ryzyko zaburzeń psychicznych. Wyniki 20-letniego badania
Choroba sprzed lat powróciła w Ukrainie. "Widzimy powikłania, których nie widział żaden żyjący człowiek"
Choroba sprzed lat powróciła w Ukrainie. "Widzimy powikłania, których nie widział żaden żyjący człowiek"
Polio wykryte w ściekach w Niemczech. Eksperci uspokajają
Polio wykryte w ściekach w Niemczech. Eksperci uspokajają
Wycofanie ze sklepu Biedronka. Powodem błąd produkcyjny
Wycofanie ze sklepu Biedronka. Powodem błąd produkcyjny
Stanisław Tym zmagał się z rakiem. "Miałem 3 proc. szans na przeżycie"
Stanisław Tym zmagał się z rakiem. "Miałem 3 proc. szans na przeżycie"
Influencer zachęca dzieci do kupowania. Produktem już interesują się dietetycy i UOKiK
Influencer zachęca dzieci do kupowania. Produktem już interesują się dietetycy i UOKiK