Zalega w jelitach godzinami. Zapychają, tworzą złogi, zwiększają ryzyko chorób
Po posiłku możemy czuć się ociężali i pozbawieni energii albo wręcz przeciwnie – pełni sił i gotowi na nowe wyzwania. Skąd takie różnice? Okazuje się, że wiele codziennych produktów nie jest trawionych od razu po dotarciu do żołądka, co wpływa na nasze samopoczucie.
- Nasz układ trawienny pracuje bez przerwy i trawienie zaczyna się z pierwszym kęsem. Już przeżuwanie porcji i mieszanie jej ze śliną uruchamia ten bardzo skomplikowany proces. W ustach rozpoczyna się trawienie węglowodanów. Następnie przeżuty i wstępnie rozłożony produkt trafia do żołądka, do kąpieli z kwasu solnego. Tu rozkładają się głównie białka - wyjaśnia Aleksandra Tatarata, dietetyczka.
- Najdłużej w naszym układzie trawiennym zalegają tłuszcze. Rozkładają się one dopiero w jelitach po uruchomieniu produkcji żółci przez dwunastnicę. Najciężej strawne są bardzo tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego – dodaje.
Jakich produktów się wystrzegać?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Typ mężczyzny, który najbardziej przyciąga kobiety
Smalec, wątróbka, kaszankaG
Co najdłużej zalega w jelitach?
- Pierwszy na myśl przychodzi boczek czy smalec, ale równie ciężkostrawne są kremy maślane i śmietanowe dodawane do ciast i deserów. Są trawione 7-8 godzin. Kolejne są wszelkie potrawy mięsne (5-6 godzin). Dalej rośliny strączkowe i ryby (4-5 godzin) oraz grzyby – wymienia dietetyczka.
Warto więc chociaż raz na jakiś czas zrezygnować ze słoniny, boczku, potraw smażonych na tłuszczu roślinnym, kiełbas i kotletów. Jelita nie lubią także smażonej wątróbki i kaszanki. Ich zaleganie w jelitach sprzyja powstawaniu złogów.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Fast food
Są także produkty, których trawienie trwa niezwykle długo ze względu na swoją specyfikę przygotowania.
- To wszelkie fast foody (frytki, hamburgery), dania wysoko przetworzone (gotowe dania instant). Potrafią trawić się nawet dobę. Makaron z tzw. zupki chińskiej ze względu na ogromną ilość konserwantów, polepszaczy, wosków i innych substancji dodanych w czasie produkcji po dwóch godzinach w żołądku nawet nie zmienia swojej formy i konsystencji. To tak, jak byśmy połknęli plastik – dodaje Aleksandra Tatarata.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Sprawdź, jak uratować przeciążoną wątrobę
Zaleganie w jelitach
Zaleganie pokarmu w jelitach nie kończy się jednak tylko zmęczeniem czy uczuciem ciężkości. Skutki są naprawdę poważne.
- Konsekwencją długiego zalegania pokarmów w jelitach lub w przewodzie pokarmowym jest wiele chorób, np. wszelkiego rodzaju wrzody wynikające z nadpodaży kwasu solnego czy enzymów dwunastnicy. Równie trudne są zwykłe wzdęcia, gazy, zaparcia (przy których często występują hemoroidy), zapalenia śluzówki jelit (biegunki) i inne choroby wynikające ze złej diety – tłumaczy ekspertka.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Ból pojawia się zaraz po posiłku. Przypomina zawał
Zdrowe produkty
Dla dobra naszych jelit warto wybierać produkty, które trawią się krócej niż 6 godzin. Do tej grupy należą: owoce i warzywa (bez kapustnych i strączkowych), niesolone orzechy, małe porcje gotowanych węglowodanów, jajka i nabiał niskotłuszczowy oraz gotowany indyk i kurczak.
Tym samym obalamy więc mit, że zalegające mięso gnije w naszych jelitach. Organizm jest przystosowany do jego konsumpcji już od wieków.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.