Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy
Freekeh (inaczej frikeh, freekah czy farik), to inna nazwa zielonego ziarna pszenicy – produktu znanego najbardziej w Środkowo-Wschodniej i Północnej Afryce oraz krajach arabskich. Jest to jeden z rodzajów gruboziarnistej kaszy produkowanej z zielonej, prażonej pszenicy.
Ziarna są bogactwem węglowodanów, białka oraz witaminy E i tych z grupy B. W ich składzie znajdują się także liczne składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez czy cynk.
Pomaga w odchudzaniu
Freekeh zawiera błonnik (trzy razy więcej niż brązowy ryż) oraz małe ilości tłuszczów, więc może być z powodzeniem stosowany przez osoby na diecie. Zawartość włókna pokarmowego zapewnia dłuższe uczucie sytości po jedzeniu, dzięki czemu nie sięgamy po przekąski pomiędzy posiłkami. Freekeh spożywany regularnie wpływa także na prawidłową pracę układu trawiennego, zapobiegając np. zaparciom.
Eksperci z Annals of Internal Medicine udowodnili, że zwiększone spożycie błonnika pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W testach wzięło udział 240 osób podzielonych na dwie grupy. Okazało się, że osoby będące w grupie, która przyjmowała włókno pokarmowe szybciej traciły na wadze.
W 100 g ziaren znajdziemy 353 kcal, w tym 60 gramów węglowodanów oraz ok. 15 gramów białka. Freekeh zawiera w sobie gluten – to ważna informacja dla osób z tą nietolerancją pokarmową.
Zielone ziarna pszenicy dobre dla oczu
To nie wszystkie zalety zielonych ziaren pszenicy. Freekeh zawiera także luteinę oraz zeaksantynę – przeciwutleniacze, które hamują procesy związane ze starzeniem. Dzięki temu ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej jest niższe.
Luteina ma pozytywny wpływ na pracę oczu przez całe życie. Jest niezbędna już w okresie prenatalnym, a jej prawidłowy poziom zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób w dorosłym życiu.
Te przeciwutleniacze znajdziemy również w wielu innych warzywach, owocach, żółtkach jajek oraz w mleku matki.
Na choroby związane z układem trawienia
Ziarna zielonej pszenicy są również doskonałymi probiotykami, które wspierają działanie układu immunologicznego. Zawarte w nich żywe bakterie wspierają przemieszczanie się tych zawartych w jelitach.
Ich przyjmowanie wspiera leczenie chorób tj. zespół jelita drażliwego, Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Potwierdza to raport opublikowany w 2012 roku w magazynie Journal od Nutrition.
Pomaga zbudować mięśnie
Freekeh zawiera ok. 2,27 g kwasu glutaminowego – substancji, która pomaga zwiększyć wytrzymałość i siłę mięśni. Pobudza ona neuroprzekaźniki znajdujące się w ośrodkowym układzie nerwowym, zmniejsza także zmęczenie oraz uczestniczy w procesach metabolicznych tłuszczów i cukrów.
W związku z tym ziarna zielonej pszenicy polecane są szczególnie osobom aktywnym fizycznie.
Freekeh dla cukrzyków
Freekeh ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu do diety mogą go dodawać osoby zmagające się z cukrzycą. Zielone ziarna przygotowujemy tak jak kaszę czy ryż. Są doskonałym dodatkiem do zup i sałatek.
Pszenicę tego typu zbiera się, gdy jest jeszcze niedojrzała, a jej nasiona są miękkie. Następnie suszy się je na na słońcu i praży. Tak przygotowane nasiona przeciera się i łamie na mniejsze kawałki. Freekeh przechowujemy w suchym miejscu.
Produkt znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w niektórych supermarketach. 700 gram tego produktu kosztuje ok. 20 zł.