Gastroenterolog poleca takie śniadanie. "Wszystko, czego potrzebujesz"
"Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale jednocześnie najtrudniejszy, jeśli nie jest się rannym ptaszkiem" - czytamy we wpisie w mediach społecznościowych znanego amerykańskiego gastroenterologa. Dlatego lekarz podzielił się z fanami przepisem na prosty, pożywny posiłek, który nie tylko dodaje energii, ale i doskonale działa na jelita.
W tym artykule:
Lekarz poleca takie śniadanie
Will Bulsiewicz, gastroenterolog i autor książek kulinarnych, przedstawił na Instagramie swój ulubiony sposób na szybkie i odżywcze śniadanie. - Wszyscy lubimy łatwe, szybkie rozwiązania, a ja mam codziennie jedno ulubione śniadanie, które zawsze się sprawdza - powiedział lekarz. Jest to smoothie składające się z kilku składników, które można dostać w każdym sklepie spożywczym. Jak twierdzi lekarz, danie jest nie tylko zdrowe, ale też pyszne.
Co ważne, koktajl, który przyrządzają z żoną każdego dnia, uwielbiają też jego dzieci.
Jak przyrządzić smoothie?
Sekretem dr. Bulsiewicza jest smoothie przygotowywane zaledwie z czterech składników. Wystarczy zmiksować w blenderze:
świeże lub mrożone jagody,
banana,
mleko sojowe,
kiełki brokuła.
- To dosłownie wszystko, czego potrzebujesz - podkreśla specjalista. Jak dodaje, napój można wzbogacić np. siemieniem lnianym, nasionami konopi czy orzechami włoskimi, aby dostarczyć zdrowych tłuszczów i jeszcze więcej wartości odżywczych. - To jest pyszne - chwali danie Bulsiewicz.
Dlaczego warto sięgnąć po te składniki?
Każdy składnik koktajlu ma swoje wyjątkowe właściwości:
jagody – są bogate w przeciwutleniacze, wspierają układ odpornościowy i chronią przed stresem oksydacyjnym. Ponadto są bogate w błonnik i polifenole (antocyjany), które działają jak prebiotyki, wspierając rozwój korzystnej mikroflory jelitowej. Mogą poprawiać szczelność bariery jelitowej i redukować stany zapalne;
banany – naturalne źródło potasu, błonnika i energii, pomagają w utrzymaniu równowagi elektrolitowej;
mleko sojowe – dostarcza białka roślinnego i izoflawonów, korzystnych dla układu sercowo-naczyniowego;
kiełki brokuła – obfitują w sulforafan, związek o silnym działaniu przeciwzapalnym i detoksykacyjnym. Badania sugerują, że może sprzyjać równowadze mikroflory jelitowej i zmniejszać dysbiozę.
Jak podkreśla Bulsiewicz, smoothie to prosty sposób na to, by cała rodzina, także najmłodsi, zjadała więcej świeżych owoców i warzyw. - Smoothies są świetnym sposobem, aby dzieci włączyły do diety więcej owoców i warzyw - zachęca lekarz.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Instagram @theguthealthmd
- Eating Well
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.