Gastroenterolog poleca ten napój. Dba mózg i obniża ryzyko raka jelita grubego
Matcha zdobywa sobie coraz więcej sympatyków. Ten zielony napój pochodzący z Azji, nieustannie jest zachwalany w mediach społecznościowych. Czy matcha to tylko chwilowa moda, a może napój, który warto na stałe włączyć do diety?
Czym jest matcha?
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Powstaje z liści z herbaty Camellia sinensis, która występuje głównie w Japonii i Chinach. Uprawia się ją przez większość czasu w zaciemnieniu, dzięki czemu zachowuje więcej antyoksydantów i innych dobroczynnych składników. W smaku jest nieco słodsza i łagodniejsza niż inne rodzaje zielonej herbaty.
Produkt jest źródłem m.in. kofeiny, chlorofilu, katechin, witamin (C, B, K), błonnika, potasu, wapnia, magnezu, cynku.
Matcha spożywana jest zazwyczaj w formie proszku rozprowadzonego w gorącej wodzie przy pomocy trzepaczki. Często dodaje się do niej mleko, owocowe musy czy syropy.
Badania naukowe pokazują jednak, że matcha ma nam coś więcej do zaoferowania niż tylko doznania smakowe czy zaspokojenie pragnienia. Ten popularny napój może nawet chronić przed rozwojem komórek nowotworowych.
Matcha chroni przed rakiem
Artykuł "Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review" opublikowany w czasopiśmie "Molecules" potwierdza prozdrowotne właściwości matchy.
Zdaniem badaczy, napój ten, a szczególnie zawarty w niej EGCG (epigallokatechina-3-galusan), wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Związek ten hamuje powstawanie nowych naczyń krwionośnych w guzach, działa antyoksydacyjnie i łagodzi stany zapalne sprzyjające rozwojowi raka.
Badania wskazują, że regularne spożycie EGCG może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego, m.in. poprzez blokowanie czynników wzrostu guza, pobudzanie apoptozy komórek nowotworowych oraz poprawę wrażliwości tkanek na insulinę i leptynę. Katechiny mogą też wspierać działanie leków onkologicznych, a witamina C dodatkowo wzmacnia ochronę przed nowotworami.
W badaniu zaznaczono również, że matcha wykazuje szereg dobrych właściwości, działa przeciwzapalnie, chroni układ krwionośny i neurologiczny przed zaburzeniami.
Dzięki unikalnemu składowi bioaktywnemu (wysoka zawartość kwasów fenolowych, kwercetyny, rutyny, teaniny i chlorofilu), jak twierdzą autorzy publikacji, może znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych o podłożu wolnorodnikowym i zapalnym, a także w zapobieganiu przedwczesnym procesom starzenia.
Dr Sauarbh Sethi, gastroenterolog z Harvardu, twierdzi, że jest to napój, który może zmniejszyć ryzyko nowotworu, ponieważ jest silnym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem. Lekarz zaznacza, że napój jest bogaty w katechiny, flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych, które wspomagają zdrowie serca, funkcje poznawcze i wykazują potencjał przeciwnowotworowe.
Matcha wpływa korzystnie na umysł
Badania naukowe dowodzą, że matcha może wpływać korzystnie nie tylko na fizyczny dobrostan organizmu, ale również na zdrowie psychiczne.
Publikacja "The therapeutic potential of matcha tea: A critical review on human and animal studies" pokazuje, że matcha przyczynia się do lepszej pracy umysłu.
Autorzy opracowania podkreślają, że regularne spożywanie napoju zmniejsza stres i lęk oraz nieznacznie poprawia uwagę i pamięć.
Działanie matchy wiąże się z obecnością kofeiny, L-teaniny i katechin (EGCG), które zwiększają czujność, poprawiają koncentrację, łagodzą napięcie i chronią neurony przed stresem oksydacyjnym.
W eksperymencie z udziałem studentów, 15-dniowe picie matchy obniżyło poziom lęku i wskaźniki fizjologiczne stresu. W innym badaniu długotrwałe spożycie poprawiało uwagę pod wpływem stresu lepiej niż sama kofeina.
Matcha redukuje oznaki stresu, poprawiała pamięć przestrzenną i długoterminowe uczenie się, zwiększała poziom BDNF i enzymu rozkładającego insulinę, co zmniejszało neurozapalanie. Naukowcy zaznaczają jednak, że wciąż potrzebne są szersze badania kliniczne.
Nie powinna więc dziwić popularność napoju. Rynek matchy jest wart obecnie ponad 4 miliardy dolarów, a przewidywania wskazują, że będą to jeszcze większe kwoty.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- PubMed Central
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.