Groźne połączenie. "Nośnik" dla rakotwórczych substancji w żywności

Co najczęściej pojawia się na ruszcie w sezonie letnim? Karkówka, kiełbasa i kurczak, ale trudno mówić o biesiadzie przy grillu bez piwa. Tymczasem dr Jiri Kubes z Proton Therapy Center w Pradze ostrzega, że połączenie grillowanych mięs i piwa może być groźne dla zdrowia.

Alkohol w połączeniu z mięsem z grilla jest jeszcze bardziej szkodliwyAlkohol w połączeniu z mięsem z grilla jest jeszcze bardziej szkodliwy
Źródło zdjęć: © Getty/airomedical.com
Karolina Rozmus

Sprzyja nowotworom

Dr Kubes, onkolog z Proton Therapy Center w Pradze, podkreśla, że grillowane kiełbasy i burgery w połączeniu z alkoholem mogą zwiększać ryzyko nowotworów.

- Przetworzone i grillowane mięso zawiera substancje chemiczne, które zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka, takie jak azotany i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Spożywanie alkoholu w połączeniu z nimi może ułatwić wchłanianie tych substancji rakotwórczych do krwiobiegu - tłumaczy cytowany przez Express lekarz.

"Nośnik" dla rakotwórczych substancji

Według specjalisty alkohol działa jak nośnik, ułatwiając przenikanie tych związków do organizmu. – Spożywanie alkoholu razem z przetworzonym mięsem, na przykład hot doga z piwem, jest bardziej szkodliwe niż każde z osobna – wyjaśnia dr Kubes.

Lekarz zaleca, by podczas grillowania wybierać ryby, warzywa lub chude mięso, a alkohol pić z umiarem i łączyć z sałatkami lub produktami pełnoziarnistymi. Przypalone fragmenty mięsa warto ograniczać, bo zawierają najwięcej szkodliwych związków.

Warto również mieć świadomość, że alkohol w każdej ilości jest szkodliwy, niezależnie od tego, z czym go połączymy. - Pamiętajmy, że alkohol może być toksyczny nawet w ilościach, które uważamy na niewielkie. Toksyczność alkoholu jest uzależniona od uwarunkowań genetycznych i tego, jak intensywnie wątroba jest w stanie produkować odpowiednie enzymy, a tym samym przetwarzać alkohol, który do niej trafia - wyjaśniała w rozmowie z WP abcZdrowie hepatolog prof. Anna Boroń-Kaczmarska.

Źródło: Express

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Palce stają się sine na mrozie? Może za tym stać jedno zaburzenie
Palce stają się sine na mrozie? Może za tym stać jedno zaburzenie
Nazywana "szwajcarskim scyzorykiem długowieczności". Gdzie znaleźć spermidynę?
Nazywana "szwajcarskim scyzorykiem długowieczności". Gdzie znaleźć spermidynę?
Poziom CRP tak samo ważny, jak cholesterol? Zwróć uwagę na ten parametr
Poziom CRP tak samo ważny, jak cholesterol? Zwróć uwagę na ten parametr
George Michael odszedł w święta. Na co zmarł artysta?
George Michael odszedł w święta. Na co zmarł artysta?
"Tylko jedna ość" na świątecznym dyżurze. Czym grozi wbicie ości w przełyk?
"Tylko jedna ość" na świątecznym dyżurze. Czym grozi wbicie ości w przełyk?
Naturalne wsparcie dla wątroby. Może pomóc po przejedzeniu
Naturalne wsparcie dla wątroby. Może pomóc po przejedzeniu
Główny sprawca raka w tym kraju. Odpowiada aż za 62 proc. przypadków
Główny sprawca raka w tym kraju. Odpowiada aż za 62 proc. przypadków
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić