Groźne połączenie. "Nośnik" dla rakotwórczych substancji w żywności

Co najczęściej pojawia się na ruszcie w sezonie letnim? Karkówka, kiełbasa i kurczak, ale trudno mówić o biesiadzie przy grillu bez piwa. Tymczasem dr Jiri Kubes z Proton Therapy Center w Pradze ostrzega, że połączenie grillowanych mięs i piwa może być groźne dla zdrowia.

Alkohol w połączeniu z mięsem z grilla jest jeszcze bardziej szkodliwyAlkohol w połączeniu z mięsem z grilla jest jeszcze bardziej szkodliwy
Źródło zdjęć: © Getty/airomedical.com
Karolina Rozmus

Sprzyja nowotworom

Dr Kubes, onkolog z Proton Therapy Center w Pradze, podkreśla, że grillowane kiełbasy i burgery w połączeniu z alkoholem mogą zwiększać ryzyko nowotworów.

- Przetworzone i grillowane mięso zawiera substancje chemiczne, które zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka, takie jak azotany i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Spożywanie alkoholu w połączeniu z nimi może ułatwić wchłanianie tych substancji rakotwórczych do krwiobiegu - tłumaczy cytowany przez Express lekarz.

"Nośnik" dla rakotwórczych substancji

Według specjalisty alkohol działa jak nośnik, ułatwiając przenikanie tych związków do organizmu. – Spożywanie alkoholu razem z przetworzonym mięsem, na przykład hot doga z piwem, jest bardziej szkodliwe niż każde z osobna – wyjaśnia dr Kubes.

Lekarz zaleca, by podczas grillowania wybierać ryby, warzywa lub chude mięso, a alkohol pić z umiarem i łączyć z sałatkami lub produktami pełnoziarnistymi. Przypalone fragmenty mięsa warto ograniczać, bo zawierają najwięcej szkodliwych związków.

Warto również mieć świadomość, że alkohol w każdej ilości jest szkodliwy, niezależnie od tego, z czym go połączymy. - Pamiętajmy, że alkohol może być toksyczny nawet w ilościach, które uważamy na niewielkie. Toksyczność alkoholu jest uzależniona od uwarunkowań genetycznych i tego, jak intensywnie wątroba jest w stanie produkować odpowiednie enzymy, a tym samym przetwarzać alkohol, który do niej trafia - wyjaśniała w rozmowie z WP abcZdrowie hepatolog prof. Anna Boroń-Kaczmarska.

Źródło: Express

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"